• bvalek
    #169
    A predetermináció előre meghatározottságot jelent. Elég tág fogalom szerintem ahhoz, hogy akkor is lehessen használni, amikor megengedjük hogy a külső befolyásoló tényezők között véletlenszerű folyamatok is lehessenek. Direkt kerültem a "determinált" szó használatát, mert az tényleg egy mechanikus világra utal.

    A szabad akaratú viselkedés tökéletes utánzásával az a probléma, hogy ha feltételezel ilyesmit, azzal máris kizárod a kérdés eldöntését tudományos módszerekkel. KELL hogy legyen valamilyen megfigyelhető és dokumentálható különbség a kettő között.

    A képzelt dolgok azért rendszerint csak variációk olyasmikre amik léteznek. A szabad akarat ötlete egy előre elrendelt világban viszont valami gyökeresen idegen, mint a tűz a víz alatti világban a halaknak. El sem tudják képzelni, mert nincs mihez társítani.

    Igen, a lovak létezése konkrétan borzasztóan valószínűtlen, viszont mivel van világ, valaminek nyilván kell léteznie, ezt már ecseteltem lent. Viszont a szabad akaratról folytatott vita nem egy tetszőleges témáról szól, hanem egy nagyon is speciálisról. Teljesen jogos azt feszegetni, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy egy szabad akarat nélküli világban a természeti folyamatok megrendeznek egy álvitát a szabad akaratról. Továbbá az evolúciós gondolat itt nem alkalmazható, a lehetséges vitatémák között nincs természetes szelekció.

    Most ebéd, aztán majd a témához kevésbé kapcsolódó dolgokra is reagálok majd valami olyan okosat, hogy belerokkan az SG