-
Pár meglátás a saját szemszögemből:
-A történet sok téren az Ep.IV.-re emlékeztet, hiszen ahogy akkor sem tudtuk, hogy is néz ki a Galaktikus Birodalom, mi az a Szenátus, vagy kicsoda az uralkodó (aki nem is szerepelt akkor még, csak említve volt), gyakorlatilag még is a legfontosabb eseményeket mutatták be, a háttér részletesebb kifejtése nélkül.
-Az alapsztoriban vannak erős vonalak, mint a Jakku bolygón folyt csata, vagy Jedi rend feltámasztására tett kísérlet. Viszont tele van gyenge pontokkal, mint például az, hogy az Első Rend noha töredéke a régi Galaktikus Birodalomnak, mégis egy minden eddiginél nagyobb halálcsillagot épít össze?
-A régi karakterek felmelegítése vegyes felhozatal, R2D2, C3-PO, Han és Chewbakka összeségében pozitív, Luke gyakorlatilag vágóképnek volt benne, Leia viszont már bocsánat, de szörnyű, amíg a klasszikus sorozatban tudta hozni a hercegnőt, itt egy totál súlytalan mind karakterileg, mind színészileg.
-Az új pozitív karakterek számomra meglepődést okozva egész kellemesek, Finn, Rey és Poe is szerethető, kellemes karakterek, Finn a humort is behozta a történetbe, ráadásul sokkal inteligensebb módon, mint az Ep.1-ben Jar-Jar Binks, és sokkal kevésbé tolakodó módon, mint R2D2 és C3-PO a többi részben.
-Negatív karakterek terén viszont gyalázatos a film. Nem szeretem a prequel-t, de Darth Maul és Count Dooku illetve Palpatine karakteres, zseniális főellenségek, hogy a klasszikus éra Darth Vader-jét, vagy akár Tarkin-t fel se emlegessük. Itt viszont szánalmas karakterekkel van dolgunk. Akárhogy is mosdatjuk, Kylo Ren egy kabaréban is csak háttérstatisztának menne el, a dührohamos részei a filmnek pedig egyenesen nevetségesek. Hux tábornok annyira gyenge jellem és karakter, hogy Piet admirális hozzá képest a birodalom morális tűzoszlopa. Phasma esetén érdekes csavar lett volna, hogy női rohamosztagos-tisztet tesznek be, csak éppen a karakter itt is hihetettlenül papirmasé, amit a krómozott rohamosztagos páncél nem fed el (ilyen kivagyiság volt a prequelben is, Mace Windu és lila fénykardjának esete, de Windu-t legalább egy Samuel L. Jackson játszott el, akinek a tekintete is elég volt, hogy elhigyjük, hogy itt valódi, mély karaktert látunk a vásznon). Supreme Leader Snoke esetén nem tudtam megálni, hogy ne nevessem el magam, először is mert a Supreme Leader-ről nekem egyből Supreme Leader AdmiralGeneral Aladeen jut az eszembe, másodszor azért, mert a birodalom, amelyik ugyebár kizárólag emberekből áll, sőt, a First Order esetében sem látunk más fajokat, kap egy nem-emberi vezetőt? Hogyan, miért, minek? Hogy a hatásvadász óriás-hologramozást már ne is említsük.
-A film haditechnikai ábrázolása valami iszonyú béna, kezdve ott, hogy csak Tie vadászok és rewamped X-wingeket látunk, holott még az Ep.4-ben is volt például Y-Wing, aztán jött a Tie Bomber, Tie Interceptor, A- és B-Wing. Az "új" csillagromboló sem tud felnőni a feladatához, koppintás, aminek valamennyire újnak kell kinéznie. A birodalmi Lamda-osztályú sikló után Kylo Ren óriás-fülesszárnyas-siklója irgalmatlan béna. A szuper-halálcsillag, elnézést, a Starkiller meg még nagyobb marhaság, kezdve ott, hogy kellett egy még-még-mégnagyobb halálcsillag, csakazért is, másfelől a kinézete is mókás, harmadrészt a csillagszívó-szuperágyújához képest még a halálcsillag lézere is hihetőbb. Hogy azért valami pozitívumot is mondjak, a még ütött-kopottabb Millenium Falcon viszont telitalálat lett.
-Nem akadok fent az olyan logikai bukfenceken, hogy egy százados csak úgy miért kapcsolja ki felszólításra a védőpajzsot, vagy azon, hogy az Új Rend legnagyobb harci bázisa miért nem képes egy maréknyi X-winggel elbánni (vagy ehhez elég Tie Vadászt prezentálni), de még azon sem, hogy milyen elmebeteg robot-desing a BB8, mert elfogadom, hogy ez egy mese. Ahogy mindegyik Csillagok Háborúja az. Csakhogy a klasszikus széria egy komoly és szórakoztató mese, a Prequell egy gyerekmese... ez viszont csak látványos, nehezen befogadható és láthatóan pénzéhes mese. Ha valakinek tetszik, megértem, mert pörgős, vannak jó beszólások, akad jópár látványos harc, de annyira agyzsibbasztó, hogy ezek után a klasszikus triológia minden logikai hibáját hajlandó vagyok megbocsátani.
Nagyon-nagyon vártam, még a trailer is csak fokozta a várakozásaimat, ám a film cserben hagyott. A látványvilága nem rossz, de nem is kiemelkedő, a történetvonalban méteres repedések szúrják ki a szemem, és ha pár jól megírt és színészileg is pozitív karakter nincs, akkor gyakorlatilag nincs miért megnézni ezt a filmet. Sajnálom, de a Disney azt érte el nálam, hogy a Star Wars innentől letöltésre lesz csak jó, moziba nem nézős...