A Lost Alpha egy önállóan futtatható és ingyenes rajongói mod, amely főként a Shadow of Chernobyl korai verzióiból átemelt, felújított elemeiből épült fel.
Legfrissebb elérhető verzió: 1.4007 Director's Cut
A játékról: [Moddb.com] - [1.4007 változás lista]
Letöltés: [Part 1], [Part 2], [Part 3], [Part 4], [Part 5], [Part 6] vagy [Torrent]
-
MiG man #1481 Nos én voltam sorkatona, jelenleg szerződéses vagyok. Nem beleszólni akarok csak saját tapasztalatomat osztanám meg. Az AKM, AMD, AK-63D verziók valóban ugyanazt a lőszert (43M 7.62x39mm 20mm-es acélmaggal) lövik. Különbség igazából a szórásképükben van (AMD-65 deszant fegyvernek lett gyártva, de sok alakulatnál és páncélos ezredeknél is ez lett rendszeresítve). Az AMD rövidebb csővel (és kisebb tárrali is tiszteknek) de nagyobb csőszájfékkel lett szerelve, ezért volt pontatlan nagyobb távolságra (volt hozzá szerencsém, 200m-ig szépen eltaláltuk vele a fekvő géppuskás célt is). Az AMD mellett rendszeresítve volt az AKM is, jelenleg a szintén hazai gyártású AK-63D van rendszerben (az M16 és M4, továbbá MP-5 mellett), de ez az AK-63D lényegében az orosz AKMS-el teljesen megegyező hazai gyártású verzsön. Ezek is ugyanazt a 7.62-est lövik, a magyarok azonban kifejlesztettek hozzá egy nagyobb átütő képességű páncéltörő lőszert is (7.62x39mm 31mm-es wolframkarbid mag), aminek a teljesítményét még az orosz szakemberek is elismerik. A nagyobb, 7.62x54mm-es lőszert a PKM gyalogsági géppuskák lövik, ehhez is létezik páncéltörő verzió. Azonban ahhoz, hogy bármelyikkel téglafalat bontsunk, szükség van néhány tárnyi töltény elpufogtatására. A fentebb felsorolt "keleti blokkos" fegyverek mindegyikével volt már szerencsém lőni különböző körülmények között, ezért gondoltam, hogy belekontárkodnék a társalgásba, minden rosszindulat vagy hátsó szándék nélkül. Ha valakit további információ is érdekelne, itt megtalálja: http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/a_7,62%D739_loszer.pdf