Avagy: Ami a Bibliából kimaradt
-
remark #131 Nem értek én ehhez, de azért véleményem nekem is van. 
Abból, hogy egyes vallásokban Isten úgy van definiálva, hogy korunk emberét az nevetésre ingerli, még nem következik az, hogy Isten nem létezik. Istent neked kell megtalálni, megérteni, kvázi definiálni. Nem azt kell nézni, hogy a leírásokból mi az ami nem érthető, hanem azt kell nézni, hogy mi az ami érthető, mi az amit te is képes vagy kötni valami általad is érzékelhető valóságelemhez. Csak az a fontos, hogy a világ miből áll, miből épül fel, milyen szabályok mozgatják, az teljesen lényegtelen, hogy mi az amiből NEM áll a világ.
Ha pl. ragaszkodsz ahhoz, hogy Isten egy "földöntúli" intelligenciát definiál, addig ezen földöntúli intelligencia megtalálásáig Isten nemlétezését bizonyítottnak fogod venni. Nézd meg hogy csinálják ezt a "nagyok": Religulous. Ez a film a vallásról szólna? Istenről szólna? A film készítői meg vannak győződve, hogy igen. Kiindulnak a saját definícióikból, mint pl. Isten az, amit Istennek az a sok nevetséges ember mond.
Racionális emberként én abból indulok ki, amit Max Planck mondott:
Both Religion and science require a belief in God. For believers, God is in the beginning, and for physicists He is at the end of all considerations… To the former He is the foundation, to the latter, the crown of the edifice of every generalized world view.
Saját magam számára úgy értelmezem ezt az idézetet, hogy az egybevágjon egyes vallások tanításaival, az Isten nélküli vallások tanításaival, "Isten teremtményeként" saját tapasztalataimmal itt az "Isten teremtette" világban, vagy akár az agykontrollal, és egyéb "nem konvencionális" tanításokkal.
Innen kezdve az is új értelmet nyer, hogy mi az, hogy én is és a világ is Isten teremtményei vagyunk. Ez a kifejezés innen kezdve, hogy "Isten teremtménye", már csak egy megfogalmazási mód lesz, ahol a szó szerinti értelmezéstől pontosan azért kell eltekinteni, mert te magadtól is tudod, hogy mit akar kifejezni, hisz tudod, hogy kizárólag azt fejezheti ki, ami a valóság maga, ami valóságot te magadtól megismertél.
Részben más téma, de nem egészen: Nem találkoztál még olyan leírásokkal, amik direkt úgy voltak megfogalmazva, hogy avatatlan ember ne értse? Honnan tudod, hogy mikor olvasol ilyen szöveget? Mi egyáltalán az ilyen szövegek értelme? Miért készítene bárki is ilyet?
És még akkor ezt lehetne ragozni végtelenségig.