Europa Universalis IV
 • Lysandus
  #9782
  Az üzenetváltásunk elején még úgy tűnt, hogy világos, amit írtam. :-) Szóval, összefoglalva: nem kell piszkálni a Hunyadi vonalat, azon kell végigmenni. A dolog nem itt dől el, hanem azon, hogy Ausztriában mi történik. Erre viszont lényegében semmi befolyásunk, szóval nagy szerencse kell hozzá. A sógorok úgy kezdenek, hogy Habsburg van a trónon és az örökösének erős claimje van. Ennek kell valahogy megváltoznia, például meghal az uralkodójuk valahogy és olyan új örököst dob nekik a gép, akinek gyenge jogai vannak, vagy az örökös hal meg, és lesz helyette egy másik, gyenge claimmel. (Azt hogy nincs örökös le se írom, mert az nagyon ritka az osztrákoknál, talán csak egyszer láttam ilyet.) Nyilván mindennek addig kell megtörténnie, amíg a magyar trónon Posztumusz László nem tölti be a 15-öt, mert nekünk Mátyás kell, és Mátyással már nem Habsburg fog ülni a magyar trónon.

  A lényeg az, hogy Posztumusz Lászlót kell választani Hunyadival mint kormányzóval. László barátunk Habsburg. Tehát az osztrák és a magyar trónon is Habsburg fog ülni. És ha véletlenül észrevesszük abban a rövid időszakban, amíg László fel nem nő, hogy Ausztriában valamilyen oknál fogva nincs vagy gyenge az örökös, akkor claimeljük az osztrák trónt. Ezzel lesz egy PU casus belink az osztrákok ellen. De ezt nem lőjjük el azonnal, mert Mátyás is kell. Várunk. Hamarosan Posztumusz László nagykorúvá válik, és felugrik az ablak, hogy válasszuk-e Mátyást. Ekkor a következőt érdemes tenni: leállítjuk az időt a játékban, és nem törődünk a felugró ablakkal egyelőre. Ehelyett gyorsan hadat üzenünk Ausztriának a PU CB alapján. Majd csak miután ez megtörtént, akkor foglalkozunk a felugró ablakkal, de még mindig nem indítjuk el az időt. Hanem Mátyást megválasztjuk királynak. Így amikor újra elindítjuk az idő múlását, akkor már Hunyadi Mátyás lesz a magyar király, és háborúban állunk a sógorokkal, amelynek tétje a perszonálunió a mi vezetésünkkel.

  Már csak a háborút kell megnyerni, mert ha sikerül, akkor PU alá rakjuk Ausztriát, úgy hogy egy Hunyadi ül a magyar trónon. Nekem legalábbis így sikerült anno.
  Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2019.09.16. 19:02:48