• lordsithlord
    Erre egyet mondanék: láttál már kékhalált Windows alatt, ami szerint a rendszer által lefoglalt memóriacímet próbálta egy program írni? Nos, én elég sokszor, érdekes módon mindegyik delikvens integrált VGA-val rendelkezett. Sőt, szintén érdekes dolog, hogy volt egy ilyen gép, aminél már mindent próbáltunk, újratelepítéstől kezdve memóriabővítésen át szó szerint mindent, mégis a probléma maximum 3 hónap után mindig előjött. Egy szoftverfejlesztő gépe volt, elég komoly terheléseket kapott (konkrétan virtuális géptől kezdve szimulátoron át minden utott egy időben a gépen). Miután a gép már vagy 5x került a kezeim közé, kérvényeztem az IT vezetőtől, hogy vásároljunk bele egy VGA kártyát. Másnap a kezemben volt a kari, betettem a gépbe és onnantól fogva azzal a géppel én többet nem találkoztam, mivel a kártya érdekes módon megoldotta a problémát.

Mac gépnél is láttam már ezt a hibát, igaz, ott nem kékhalál volt a reakció, hanem egy gyönyörű angol hibaüzenet, ami felugrott, majd le is fagyott a gép. Konkrétan az adott gép típusát passzolnám, de még a jó öreg PowePC-s korszak egy darabkája volt, kedves kis integrált VGA-val (talán G3 vagy G4, de erre nem mernék megesküdni). A tulaj gyakorlatilag mindent megpróbált, mégis állandóan a VGA-ra hivatkozva halt be. Teszteltük, a VGA nem volt hibás. Ekkor fogtuk és beszereztünk neki egy VGA karit (akkor ez elég mókás volt, szerencsére PCI foglalattal volt a kicsike megáldva, abba pedig lehetett a jó öreg Ati Rage128-at kapni kemény 32 megával és még PCI foglalattal, ezt ajánlotta akkor az Apple) és beleépítettük. A gond elmúlt, legközelebb a gépet akkor láttunk viszont, mikor a cég lecserélte.