• lordsithlord
    Azért ennyire talán nem kellene már személyeskedni... Nagyon sokan több diplomával vannak ma Magyarországon közmunkán és takarítják az árkot, mert egyszerűen nem találnak munkahelyet (mert vagy a koruknál, vagy a képzettségüknél fogva a cégek nem kérnek belőlük). Erre megjegyzést tenni már csak azért sem ildomos, mert ad egy: ők legalább csinálnak valamit a pénzért, ad kettő: az új rendeletek szerint nem utasítható vissza közmunka, mert ha valaki mégis megteszi, minden juttatását megvonják az illetőtől.

Tény, hogy nagyon sok helyen van ez a "kiadom a munkát és kuss" hozzáállás. Ezzel elég sok probléma van, csak pár példa: gazdaságtalan, legtöbbször az optimálistól igen messze eső teljesítmény ad, ráadásul sok esetben a minőség rovására megy.

Informatikai témában dolgoztam gyártósoron. Jól megmaradt bennem, mikor elsütötték a mérnök urak, hogy no, akkor mostantól futószalagot viszünk be, mert az gyorsabb és eredményesebb munkát eredményez. A probléma ezzel csak az volt, hogy ettől még nem tudtuk gyorsabban diagnosztizálni vagy javítani a gépeket, csak még kevesebb helyünk lett a munkára, mert még azt az átkozott szalagot is kerülgettettük, ami úgy mellékesen még nem is volt a folyamatban használható.

Vagy szintén informatikában volt, hogy a megrendelő egy dolgot akart, a főnök meg kiadott egy másik irányvonalat. Mikor szólni akartam neki, akkor persze hallgass volt a nevem. De persze mikor a megrendelő reklamált, én voltam az a szerencsétlen, aki nem tud rendesen dolgozni.

Azt, hogy FB vagy más külső elérés legyen munkahelyi gépeken, én is túlzásnak találom nagyon sok helyen. Ahol a céges adatok vannak a gépen, ott nem férhet meg egy publikus oldal, komoly biztonsági veszélyt jelenthet. Ugyanígy nem tartom azt ildomosnak, hogy a cégvezetők / HR-esek egy embert a társasági oldalakon lévő lapjuk alapján megítélhessenek vagy elmarasztalhassanak. Ezt persze nem fogják kerek perec megmondani, de lehet tudni, hogy nagyon sok esetben mégis ez történik.