-
mark1011 #7579 EM64T
Poroszországot és később Németországot könnyebben meg lehet alapítani a teutonokkal, mint Branderburggal. A teutonok jóval nagyobb developmenttel kezdenek (ráadásul alapból az övék az IGAZI porosz területek, Kelet- és Nyugat-Poroszország). Igaz többször kell újrakezdeni, mert csak akkor fog menni, ha a magyarok nem rivalizálnak be és az osztrákok berivalizálják a lengyeleket különben nem tudsz kialakítani normális szövetségi hálózatot mielőtt a lengyelek megtámadnának. De ha kedvezően alakulnak a rivális viszonyok és ehhez kapcsolódóan a szövetségek, akkor csak az első lengyel-litvánok elleni háború lesz necces, utána már sokkal könnyebb. Néhány háborúban meg lehet enni Lengyelországot és Litvániából is érdemes megenni néhány provinciát. Így már elég erős leszel, hogy néhány nagyobbra nőtt HRE állam se jelentsen semmi gondot. Én a Baltikumot is meg szoktam enni (Livóniát elárulom, szinte sosincs erős szövetsége), de ez csak az én mániám. Arra érdemes ügyelni, hogy az osztrák szövetség létrejötte után is minél magasabbra tornászd a véleményüket és még az első háború előtt +180 körülire vinni és berakni néhány tartományodat és a fővárosodat a HRE-be, hogy te is HRE tag legyél, mert így Ausztria biztos, hogy támogat ha megtámadnak, illetve ha te terjeszkedsz a HRE-n belül, akkor Ausztria nem áll az ellenség mellé ha van claim-ed annak egy területére. Azért kell minél hamarább, mert minél nagyobb a developmented, annál nehezebb belépni a HRE-be. Továbbá Lengyelország megevésekor érdemes az első 2-3 háborúban a Litvánoktól is területeket elvenni, hogy a lengyelek ne legyenek túl gyengék a litvánokhoz képest, mert akkor a litvánok egy erős hatalom (jellemzően az ottománok) támogatásával kilázadnak és gondolom nem szeretnél egy litván-ottomán szövetséget a szomszédodban. Csak akkor kezd el Lengyelországot gyorsan felfalni, mikor a litvánoktól már nem akarsz területet elvenni. 1500 környékén ne kezdj háborúzni, mert akármikor jöhet a reformáció és muszáj az elsők között áttérned, hogy megjelenjen egy térítőközpont a területeden, háború közben pedig nem lehet áttérni, és Poroszország megalapításához protestánsnak kell lenni. Arra is ügyelj, hogy te indítsd a háborúkat, hogy te szabd meg a békefeltételeket, a szövetségeseid jóindulatában, hogy majd odaadják a területeket, amik neked kellenek ne reménykedj, amint lejár a tűzszüneted azzal akinek a területére fáj a fogad lehetőleg azonnal támadj. Továbbá a szövetségeseidnek minél kevesebb területet adj, ha nincs claim-jük az adott országgal szemben akkor ne is adj. Én se adtam soha lengyel területeket a magyaroknak és az osztrákoknak, csak az orosz szövetségeseimnek szoktam keleti litván (orosz, rutén, fehérorosz) területeket adni (háborúnként egy tartományt nem többet).
Én kétszer játszottam így single-be és elsőre 1790 környékén (ez volt az első single player végigjátszásom) másodszorra 1700 környékén lett meg Németország.