• bvalek
    #192
    Kösz hogy szóltál, akkor dyra -ról is leszedem a keresztvizet! dyra: szégyelld magad, és térdelj a sarokba! ;)

    Emberek, legyünk már komolyak, az agykontrollos könyvekben annyi áltudományos meg misztikus maszlag van, hogy szinte fáj beleolvasni. A sületlenségeik már 2000 évvel ezelőtt is szemet szúrtak volna, de még mennyire a 21. században.

    #171-ben WoodrowWilson szerintem rátapintott a lényegre, automatikusan feltételezel egy mechanikus világot, amiben te a szabad akaratot egyszerűen úgy definiálod, hogy ne is létezhessen. Már többen is jó érveket hoztak fel a szabad akarat ellen, de mivel nem passzolnak a világképedbe, egyszerűen elhessegetted őket.

    Először is, nem csak egyszerűen mennyiségi különbség van a részecskék világa és a mi világunk között, hanem minőségi is. Az egész több, mint a részeinek összege. Ezért kerültem eleve el a részletekbe menő parttalan vitát, ahova te unos-untalan visszarángatod a témát.

    A felvetésemre eddig csak félreértések jöttek, de konkrét válasz egy sem. Hogy létezhet egyáltalán vita a szabad akaratról, ha nincs is szabad akarat? Ha MINDENT értelem nélküli külső tényezők határoznak meg a viselkedésünkben, akkor miért pont erről játszatnak el velünk egy álvitát mint egy bábszínházban?

    De az tetszik a legjobban, hogy folyamatosan szabad akaratra utaló kifejezésekkel beszélsz az állítólagos predeterminált viselkedésről. Értsd már meg, szabad akarat nélkül nincs döntéshozatal, csak beprogramozott viselkedés illetve reakciók környezeti változásokra, és CSAK AZOK vannak. Szabad akarat nélkül nincs vita sem, az egész csak bábszínház, a génjeink, a naprendszert alkotó atomok mozgásállapota, a naptevékenység és a felhősödés okozták.

    A szabad akarat definíciója fenomenologikus: két egyforma pohár víz van az asztalon, és te a jobboldalit vagy a baloldalit veszed fel és beleiszol. Semmilyen formában nincs előre beléd programozva, hogy melyiket veszed fel és iszol bele, mégis okkal veszed fel az egyiket vagy a másikat amikor végül megteszed. Többször megismételheted a kísérletet, és ragaszkodhatsz hozzá hogy csak a baloldaliból iszol mert balkezes vagy, de ihatsz belőlük felváltva is, vagy hagyatkozhatsz kockadobásra is, a TE DÖNTÉSED, hogy milyen külső körülményeket ENGEDSZ meg befolyásolni téged, vagy ZÁROD KI őket. Ez a szabad akarat. MINDIG VAN OKA hogy mit teszel, de mégis MINDIG ELDÖNTHETED hogy megteszed-e, vagy hogy milyen okból teszed meg.

    Ez egy olyan képességed, amivel a téged alkotó anyag alkotórészei nem rendelkeznek, de Te, az összetett rendszer viszont már igen. Emergens vagy származtatott tulajdonságnak hívjuk. A mechanikus redukcionista világképek felett pedig eljárt az idő. Tulajdonképpen már 2500 éve nem divatosak...