• errorista
    #131
    nagyon valószínűtlen univerzumban élünk... ismered az entrópiát? persze hogy ismered. a második törvényt? azt mondja ki, hogy az entrópia az ősrobbanástól haladva mindig csökken... ha van egy tartályunk, egy piciny részében összegyűlve az anyag. mi volt a legvalószínűbb, mekkora volt a rendszer entrópiája néhány pillanattal korábban? nyilván több. tehát az entrópia időben visszafelé haladva nő, előre haladva csökken.

    ám nem ezt tapasztaljuk. Miért is nem? Mert az univerzumunk az infláció során kisimult, nagyon-nagyon alacsony lett az entrópiája ( elég rendezett lett ) , és előfordulnak benne olyan borzasztó valószínűtlen esetek is, mint hogy tojás van az asztal sarkán, vagy a gáz kis helyen van a nagy tartályban. Így a második főtétel, miszerint az univerzum fázistérben nagyjából véletlenszerűen mozgó világvonala nagy valószínűséggel a nagy entrópia felé törekszik, csak az ősrobbanástól elfelé érvényes, az ősrobbanás felé igyekezve nem ( visszafelé lejátszva a filmet összeáll a tojás, pedig valószínűbb, hogy nem is tojás volt az asztal sarkán ).

    Ha az ősrobbanáskor nem lett volna az entrópia nagyon alacsony, akkor a véletlenszerűen mozgó vonal sem kerülne mindig magasabb entrópiájú területekre, mint ahogy azt tapasztaljuk.

    nem tudom mennyire érthető, bővebben Penrose ír erről ( és a szabad akaratról, ofkorz )