• lordsithlord
    #49
    Akkor most kicsit félreértésben vagyunk.

    A Steam, mint olyan, valóban, ha már van fent egy rendszer, megfelelő lehet (bár itt megjegyezném, hogy vannak igen komoly hibái, hogy csak egyet említsek, kizárólag a rendszer partícióra telepít, ezen nem is lehet változtatni, áthelyezés pedig valami macerás megoldással van a Registry miatt).

    Ezen felül is van gondolom még netes terítő rendszer, de mivel én gyakorlatilag nem használom őket, nem is ismerem, csak a Steam-et.

    De ehhez még mindig ott van, hogy szükség van egy működő oprendszerre. Optikai meghajtó nélkül marad a pen vagy a külső meghajtós telepítés, mint alternatíva. Erre pedig már elöbb leírtam, hogy vegyünk csak egy klasszikus problémát: vírust kap a gép. Az optikai lemezre nem mászik fel, hiszen az egy zárt rendszer. Ellenben hogyan akarod megoldani, hogy egy penre vagy egy külső meghajtóra ne másszon fel?

    Vannak jelenleg is a klasszikus image megoldások, több gyártó használja is, fogják a sysprep-es rendszert és felnyomják egy helyreállító partícióra. Nos, nekem volt szerencsém ezzel komolyat szívni, mikor ez a partíció is vírust kapott ügyfélnél (nem nehéz, az is egy sima partíció a lemezen, csak le van rejtve) és ezt pótolni kellett. 1 hét egyeztetés után a szerviz beleegyezett, hogy az ügyfél gépén helyreállítsa a helyreállító partíciót. A történetben az volt az aranyos, hogy mindez egy garis gépnél történt, céges felhasználónál és a cég fizethetett azért, mert a rendszerhez kapott vírusirtó (Norton) csődöt mondott és valamit beengedett.

    A másik ellenérv egy penes / külső meghajtós megoldással szemben: sokkal könyebben sérülhet, mint egy optikai lemez. Természetesen nem fizikailag, ez egyértelmű, hanem maga a tartalom. Elég, ha véletlenül letörli a meghajtót a felhasználó, máris ugrott a rendszer. Ha viszont egy optikai lemez sérül meg, a mai gyakorlat szerint vagy a lemez anyagát kell kifizetni (ez olyan 500 körül szokott lenni a cégeknél), vagy ha régi a program, akkor vagy a legfrissebb vagy pedig a legrégibb, még elérhető programverziót adják valamennyi felárért.