• NEXUS6
    #231
    "Ha téged atomról atomra lemásolnának a lehető legkisebb idő alatt, ami a kvantumfizikában létezik, és egy tök ugyanolyan helyiségben jönnél létre lemásolva, ahol éppen vagy, a másolatod azt hinné, hogy te vagy. És ha mindkettőtöknek feltennének egy hangszóróból egy kérdést, vagy egy utasítást, mindketten ugyanazt cselekednétek."

    Ha arra akarsz rámutatni, hogy a tökéletes fizikai azonosság miatt fellépő determináltság miatt ilyen értelemben bizonyítható a szabad akarat hiánya, akkor a példád rossz, és félrevezető eredményhez vezetne.
    Tegyük fel, hogy le lehetne másolni valakit, de kvantummechanikailag abban a pillanatban ez a test elkezdene egy tök más állapotot felvenni.
    Vagy is a válaszok, ha determináltság van, rögtön eltérőek lennének. Pláne ha esetleg bejátszik, hogy sok részecske hullámállapotban van, és a kérdés, mint egy klasszikus mérés merül fel. Ha az EPR jelenséget is belevesszük, és a másolat során a kvantumösszefonódás jelensége is bejátszik, akkor sok részecske autómatikusan az ellenkező kvantumértéket vesz fel. Szal attól, hogy az egyiket megkérded a másik tuti, hogy a másik választ adja. Ez itt már nem olyan egyszerű.

    De tegyük fel ezen dolgok ellenére is ugyan azt a választ kapjuk, akkor mit bizonyít ez? Hogy mégis csak létezik predetermináltság? Fenét, azt bizonyítja, hogy az emberi agy mint egy sokcsatornás rádió rá van hangolódva, valami külső "tudatforrásra", úgy működik, ahogy az az #1 hsz-ben felvetésre került.