Europa Universalis IV
  • NineTY
    Lehet, még sosem volt protestáns vallású országom, de szerintem hogy rengeteg stability-t tudsz növelni ingyen többet ér kb. bármilyen bónusznál. Sztem a stability a legfontosabb szám a játékban, mert nagyon sok mindent segít, és ellenben a presztízzsel és legitimacyval nem tudod csak úgy relative könnyen a maxon tartani. Illetve ha épp azok sincsenek maxon, akkor a pápaság abban is tud segíteni 50-ért.
    A pápaságtól gyakorlátilag közel minden fontos számra (stability, pénz, presztízs, legitmacy...) kaphatsz bónuszt, úgymond ingyen. Kivételek persze a katonai dolgok, mint army tradition, navy tradition, de hát csak nem kaphatsz meg mindent a pápától :D

Meglenni valami nélkül nem jelenti azt, hogy nem lennél jelentősen jobban vele. Én is megvoltam a 100%-os overextension határ betartása nélkül, de így, hogy igyekszem betartani, azért mégis nyugisabb :D

Kiátkozni nem a pápa átkoz ki csak úgy, hanem a pápa irányító (aki lehet a Pápai Állam is), viszont akkor nem lehet valakit kiátkozni, ha jó viszonyban van a Pápai Állammal, te meg általában a lehető legjobb viszonyban akarsz vele lenni. (ha jól tudom, mert valamikor még a játék elején voltam pápa irányító, és akartam, hogy legyen az egésznek valami haszna, de senkit akit akartam nem tudtam kiátkozni)

Nem olyan nehéz jó viszonyban lenni vele, csak ne foglalgass túl sokat a közelébe, vagy ha teszed, akkor már foglald el a Pápai Államot is és engedd el (lesz rá event, hogy Rómát visszadot neki), így megszűnik nála az agressive expansion, ezen kívül kolonizálásnál ne szegd meg a Treaty of Tordesillas-t, mert az -200 relation (ne küldj telepest abba a térségbe, ahol másnak már van kolóniája, oda is írja, hogy claimed by valaki)

4. (az MP a Papal Influence-t akarja jelenteni?) Sztem nem látod sehol, csak majd a konvertálás után mondja, hogy mennyit kaptál. Szerintem amúgy a terület összdevelopmentjétől függ.

5. Igen, ha te vagy a pápa irányító akkor a diplomáciái ablakban megjelenik egy új fül (mint pl ha te vagy az emperor akkor is), és ott tudsz kiátkozni valakit, vagy valami gondolom nem katolikus ellen szent háborút hirdetni. De szerintem, mint ahogy írtam nem átkozhatsz ki csak úgy bárkit.