"Az agykontroll áltudományos babona, mint a homeopátia és a grafológia. Ha megpróbálod mentegetni, azzal csak magad járatod le."
Továbbra is tévedsz együgyben, saját érdekedben járj utána egy kicsit. Lényegtelen, hogy aki a könyvet írta vagy a technikát tanítja, mennyire viszi el adott esetben ezoterikus vagy tudomány irányba (az előbbinek általában nagyobb a sikere, mert többnyire hisznek ebben, aki meg nem, az nem foglalkozik vele), a lényegi része nem babona. Több ismerősömmel is beszéltem róla, akik végeztek tanfolyamot, én is szerettem volna és még mindig szeretném elvégezni (más kérdés, hogy enny pénzt nem fogok rákölteni).
"Az ember predeterminált viselkedése a TE álláspontod. A szabad akarat ellentéte. A szó értelme azt hiszem magáért beszél, de ha mégsem lenne egyértelmű, lejjebb egyszer már megindokoltam miért használom."
Akkor inkább rákérdezek, hogyan értelmezed pontosan a predetermináltságot? A hozzászólásaid alapján változónak tűnik :D Feltételezel inteligenciát mögötte, tehát hogy valaki előre elrendelt mindent, "megírta" hogy mi a szabad akaratról vitatkozzunk, hogy szórakozzon (ilyesmit értettem a hozzászólásod alapján)? Én ilyet egyértelműen nem írtam, nem rendelt el senki semmit előre. Ha ez a kettő közül kell választani, akkor *van szabad akarat. Az én kérdésem ezen belül az, hogy mennyire szabad, válaszom pedig az, hogy nem az. Nem azért, mert előre el van rendelve, hogy mit fogunk hozni, hanem azért, mert a döntés, amit hozunk, korábbi események függvénye.
"Már többen is hoztak fel hétköznapi példákat amik a szabad akaratot demonstrálják, nem menekülhetsz a végtelenségig abba a kifogásba, hogy csak illúzió. Egy ponton túl már megkülönböztethetetlenné válik a szabad akarattól."
Én is írtam példákat, amik alapján megfigyelhető, hogy nem szabad az akaratunk. A többi példa, ami már megkülönböztethetetlen a szabad akarattól, az túl komplex, túl sok minden függvényében változik, így azokon nem lehet bizonyítani, de abból kiindulva nem lehet megérteni a döntési folyamatot.
"Rengeteg érvet írtam le a következtetésem indoklására, hétköznapiakat és elvontakat egyaránt, amik közül sokra nem reagáltál. Nem írtam érthetően, vagy nem méltóak hogy reagálj rájuk?"
Nem találtam szükségesnek, hogy azokra is kitérjek külön, illetve minden időmet se szeretném fórumozással tölteni, nekem alapból nem megy túl gyorsan a fogalmazás, de igyekszem.
"Azonban tegyük fel, hogy ennek az információnak az ismeretében az ellenkező döntést hozzuk, csak azért is. Akkor viszont most mi motivált minket az ellenkező választásban? Egy olyan ok, amit eddig nem vettünk figyelembe? Derítsük ki, és ismételjük meg a kísérletet, hozzunk megint ellentétes döntést azzal, amire az ismert külső okok motiválnának minket. Ha az összes lehetséges külső okot feltérképeztük már, akkor mégis hogyan lennénk képesek ellenkező döntést hozni, ha nem lenne szabad akaratunk?"
Erre sem tudnám megszámolni, hogy hány hozzászólásban írtam magyarázatot. Egyébként ez a legviccesebb kérdés, "hozzunk ellenkező döntést csak azért is, most mi motivált minket az ellenkező választásában?". Például az, hogy bebizonyítsd magadnak, hogy szabad az akaratod, ezért direkt a másikat választod, ami nem lenne logikus? :P
Ám félretéve ezt a helyzetet, írtam már, hogy a tudatalatt olyan dolgok is beleszólnak, amiket nem veszel észre, mégis azok alapján döntesz, de nem realizálod. És ezt nem is haszontalan felismerni, mert ezt ki is használják sokszor (például reklámok). De még az is közvetetten beleszólhat, hogy pár nappal ezelett milyen lábbal keltél fel, és még millió dolgot lehet írni, de többnyire nem tudjuk, mikor mi alapján hozzunk döntést.