• dyra
    #160
    Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, és arra jutottam, hogy van szabad akarat.

    Elösszőr ugye mindenkinek más a világnézete. Ez abból adódik, hogy mindenkinek teljesen egyedi a nézőpontja és ha nagyon szörszálhasogató akarok lenni az ideje is (szokták mondani akinek van egy órája tudja a pontos időt akinek két órája van már nem olyan biztos benne).

    Ennek a következménye, hogy a világot mindenki magának maga határozza meg. Ha tudományos akarok lenni és kis kvantumfizikát keverek ide akkor erre bizonyíték is lehet a két réses kisérlet. Magát az agyat és az érzékszerveimet mérőmüszerként is felfoghatjuk ami szükségszerüen befolyásolja a mérések végeredményét. Ugyanez igaz a világra is.

    Tehát elmondhatom, hogy a saját világomon kivűl számomra minden illuzió.

    Neveltetésem során, kapok ilyen olyan amolyan dolgokat. Jót és rosszat egyaránt. Ezek a dolgok azonban nem feltétlen a személyiségemet fogják meghatározni de még csak nem is a világképemet. Eszközökké válnak mondhatni.

    Nekem pedig, LEHETŐSÉGEM van határozni és dönteni az eszközök közt. Ez a szabad akarat. A választás lehetősége. Hallok valamit. És ÉN eldöntöm, hogy az igaz vagy sem. Amikor a döntést hozom csak az számít ami bennem van. Az mindegy , hogy előtte ezt és ezt olvastam, amikor az a tudás hozzám került szükség szerint torzult hozzá adódtam. A gondolat csirája mástól van de a gondolat már az enyém. És nekem lehetőségem van felhasználni vagy kukázni.

    Ha megnézitek az életük folyamatos választás. És szerintem ez a szabad akarat. Nincs olyan, hogy elrendeltetett. Csak te vagy meg a döntés.