Nanoméretű okostelefonok, olcsó 3D-nyomtatók jöhetnek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
teszt: Telefon betesz mikróba néz erõsen 😄
-Ez nyilvánvaló butaság.
3D nyomtatók
Mûanyag a nyomtatóhoz
Olyan 150000 HUF-ból már veszel egy olcsóbbat. Az anyagköltség meg 4000 HUF/KG alatt is lehet. De ha többen összefognak, illetve ha összeszerelõset veszel akkor akár még olcsóbban is kijöhetsz. Egy társasjáték igaz csak 3000-5000 huf körül van. De a legó készletek nagyon drágák. Mondjuk abból is lehet venni olcsó kínait biztos. Én magamnak biztos nem vennék ilyen nyomatót, mert nem nagyon tudnám mire használni, de azért van rá igény szerintem, annak ellenére is, hogy lehet számítógépen játszani hálózatba kötve. De én csak egy lehetséges alkalmazási lehetõséget vetettem fel, természetesen más dolgokat is lehet nyomtatni, nem csak játékokat.
A fejlõdés gyorsasága az egy összetett sok tényezõs dolog, ez igaz. De a dolgozó okos emberek száma ebbe egy fontos tényezõ szerintem. Ha egy MI összetett gondolkodásra lenne képes és mondjuk képes lenne megtervezni egy jelenleginél nagyobb teljesítményû számítógépet vagy fejlettebb MI-t, akkor az jelentõsen felgyorsítaná a fejlõdést. Ez szerintem tény. Hasonló sztori, mint amikor a mezõgazdaságban megjelentek a gépek,stb..., azzal a különbséggel, hogy ez öngerjesztõ folyamat lenne. A kutatási költségek is jelentõsen csökkennének. Ha képes lenne az MI összetett gondolkodásra, akkor a fizikai világgal való interakció ehhez képest triviális kérdés. Igény az meg bõven van olcsóbb és jobb dolgokra.
Azzal meg tisztába vagyok, hogy jelenleg a nem specifikus MI még csak kitûzött cél szintjén szerepel, de elõbb utóbb szerintem megvalósul.
Azonban, ha analógiát akarunk keresni, az hogy az otthoni lézer/tintasugaras dokumentum nyomtatók elterjedtek arra vezethetõ vissza, hogy mellette a dokumentumok elektronikus terjesztése, tárolása is elterjedt!!! Otthonra nem kell mindent kinyomtatni, csak 1-2 dolgot. De ha megnézed mennyi elektronikus dokumentum van a számítógépeden, szöveges doksik, képek, hang/video anyagok és azt mind ki akarnád rakni fizikai adathordozóra, akkor egy heti szenvedés, meg több száz ezer FT elköltése után, meg mert nem tudnál megmozdulna a sok szeméttõl, inkább azt mondanád, hogy irány a könyvesbolt, könyvtár, meg hasonlók.
A 3D nyomtatók is akkor ognak elterjedni, ha lesz mellette valami olyan dolog, ami miatt, amit kiegészítve ezt érdemes lesz használni. Jelenleg egy fröccsöntött társasjáték figura darabára pár Ft. Ugyan ez 3D nyommtatóval, amikor majd nagyságrendileg olcsóbb lesz, akkor is pár ezer Ft-lesz.
Lehet, hogy pl a 3D virtuális környezet lesz persze az, ami kiegészíti, mert az meg még a fröccsöntött baromságoknál is olcsóbb, de akkor is lesz 1-2 dolog, amit fizikailag is le kell gyártani.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Az egyik, ami itt is felmerült maga a fizikai, az anyagok tulajdonságára vonatkozó technológia, ismeretek összessége. Tervezhetek én, vagy az MI nagyon szép nonoizéket, meg 3D nyomtatóval kinyomtatható repcsit, ha meg kell találni azt az anyagot, amibõl a 3D nyomtató nanoizéket, vagy repülõt nyomtat, csak mert a jelenlegi anyagok nem erre lettek kitalálva. Ez pedig egy jórészt próbálgatásos babra munka. Ebben a szuperintelligens MI nem sokat, ellenben jó technikusok annál többet tudnak segíteni. De lehet itt szó bármirõl, gyógyszerrõl, ötvözetekrõl, új szerkezetû anyagokról, habosított fémekrõl. Ahhoz hogy ezt a dolgot kitaláljuk valami tökre össze nem tartozó dolgot kell próbálgatni. Pl Habot lehet úgy is csinálni, hogy a vízbe valamit belekeversz és egy reakció következtében gázbuborékok jönnek létre. Meg úgy is, hogy pl levegõt fújsz bele, vagy úgy, hogy hirtelen csökkented a külsõ nyomást és az anyagon belül buborékok vállhatnak ki. Ezt te tudhatod, mert pl. anyukád amikor málnaszörpöt adott a szívószállal addig fújtad bele a habot, amíg apádtól nem kaptál egy nyaklevest. Az MI nem kap málnaszörpöt és nem kap nyaklevest, nincs egy csomó információja a világból, amibõl építkezhet, ami neked van.
Aztán a technológia fejlõdés egyik legfontosabb összetevõje maga az igény. A hidegháború során a politikusok részérõl felmerült az igény új fegyverekre, rakétákra, vagy az ûrhajózásra és rövidesen a mérnökök, kutatók megteremtették ezt. Ha nincs igény, akkor az MI csak érdekes szimulációkat fog tudni játszani, amit talán valamikor valaki elõvesz.
És végül, van-e jelenleg az embernél fejlettebb mesterséges intelligencia?
VAN!
Gyakorlatilag bármilyen logika számítógéppel modellezhetõ, megfelelõ számítógépen futtatva akár az emberét is meghaladó teljesítményre képes. De ez egyrészt mindig speciális lesz, és még rettentõ messze vagyunk attól, hogy pl olyan összetett intelligenciával rendelkezõ mesterséges kis háziállatokat csináljunk, ami egy kutyussal, vagy cicussal felveszi a versenyt. Egyszerûbb és olcsóbb a szomszédtól elkunyizni egyet a frissen született alomból.
<#papakacsint>#papakacsint>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Viszont az én agyamat soha senki nem fogja semmilyen hálózatra kötni, és fõleg nem frissítgetni a szoftvert. Nem akarok én vírusírtót, meg tûzfalat a fejembe... Milyen lenne már, hogy jönne a levél, hogy bocsesz, a tegnapi updatet elbasztuk, de már dolgozunk a javításon. Addig viszont sajnos nem fogsz látni.
One more story
A mechanikus "gondolkodás" területén a számítógépek le tudják hagyni az embereket. De általában az intelligencia területén nem. Van érzelmi intelligencia, és a gépek nem éreznek. (Még csak szimulálni sem tudják normálisan.) A gépnek nincs intuíciója, nincs empátiája és nincsen kreativitása. Ezek is az intelligencia részei. Az is köztudott, hogy az emberek látszólag az agyuk kis részét használják ki. A többi részrõl nem tudjuk hogy mire képes, vagy még az is lehetséges hogy már most is használjuk valamire, de fogalmunk sincs hogy mire. Ilyen értelemben elég elhamarkodott kijelenteni, hogy "az emberi agy teljesítményére lesznek képesek".
Ezen felül, valaki esetleg úgy találhatja, hogy a fent nevezett nyilatkozatban burkoltan megbújik az a feltételezés, hogy az ember TUDATOS gondolkodása az agyban zajlik. Azonban ez nincs bizonyítva (sõt, a legújabb kutatások éppen arra utalnak, hogy az ember tudata "valahol máshol" van). Tehát az "agy teljesítménye" és az "emberi intelligencia" ilyen módon történõ összehasonlítása egy olyan feltételezésre épül ami épp megdõlni látszódik.
Ez a "3D" nyomtatónak a magja is lehet. Csak el kell ültetni és kinõl belõle, amit akarunk. Persze ha az aggyal is kapcsolatban lesz, akkor jópár dolognak elég lesz a retinán(érzékszerveken) keresztül "benõlnie". Olyan lesz mintha ott lenne és használhatóvá is válik az érzékelés programozásával.
Egyedül a fizikai szükségletekhez kell majd ténylegesen készíteni. Esetleg a kimenetet visszafordítani némi energia(pl.: napfény) felhasználásával.
Az általad mutatott linkeken tizenpár ezer dollárokról van szó, és ezek igen messze vannak darabszámra és összegre is a kickstarter nagyobb projektjeitõl. Tehát nem igazán állja meg a helyét, hogy "a legtöbb hozzájárulás a 3D nyomtatókhoz kerül"
A kickstarteren konkrétan a játékok és a filmek mennek a legjobban, néha akár 1 millió dollár fölötti hozzájárulással. Bõvebben itt: Year of the Game
a 3d nyomtato ragasztasos technologiaval mukodik es emiatt sosem lesz kepes hasznalati targyat nyomtatni, disztargyat igen, csak annak meg mi a fene ertelme lenne
altalaban azok hypeoljak a 3d nyomtatot akiknek fingjuk nincs a gyartasrol, es elkepzelni sem tudjak hogy keszulnek a targyak valojaban
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)
Az pedig szerintem egyértelmû, hogy elég alaposan megváltoztatja a dolgokat egy minden háztartásban megtalálható eszköz. De pl. nekem mint mérnöknek, különösen nagy segítség ha könnyen kinyomtathatom a robotom alkatrészeit és ha valamit cserélni kell egyszerûen csak nyomtatok egy új alkatrészt... stb
Létezik egy GPL liszences berendezés, ami nem 3D nyomtató, inkább olyan mint egy spéci kis marógép, amivel csinálhat az ember kisebb minta tárgyakat kukorica polimerbõl ... kezdetnek ez sem rossz.
Ez így legutóbbi kutatások után kissé avult nézet nem? Gõzerõvel folyik a különbözõ rákos megbetegedések elleni vakcinák kutatása. Némelyiknél pedig már elismerten sikerült is.
😊
Hogy fészkeli be magát egy hantaboy egy konferanciára?
AMD X2 6000+, Radeon HD6750 1Gb, 2Gb ram.
Ki fogja engedni hogy egy ilyen szuper3D nyomtató elterjedjen?
Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion
<#papakacsint>#papakacsint>
<#hehe>#hehe>
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?