• johnfly
    Persze itt még bejön a képbe ennek a költsége, és megvalósíthatóságának realitása, amiről még semmit sem tudunk ilyen méretekben. Én egyébként azon a véleményen vagyok, hogy a nap-szél-víz energia hármas ésszerű hasznosítása, és az energiapazarló rendszerek, és szokások megszüntetése jelentősen oldhatja az energiahiánytól való félelem okozta feszültséget.

Jómagam is építettem már szélkereket, és fogok is még. Háztartási méretekben gondolkozva, több millió hibrid (nap-szél) üzemű rendszer nagy területen elnyúló hálózaton összekapcsolva (egész Európa)jelentősen csökkentené, ennek az energiaformának a fluktuációiból adódó problémákat.

Képzeljük el, hogy negyven év múlva minden második háztartás fel lesz szerelve ilyen berendezésekkel, amelyek úgy vannak méretezve, hogy ha rendelkezésre áll az energiaforrás, akkor többletet termeljen, és azt a hálózatra táplálja. Így lesz majd arra példa, hogy mondjuk Bécsben három napig nem fúj a szél, és a nap sem süt, de Budapesten viszont verőfényes napsütés van, és a szél is lengedezik, így megtermelődik annyi energia, amennyi Bécs háztartásainak is elég. Máskor pedig pont a fordítottja lesz az elmondható, Bécsben lesz orkán erejű szél, és a nap is hosszú időkre kisüt, amíg Budapesten egy watt áramot nem termelnek a berendezések.Ebben a volumenben válhat majd csak kiegyenlítetté a megújuló energiák termelése. Fontos még hozzá tennem, hogy ez az elgondolás (ami nem a sajátom) csak a háztartások energia ellátására vonatkozik, és a mainál jobb költség-hatásfokú berendezésekkel számol. Az iparnak továbbra is az erőművekhez kell majd fordulnia ezért a nyersanyagért.