Europa Universalis IV
  • EM64T
    Egyébként igen jól állok, 1540 körül megvan négy reform (mondjuk ebben nem kis részt segítettek ezek a váratlan becsatlakozások). Folyamatosan ügyeltem ahogy tudtam, hogy a hercegek lehetőleg ne kebelezzék be egymást, magam is szabadítottam fel hercegeket (jellemzően a megörökölt burgundiai térségből), így még mindig 49 hercegem van, Itália kiválása után is. Ha kellett, háborúval szabadítottam fel tartományokat. Sajnos mostanra 10+ eretnek hercegem is lett, így mindent összevéve (azt is, hogy az utóbbi években újra nagyon háborúznak egymással) épphogy kijön pozitívra az IA számláló, de még sosem ment mínuszba.

Nem csináltam vallási ideákat, fabricate claim módszerrel üldözöm az eretnekeket, békekötéskor force religion -- lehetőleg egy háborúban próbálok több legyet ütni, illetve csak akkor háborúzok, mikor amúgy is ölik egymást. Hátra van még Lengyelország felé terjeszkedés: ott is jó pár tartományt tudok hozzáadni a birodalomhoz, illetve felszabadítok pár hercegséget, szóval abból is jön IA. Ezt a mostani reformot kell még nagy kínkeservvel átverekednem, utána a hercegek nem fognak már egymással háborúzni, tehát állandó lesz a plusz 0,1 IA.

A vallási kérdéssel még egyáltalán nem tudom mi lesz, bár vesszőparipám megalapítani Poroszországot, lehet, hogy ezúttal lemondok róla -- bár egy kiegyezéses vesztfáliai béke még mindig jobban csábít (bármilyen vallású lehet a császár, az eretnek hercegek utáni büntetés feleződik), mint egy force religionos (maradnék katolikus, és üldözzem a reformereket).