• bvalek
    #55
    A keresztény vallás szeretet definíciója pontosan az amit leírtam neked: szeretni annyit tesz mint a másik javát kívánni. A teológia is ebből indul ki. Az általad leírt "hétköznapi szeretet" nem szeretet, hanem üzleti érdek.

    A kersztény szeretet eszmény viszont egy bizonyos kötelezettséget jelent, nincs hely, nincs lehetőség a különbségtételre. Sokkal általánosabb és sokkal intenzívebb mint a "normál", korlátozott szeretet. - ez sületlenség. A kettő között nem mennyiségi hanem minőségi különbség van. Az egyikben az ember önzetlen, a másikban nem. Az önzetlen változatot nevezzük szeretetnek, a másik magyar neve "jól felfogott önérdek".

    mert ez az eszme nem "reális" - csak megérkeztünk a lényeghez. Azért beszélsz mellé, hogy a saját önzőségedet mentegesd. A szeretéshez mindössze annyit kellene tenned, hogy valaki másnak teszel jót úgy, hogy neked nem származik hasznod belőle. Mivel erre nem vagy képes, mellébeszélsz meg általánosítasz, mintha mások sem lennének képesek rá. Csak sajnálni tudlak érte. A legfontosabb dologból maradsz ki ami emberré tesz bennünket.