• csimmasz
    #162
    Jó gondolat.

    Azt is értem azt hiszem, amit a többiek vitatnak, vagyis ha a döntéseink előzetes tapasztalatainkon múlik akkor mégsem mi döntünk, pedig de.
    A különböző tapasztalataink miatt vagyunk különbözőek, meg persze alapból is de a tapasztalataink a részünké váltak és igy a mi saját döntésünk mégha volt is valami előzménye.
    Ja és egy akármilyen jó vagy rössz döntést képesek vagyunk felülbírálni és ellenkezőleg dönteni mégha sokszor ennek rettentő súlyos következményei lesznek is.
    De ha arra gondolunk hogy mi csak kémiai és elekktromos kölcsönhatásoknak köszönhetjük a tudatos énünket amit bármikor befolyásolhat valami akkor megint csak ott vagyunk, hogy nem mi irányítunk hanem az agyunkban épp akkor végbemenő folyamatok, de akkor teljesen értelmetlen beszélni az öntudatról és a szabad akaratról ha nem fogadjuk el legalább a hardwaret és az inputokat ugyanis nyilván ezektől függ minden amit teszün, de ettől bármikor dönthetek a tapasztalataim vagy az éppen felszívódó alkohol sugalta késztetéssel szemben, egy bizonyos határig.
    Tehát szerintem igen is van szabad akarat, asszem minimum kettő főleg amikor egy fontos döntésnél az értelmes én meg az ösztönös egymás ellen feszülnek és aminek mindíg rábaszás a vége ha az ösuztönös re hagyatkozunk.