• lordsithlord
    Akkor mégegyszer leírom: ezek a költségek töredékei! Egy cég megalapításánál egyértelműen nem csak ezek a költségek merülnek fel.

De oké, számoljunk csak az első link áraival: a kft a b pontba esik, azaz az illeték 100ezer forint. Ügyvédi költség 45ezer forint. Az a "közzétételi költségtérítés 0,- Ft" marhajól hangzik, kár, hogy picit lentebb meg ez szerepel: "a közzétételi költségtérítés összege a cég bejegyzésére irányuló kérelem esetén 5000 Ft "

Ez így ebben a formában kapásból 150ezer forint.

Jogos, a kamarai díjat elírtam, 5ezer forint, nem 20ezer. Az, hogy illeték vagy sem, lényegtelen, kiadás, ez a lényeges pont.
    Azt most nem tudom, hogy fő tevékenység lehet, de elhiszem, hogy csak egy. A lényegen ez annyiban változtat, hogy a maradék ezek szerint mint melléktevékenység kerül be, de ugyanúgy be kell jelenteni és bejegyzésre kerül.

De ez még mindig nem az összes kiadás ugyebár.

Ha a cégalapítás költségeit nézzük, nem feltétlenül az alapítás viszi a pénzt (bár ez is szép összeg), hanem a "járulékos költségek".

Mivel informatikai cégről beszélünk ezesetben, mik is ezek (a teljesség igénye nélkül persze):

- webtárhely és webcím beszerzése; ez a kettő együtt megbízható tárhelynél (azaz legalább 99,99-es rendelkezésre állásúnál, vagy ha úgy jobban tetszik olyannál, ami egy évben maximum 0,876 órára, azaz maximum 25 percre áll le) körülbelül 20ezer forint, ebben benne van 5GB tárhely, a webcím és email szolgáltatás

-általában ilyenkor jönnek elő technikai "hiányosságok" (áramkimaradás esetére szükségmegoldás => szünetmentes táp; ebből egy normális darab 30ezer forint körül van); a hálózati problémák (nagyon sokszor ilyenkor jönnek rá, hogy kell külön internet vonal, komolyabb hálózati eszközök, stb.)

Mint írtam, ez a teljesség igénye nélküli lista, ennek megfelelően a kiadások töredékét sem tartalmazza, csak azt a párat, ami így kapásból az eszembe jut.

Elég sokáig tartana a felsorolás, mire végére érnénk. Sokan hiszik azt, hogy egy informatikai cég indítása smafu, pedig még el se indul a valóságban a cég, máris annyi megoldandó problémába fut bele, ami egy otthoni használatnál soha fel nem merülne. Ezek nem feltétlenül egyszerre jönnek, ezért is írtam, hogy fél év, mire valamennyire rendeződik egy cég anyagilag, ennyi idő alatt a szükséges kiadások általában felmerülnek.