• bvalek
    #203
    Az agykontroll áltudományos babona, mint a homeopátia és a grafológia. Ha megpróbálod mentegetni, azzal csak magad járatod le.

    Az ember predeterminált viselkedése a TE álláspontod. A szabad akarat ellentéte. A szó értelme azt hiszem magáért beszél, de ha mégsem lenne egyértelmű, lejjebb egyszer már megindokoltam miért használom.

    Ha ennyire tökéletes az illúzió, akkor milyen tudományos alapon teszünk különbséget a kétfajta viselkedés között? Neked is mondanám, valami különbségnek kell lennie, hogy tudományosan értelme legyen különálló jelenségekként kezelni őket. Már többen is hoztak fel hétköznapi példákat amik a szabad akaratot demonstrálják, nem menekülhetsz a végtelenségig abba a kifogásba, hogy csak illúzió. Egy ponton túl már megkülönböztethetetlenné válik a szabad akarattól.

    Hiába írtam nagybetűvel a lényeget, csak nem sikerült megérteni. Lazán leírtad ugyanazt, aztán tök ellentétes következtetést vontál le belőle. Rengeteg érvet írtam le a következtetésem indoklására, hétköznapiakat és elvontakat egyaránt, amik közül sokra nem reagáltál. Nem írtam érthetően, vagy nem méltóak hogy reagálj rájuk?

    Volt egy fenomenologikus megközelítésem, amit errorista keresztkérdéseivel kiveséztünk (nem tudom hogy mennyire győztem őt meg vele). Aztán megpróbáltam származtatott tulajdonságként tekinteni a szabad akaratra, és hétköznapi példákkal illusztrálni, de valahogy az mögött is sikerült elsiklanod. Csak a végkövetkeztetésre jelentetted ki hogy nem igaz, és szajkózod megint ugyanazt, amire már többen is felhívták a figyelmet hogy nem valami meggyőző.