• Balumann
    #201
    "Emberek, legyünk már komolyak, az agykontrollos könyvekben annyi áltudományos meg misztikus maszlag van, hogy szinte fáj beleolvasni. A sületlenségeik már 2000 évvel ezelőtt is szemet szúrtak volna, de még mennyire a 21. században."

    Az, hogy a könyvben milyen misztikus maszlagok vannak lényegtelen, az agykontrollnak nem az a lényege, lényegében technika és gondolkodásmód ami segít az agyunkat jobban kihasználni, megérteni. Ne csak beleolvasgass, olvasd el végig, majd vesd össze a tapasztalataiddal, pszichológiai ismereteiddel (bár attól tartok, azok elég hiányosak :)) ) és az agykutatás eredményeivel.

    "A felvetésemre eddig csak félreértések jöttek, de konkrét válasz egy sem. Hogy létezhet egyáltalán vita a szabad akaratról, ha nincs is szabad akarat? Ha MINDENT értelem nélküli külső tényezők határoznak meg a viselkedésünkben, akkor miért pont erről játszatnak el velünk egy álvitát mint egy bábszínházban?"

    Mint említettem, ha hibásan teszel föl egy kérdést, nem fogsz rá csak "félreértéseket" kapni. Mindent értelem nélküli külső tényezők határoznak meg, az agyunk a magyarázat arra, így dolgozza föl, nem tudom jobban megfogalmazni. Például - hasonló példát már írtam, kisgyermek kezébe kerül valami, ösztönösen megkóstolja, földhözvágja, ösztönösen kíváncsi mi történik, majd ezeket az információkat fölhasználja, mint az összes többit, amit lát/hall/érez/tapasztal. Rengeteg értelem nélkül külső tényezők + agy = amit tapasztalunk.

    "De az tetszik a legjobban, hogy folyamatosan szabad akaratra utaló kifejezésekkel beszélsz az állítólagos predeterminált viselkedésről."

    Predetermináltságról csak te beszéltél eddig... :D

    " Többször megismételheted a kísérletet, és ragaszkodhatsz hozzá hogy csak a baloldaliból iszol mert balkezes vagy, de ihatsz belőlük felváltva is, vagy hagyatkozhatsz kockadobásra is, a TE DÖNTÉSED, hogy milyen külső körülményeket ENGEDSZ meg befolyásolni téged, vagy ZÁROD KI őket. Ez a szabad akarat. MINDIG VAN OKA hogy mit teszel, de mégis MINDIG ELDÖNTHETED hogy megteszed-e, vagy hogy milyen okból teszed meg."

    Ugyan ott vagyunk. Az én döntésem, de a döntést akkor is meghozom valami alapján. Én döntöm el mi alapján, mi alapján döntöm el, hogy mi alapján döntsem el? Szerinted szabad döntés, szerintem illúzió, mert valami alapján (valamiknek a függvényében) meghozod a döntést.