Europa Universalis IV
  • cesar22
    Na közben én is haladtam. Sikerült szövetségre lépnem valahogy a franciákkal, gondolom a tömérdek dip rep az oka. Azóta szárnyalok. Vívtam egy baromi hosszú háborút a törökök ellen, ezúttal a franciák mellettem voltak, a törökök jöttek a 300-as force limitjükkel, ha az AI szövetségekkel lehetne rendesen összedolgozni akkor sima lett volna a dolog, de így tartott vagy 20 évig a háború, ráadásul a franciák az első 10 évben felém se néztek, otthon csücsültek, bezzeg a törökök szövetségese, Hormuz az eltudott jönni Európába. Na de aztán később ők is csatlakoztak, és végül emiatt tudtunk nyerni. Felszabadítottam tőlük bizáncot. Ezzel 3 erődöt is kivetettem belőlük. Aztán közben létrejött az evangélikus unió. Itt kicsit tanácstalan vagyok, megvan a két liga, teljesen jó nekem, mert a katolikus ligában van minden erős nemzet, a protestánsban csak a törökök vannak. Azt nem értem hogy akkor most csak ők tudnak vallásháborút indítani, én nem? és ha nem fognak soha hadat üzenni akkor egy idő után amikor ennek vége akkor automatikusan a katolikus a dominant faith? ebben még nincs tapasztalom. Ja és már szilézia után csehországot is elfoglaltam, vívtam még egy háborút a törökök ellen. Etiópia elég nagy lett, annyira hogy törökökkel szembe is kerültek, én sunyi módon rögtön akkor amikor hadba kerültek megtámadtam őket. Itt konkrétan csata nélkül összeszedtem 45 warscore-t és elcsatoltam tőlük konstantinápolyt. :) Ezzel már csak egy darab erődjük maradt a balkánon, az is korfu, szóval még egy háború lesz ahol elveszem a maradék albán-bolgár területeteket, és onnantól ottó ki van rúgdosva a balkánról. Aztán szerintem nekimegyek ausztriának és elfoglalom az egészet, nagyon kis gyengék, riga meg báden a két szövetségesük. :) Erre jó egyrészt ez a császári cím hogy ausztriának így nem sok hatalma van, ezért is mentem rá, hogy majd ausztria ellen ne kelljen az egész HRE-val háborúzni. Na meg még egy extra jár vele: ha belefutsz egy teljesen reménytelen háborúba, akkor feltudod ajánlani hogy visszavonsz egy reformot, 100 warscore-ért, és emiatt ugye el is fogja fogadni. Én ezt meg is húztam egyszer a törökök ellen amikor a franciák is ellenem voltak, így semmilyen területet nem vesztettem. Jó kis mentőháló, a reformokból úgyse sok haszon jön, csak majd az 5. 6. után, de arra nem akarok rámenni, nincs kedvem vergődni a hereticekkel. Az osztrákok legyőzése után szerintem dobom is ezt a császári címet, mert onnantól már nem kell, meg találkoztam is valami buggal, szerintem legalábbis ez az. Amikor meglett az admininstrative monarchy, akkor change govermenttel át akartam rá váltani, erre a rankomat kingdomról átrakta duchy-ra, és nem is engedi visszarakni, azzal az indokkal hogy csak az electorok lehetnek kingdomok. mivan? na mindegy a végső célom úgyis a HRE feloszlatása lesz, meg még a lengyelektől elveszem krakkót meg moldáviát. Arra ott lesznek a franciák szövetségesnek, meg még majd talán az oroszok is hasznosak lehetnek, legalább annyira hogy az AI jól lemorzsoltatja ott magát :)