#219"A mi világunk belülről anyagi
Harry Potterék világa belülről anyagi."
Ezt én úgy értelmezem, hogy mindkét világról van egy szimuláció az agyadban, és ez megtéveszt téged. Viszont az egyik szimulációt egy könyv/film hozta létre, a másikat pedig a [valóság].
[Valóság]: "Gondolkodom, tehát vagyok." -> ebből kiindulva, amit az érzékszerveimmel érzékelek, az is van, és ezt a környezetet hívják [valóság]nak -> viszont az érzékszerveimmel nem érzékelem Harry Potter világát, tehát az nem a [valóság] vagy egy nem érzékelhető valóság, viszont ez így már átcsúszik a hülyeség kategóriájába, mert ha így nézzük, nem lehet cáfolni, hogy Harry Potter világa nem létezik. Úgyhogy csússzunk vissza az eredeti gondolatmenethez: az érzékszerveimmel nem érzékelem Harry Potter világát, tehát az nem a [valóság] (része). ...Ami első körben is egyértelmű volt, mert csak egy könyvben olvastam, filmben láttam. Ilyen tök egyszerű a megoldás. :D
"a mi világunk leírható pusztán információval
Harry Potterék világa leírható pusztán információval"
Ezt azt hiszem, egyetlen egy érvvel le tudnám lőni. A világ nem írható le pusztán információval, ugyanis létezik az a bizonyos Heisenberg-féle határozatlansági elv.
Viszont ha "hétköznapibb" értelemben kell venni a dolgot, akkor azt mondanám, hogy Rowling világa >kitalált<, nem leírt... :D