Europa Universalis IV
  • NineTY
    Ha a normál nehézség miatt nincsenek koalíciók akkor megérte :D
    Az Ironman nagyon sokat számít, ha nem tudtam volna időutazni már vagy 10-szer abbahagytam volna.

:D Ha lenullázom a manpowert,,, sztem már 1600 környékén az első pár háborúban lenulláztam, azóta úgy megy, hogy a gyalog az full mercenary, a ló meg ágyú normál. Csatában főleg mindig a gyalogok halnak, és így hogy mecenaryk egy nagyobb csata után újraképzed őket egy hónap alatt és megint fullos a sereg.
    Igen drágábbak mint a normál katonák, de ideákkal, nagy prestigevel ezt jelentősen lehet csökkenteni (és fogod is mert az adminisztratív idea úgyis kell a -25% core costhoz). Nekem van már vagy 100 belőle, így 100%-al drágábbak, azaz ~20 dukát, bár igen overextensionnal mégdrágábbak lesznek. Eltartani őket 2-szerese a normálnak, de az ideával csak másfélszerese, és végtelen van belőlük, és nagyon gyorsan képződnek bárminemű te általad kontrollált területen. A HRE-ből pedig vassal income kapok ~75 dukátot/hó, szal pénz az van.

Igen ebben a játékban általában sosem volt nagy az overextensionom, csak kb vonalban törtem előre ázsiában, ezért még a két háborúval ezelőtti területek coreolása folyik :D
    A békét újra csináltam, így csak 180% overextensionnal, azt nem túl könnyen, de túléltem. Az volt a nehézség, hogy a vazalloknál is volt legalább annyi szeparatista lázadó mint nálam. De nem tudom hogy ezt módosították-e mostanában, de rengeteg időd van rá, a szeparatisták csak 60 hónap után válnak ki.

De a lázadókra/szövik lázadóira kell pazarolni az erőforrást (az ötből egy sereg rohangál körbe), mert mindegy mi van elfoglalás után egyszer úgyis lázadni fognak, ha jól csinálod, akkor másodszorra nem. A vazall az esetek 90%-ában nem tudja leverni a lázadóit (hogy is tudná, nemrég még egy kicsi ország volt, mostmeg 30k-s stackok lázadnak a világ túlvégén), néha csak háború közben a többi HRE tag besegít és úgy.