• bvalek
    #132
    miért szólna kizárólag arról? - nem mondtam ilyet.

    Van róla fogalmad hogy hány változónak kell véletlenül összejönnie, hogy mi itt a szabad akaratról vitázhassunk? Ráadásul rendszeresen ismétlődően, világszerte, évezredek óta? Messze nincs elég báb hozzá, picike Univerzum ez ahhoz. Pont a szabad akaratról szólna a vita? A predeterminált világban is lennének álviták, amiknek lenne témája, ez önmagában nem érdekes (hiszen egy bizonyos ember megszületésének is nagyon kicsi az esélye, de valaki azért rendszerint megszületik). De a szabad akarat témája nem akármilyen téma. Ez egy nagyon durva vicc lenne egy predeterminált univerzum részéről.

    (egyébként az egy univerzális trükk, hogy úgy szállunk szembe állításokkal, hogy saját magukra alkalmazzuk őket)

    ráadásul mókás színházban úgy tervezték a bábokat, hogy amelyik báb nem feszegeti a saját határait, az elromlik/lekerül a színpadról. - ez viszont tetszik, megpróbálom megválaszolni.

    Hasonlítsuk össze egy szabad akaratú és egy predeterminált ember ügyködésének történetét. A kettejük tevékenysége között nyilván van különbség (különben nem lehetne megfigyeléssel különbséget tenni). Határok feszegetéséről akkor van értelme beszélni, ha a predeterminált ember viselkedése hasonlít a szabad akaratúéhoz, de egy picit azért eltér tőle (most tekintsünk el tőle, hogy mekkora az esélye annak hogy ilyen viselkedés legyen predeterminálva). A predeterminált ember felismeri a hasonlóságot és kész a vita.

    1. honnan tudná a predeterminált ember, hogy mihez hasonlít a viselkedése? Egy világban ahol nincs szabad akarat, hogy merülhet fel egyáltalán a szabad akarat gondolata? (hogy merülhet fel a halak között a tűz gondolata?)

    2. ha felismernénk hogy milyen viselkedés lenne a szabad akarat, tudnánk-e utánozni? Mennyire tudjuk megközelíteni az ideált? És ha sikeresen utánoztuk, az már szabad akarat lenne? Az a képesség, hogy eldöntsük hogy utánozzuk a szabad akaratú viselkedést, már szabad akaratra utal, vagy nem? (hápog mint egy kacsa, hártyás lába van mint egy kacsának, csőre van mint egy kacsának, tehát kiskakas)