• Rotcsa
    #31
    A bankok régen azért alakultak, hogy a tőkével rendelkezők pénze védve legyen a rablásoktól, stb...
    Az őrzésért cserébe használni kezdték  a befektetők pénzét, amiért kamatot fizettek cserébe. A behelyezett pénzekből hiteleztek, stb... Adtak még ki fizetési ígérvényt is, ami azt jelentette, hogy neked x-mennyiségű pénzed ott van a bankban. Ezek gyakorlatilag az első papír pénzeknek feleltek meg.
    Rájöttek, hogy úgy sem nézi meg senki, mennyi pénze is van valójában a széfben, ezért olyan pénzekre is elkezdtek fizetési ígérvényt adni, ami nem volt a széfben, hisz úgy sem tudja senki, mi is a helyzet valójában. Ez az első fedezet nélküli pénzkibocsátásnak tekinthető. Ebből aztán jól meggazdagodtak. Ment egy ideig, de amikor rájöttek, hogy mi van, felháborodás, ez az.....
    Mivel azonban nagyon nagy igény volt a hitelekre a felfedező utak miatt, stb.. ezért legalizálták ezt a folyamatot és azt mondták, hogy ok, lehet kamupénzt kibocsátani, de a felvett hitel bizonyos részével rendelkeznie kell a hitelezőnek. Ez lett a résztartalék-rendszer. Gyakorlatilag ma a bankok mást sem csinálnak, csak annyit, hogy (pl.10%-résztartalék esetén)
    ha bemész mondjuk  1.000.000 Ft-os hitelért, akkor Ő abból csak 100.000 Ft-ot tesz hozzá a hitelbe és 900.000 Ft-ot pedig előállít neked a virtuálisan a számládra.  Gyakorlatilag beírják azt a gépbe, hogy 900.000 Ft és az már pénznek minősül.
    Ez a durva! Szóval ne mondd, hogy :"a hitel kockázatát, megfelelően kiszámolt arányban állja a bank és a hitelező", mert ez így nem igaz. A banknak alig van veszíteni valója. Ha Te tönkre mész és nem tudod fizetni a hitelt, viszik a házad, ha jelzálog volt rajta.
    Szerinted jogos az, hogy Te a valódi, értékteremtő munkádból szerzett jövedelmeddel törlesztesz egy olyan kölcsönt, amiből a bank még csak nem is más hitelezők pénzét adta neked abba a hitelbe, hanem virtuális számokat? (javarészt, mint mondtam, rátafüggő)  Ha pedig buksz, akkor a banknak van egy ingatlana.  Ez neked az hogy:"A kockázatok arányában osztozhatnak a hasznon"?? Meg a mostani devizahitelezés kapcsán:
    Olyan törlesztőrészleteket nyomtak az emberekre, amiket a bank állapított meg kénye-kedve szerint. Milyen termék az, aminek nem lehet az árát megállapítani?- Mert olyan szerződéseket csináltak, ahol a törlesztőrészletet nem lehetett megállapítani a szerződésből. -Hibás. Mit csinálnak a hibás termékekkel normális esetben? Visszakérik és kártalanítják a vásárlót.
    A marketinggel kapcsolatban nem értetted meg, amit írtam. Nem azt mondtam, hogy hátráltatja a gazdaságot. Nem hátráltatja.
    A gazdaság működhet -és működik is- ezzel, vagy e-nélkül egyaránt.
     Az önműködő szabályok alatt gondolom Te is azt érted, hogy a piac azt tart életben, aki ár/érték arányban a legjobban vagy a nagyon jót  hozza. Ez nagyon szép idea, de az a baj vele, hogy feltételezi a vásárló objektív hozzáállását és szakértelmét a termék minőségét illetően. Azaz tudatos, számszerű dolgokat vesz alapul és itt használja ki a marketing ezt a rést. Ha a gazdaság teljesítőképességébe nem, de a piaci viszonyokba mindenképp beleszól keményen, a versenyt pedig egyáltalán nem biztos,hogy az nyeri, aki a legmegfelelőbb terméket állítja elő. Régen max. elkiabálta magát egy-két kofa a piacon, hogy "itt a legjobb a dinnye" és aki látta, hogy milyen az áru, az vagy megvette, vagy nem.  De legalább kiment a piacra az az árus...Ma viszont bent vannak a nappaliban és  a tv-reklámokkal fogyasztói zombikat termelnek maguknak a cégek, akik akkor is megveszik a cuccot, ha az szar...
    Nagyon jó példa erre egy olyan kép, amin azt látni, h egy plázában mindenki a mc donald's előtt áll sorba és se kínait, se görögöt, se törököt, se más nem akar enni senki, azok előtt nincsenek emberek. Ennek lehet pár oka: -Vagy a meki a legolcsóbb
    -vagy az övék a legjobb kaja
    -vagy szeretnek az emberek sorba állni és várakozni. A "láthatatlan kéz" ugyanis ezeket feltétezné.
    A másik,érv  h át vannak mosva az agyak. :)) Az eredeti mondanivalóm pedig ezzel az volt,hogy szemléltessem,azt a rossz szemléletet, amire a profit érdekében ma vetemedünk. Nem állítottam, hogy így nem működik a gazdaság, azt viszont állítom, hogy így hosszú távon 100-200 év biztos kiírtjuk egymást a Földről.