end3#47
Például, használok olyan programot amelynek van "Winmobil"-os változata is. Alig várom, hogy végre használható "Winmobil" oprendszerrel lehessen normális okostelefont kapni. A 8-asra "tovább" fogják fejleszteni, - persze annak sikere esetén - szinte biztosan. (Gondolom nem vagyok egyedi eset. Sokaknak van olyan, jelenleg még csak desktop PC-n futó alkalmazása, akár játéka, amelyet megkedvelt és aminek adatbázisát szeretné "kézben" tartani, mindenhová magával vinni. Ráadásul folyamatosan megoldható a szinkronizálás is. Ráadásul mivel az MS jelenleg a rendszer eladásából él, tehát érdeke is védeni az oprendszerbe épített biztonságtechnikával is a felhasználóit.
Ezért szurkolok a Windows 8 sikerének. Ez esetben az "egykézben" tartott feljesztéseknek köszönhetően, egy olyan fajta kompatibilitás lehetőségét jelentheti a jövőben a világon, amit a jelenleg fejlesztett oprendszerek között soha nem fognak tökéletesen megoldani. (Igazán, érdeke pl. az Apple-nek hogy teljesen kompatibilis legyen pl. a Windows-al, vagy az IOS az Androiddal?) Válaszom nem, mert összemosódnának. (Persze az érdekük, hogy valamiféle korlátozott file-cserét azért végre lehessen hajtani a platformok között. Valamilyen szinten ezt meg is oldják.) A Linuxnak pl. érdeke lenne a "átjárhatóság", de jogi és más egyéb okok miatt milyen nehéz összehozni, Rendesen "fregmentált" platform. (Hol is tart a dolog valójában - majdnem sehol?)
Tudom, amit most felvázoltam, - ha minden jól megy - egy újabb évtized fejlesztései lesznek. Kell nekünk egy erős MS, akinek a rendszerei legalább mondjuk 1-2 milliárd gépen futnak. Mert külső fejlesztőknek is hosszútávon megéri egy ilyen platformra fejleszteni. Ráadásul nem most kezdték, már 10 éve csinálják az egyre funkciógazdagabb megoldásokat.
(Szó szerint kifogjuk fizetni az árát, természetesen.)
A mindennapi számítástechnikának mindenki által pénzügyileg is elérhetőnek kell lennie. Jobban tetszik a "többször kis összeget érte" elv. A Windows első évtizede, és persze elterjedsége alapján valamilyen formában "demokratikusabb" is a többi rendszernél, szerintem megérdemelné a "világuralmat". Nyilván ezzel nem azt mondom, hogy a többi rendszernek el kéne tünnie, Választhatja akinek arra van szüksége. (Valamikor én is nagyon lelkesedtem, az open, vs. ingyenes dolgokért. De be kell látnunk, amiről úgygondoltuk világmegváltó erő, azt "kemény" pénzkeresési célra hasznosították, és azóta is folymatosan. Sőt hát tulajdonképpen a felhasználásuknál fizetős dolgokat vált vele ki mindenki, azaz pénzről szól itt is a történet. Tehát a GPL szép dolog - ha valaki megfizeti az ezzel foglalkozó fejlesztőket. Úgy működik is. A jó ötleteket és megoldásokat meg előbb-utóbb meg beemelik úgy is a fizetős szoftverekbe.)
Ettől függetlenül szeretem pl. az Ubuntut is mert aki nem "fertőződött" Window-sal, annak tökéletes a világhálós kommunikációhoz, de az alap multimédiához is, és csak azért nem demokratikusabb jelenleg a Windowsnál, mert hát kevesen használják. Ettől függetlenül nyílt forráskódú oprendszereket biztonságtechnikai okból nehezen tudom elképzelni hosszútávon az ember személyes adatokat tartalmazó mobil eszközein, (NFC, "mobiltelós" számla kiegyenlítés, internetes banki átutalások teljesítése, személy azonosítás.) "Több mint aggódnék" ha ezeket pl. Androidos telefonon lehetne csak csinálni, hát még, ha Ubuntun. (Nyilván sokan vannak jobban hozzáértők, akik nem tartják lehettetlennek a biztonságos Android platformot. - Google pl. biztosan nem!)