Chris#7762
A reconquista elől Tlemcen felé menekültem, majd elkezdtem megenni a kis maghreb államokat. Kasztília mikor hadat üzent, gondolkodás és harc nélkül odaadtam neki az Andalúz területeket, majd mire Fezzant is sikerült bekebelezni, elég nagy voltam, hogy az oszmánok felfigyeljenek rám és szóba álljanak velem. Innen biztosítva volt egy rövid időre, hogy Kasztília ne folytassa a reconquistát Afrikában, majd Tunis segítségével Marokkón megerősödtem.
Egyből exploration első ideájával nyitottam, hogy megnyissam az utakat dél felé Afrikába, de amint meglett a három üres terület, el is dobtam és foglaltam közép Afrikában. Eközben volt egyszer, hogy Kasztília és Lengyelo. (???) betámadtak, és hogy-hogynem a lengyelek ekkorra kb. 4 military tech-kel jobbak voltak az oszmánoknál és röhögve ízekre szedték őket. Ekkor sikerült még Sevillát is megszerezni úgy, hogy a Gibraltáron átkelő kasztíliai sereget egy sokkal kisebb csapattal stackwipeoltam (-2 passing, mountain és a csata végével pár hajót beáldozva elzártam a visszavonulás útját) és leostromoltam Kasztíliát.
Volt még egy olyan csel is, hogy vmelyik afrikai kisállamot a portugálok megtámadták, Aragon ally (direkt előkészítettem szövetségesnek), én is megtámadtam az afrikai kicsit, gyorsan vassalizáltam, megörököltem a védekező háborút, mire a portugálok behívták Kasztíliát én meg a mega-Aragont...
Ezt követően már pariban voltam, de háborúztam mindenkivel, oszmánok-franciák-angolok, és Aragónia-Netherlands-lengyelek egyszerre. Küzdős volt, de élvezetes, quantity-quality-offensive mind maxolva voltak hozzá.