• Atyuska
    Tegnap sikerült megnéznem a filmet, s addig nem is akartam comment-et írni..
    Kétségtelen, különleges film lett a Skyfall, amit érdemes többször is megnézni, s több dologban való hagyománnyal szakítás viszont egyszerre pozitív és negatív felhangokat is generált sokunkban.
    Érdekes, hogy a Skyfall be merte meg ezen kívül vállalni azt is, hogy a kvázi reboot stílusjegyeinek nagy részét likvidálta. Mintha egy teljesen más filmet néznék, csak a főszereplők és bizonyos minimális kapcsolati elemek azononsak..

Értem én az utalás sorozatot az új Q irányába, s a többszörös ráépülést, de valahogy Q szerepe kevésbé kidolgozott, kicsit megerőszakoltnak tűnik részemről.

A fő gonosz viszont fantasztikus telitalálat, már-már szinte azonosulni tudunk néha vele, legalábbis az indokokkal - a matearializált megvalósulásával már kevésbé. Ezen szerepkőrben érződik a "Sötét lovag" hatása, s gyanítom, hogy díjat is fog kapni ezen remek alakítás. Újabb merészség a rendezőtől, hogy ilyen karaktert is be mert rakni a történetbe, csak gratulálni tudok érte!

A fényképezés is elismerést igényel, hisz már-már művészi koncepció uralkodik minden képen, s nem csak az akciózásról szól, hanem bátrabban mutatja meg a környezetet is, s hagyja hogy bele merüljünk, hogy aztán elementáris erővel rángasson ki belőle az újabb cselekmények orgiájával. Azonban nagyon elüt az akció rendező és a filmrendező stílusa, ami egyszerre jó és rossz is, hisz változatosságot és külön figyelem felhívást eredményez, de ugyanakkor kicsit inkompatibilissé is teszi a folyamatot.

A film végét történetileg kicsit megerőltetettnek tartom - mindenféle spoilerezést nélkülözve -, kicsit úgy érzem, hogy a végkifejlett adott volt, s a gombhoz a kabátot elv uralkodott.

A Bond lányok történeti jellegtelensége viszont meglepett, eltűnt az egyéniségük szinte, s persze Bond viszonya is hozzájuk, zéró érzelmi kötődés, vagy legalábbis kevésbé hiteles, de ez ne ma színészek "érdemes", hanem a forgatókönyv akarata.

Hiányoltam még Q igazi kütyüit, ami a Bond filmek jellegzetességei. Igen, tudom, fontos szerepe volt a minimalista hightech eszköztár jelentésének, de a meglévők sem lettek kihasználva, s kiszámíthatók a velük való események.

A moziba látogató közönség életkorának alakulása miatt a producerek úgy döntöttek, hogy hozzá nyúlnak a főbb szereplők upgrade-eléséhez is, ami számomra hiteltelenné tette ezen szereplők jellemét, de ezt beáldozták csak azért, hogy a fiatalabb korosztály is megnézze ezt és a következő Bond filmeket.
    Gyászos az új Q a beképzeltsége, fellengzősége és a kényszerszerepeltetése végett, s hogy a jellege erősen megkérdőjelezhető mint színészi, mint történeti vonalon. Persze ez szintén az én véleményemet tükrözi, s bárki más gondolhatja az ellenkezőjét is, ez hozzáállás kérdése is. Mindenesetre érdekes dolog ,hogy ennyire merészen hozzá nyúltak a Bond kőbe vésett stílusjegyeihez.

Ralp Fiennes pozíciójára való tekintettel ismételten a kevésbé hiteles jelzőt tudnám eszközölni, mely nem mint színészi játékot, hanem mint Casting döntést
    illeti. Nem érzem a keménységet, tudást és tapasztalatot mögötte, főleg annak tükrében, ahova kinövi magát.

A főcím stílusa is átesett a változáson. Sokkal finomabban voltak utalások a filmben elkövetkezendő eseményekre, s a temetői hangulat már már repetatíve visszatérő elemmé változott.

A következő - elvileg dupla rész - folytatására nagyon kíváncsi vagyok, már csak azért is, mert ha Nolan rendezné - ki több fórumon is jelezte ezen szándékát - egészen biztosan az örök legjobb Bond készülhetne el. Igaz a Skyfall így is eléggé dark-os.
    Nagy kérdés azonban, hogy Craig-el, vagy nélküle!

Azonban a lényeg, tessék megnézni a filmet – elsősorban moziban, vagy épp megvásárolt médián, - s nem a torrent boltban kapható változatban. Garantáltan lebilincselő hatással bír!