10049
Europa Universalis IV
  • EM64T
    De egyértelmű: katolikus a pápa :)
  • szabii98
    Nem nagyon érted a pápaság fogalmát, ugye? :D A pápákat halálukig választják, ha jól emlékszem csak két eset volt, mikor a Pápa "visszavonult"
  • KOXI22
    Kb meddig vannak hatalmon félév , év ?

Gondolom ha református vagy protestánst lenék akkor nem lehetnék ?

Vannak ilyen dolgok amiket lehet venni még pontért érdemes olyat venni ?

Ja és van vagy 6 db papom is vagy mi azok száma hogy nő tartományiként ?
    Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2016.06.05. 13:09:21
  • sadface #7597
    lottó
  • hitman1028
    úgy lehetsz pápa.ha a pápai pontokat a pápaság oldalon a pluszra nyomogatod,ezzel növeled az esélyt,de persze semmi se biztos
  • KOXI22
    Mondanátok valami infót hogy lehetek pápa és hogy maradhatok az , meg minden hasznos infó jöhet ezzel kapcsolatba mit kell tudni mire figyelni . Mikor lehetek az mikor nem .
  • pretorius07
    A deffebsive első ideája az ad +1 army traditiont,az active forts per developement megint ad egyet,ha van elég várad,amit fenn is kell tartani,amihez megint a deffensive group ad kedvezményt. A 2-3 csillagos tábornokot meg a magas army tradition adja:)
  • Ntj
    A kezdés is sokszor országfüggő. Én pl. most nekiláttam egy etióp kampánynak, nagyon ritkán használok religious ideát(ált. humanist), de Etiópia az az ország, amelynek ez kifizetődő, hosszú ill. rövidtávon is. Kopt a vallásom, ilyen nem már nincs is rajtam és vazallusomon kívül (1470-esek évek) és hát nagyon jól fog jönni, ha foglalok, mind az elején, mind a végén. Sok függ a policy-től is... Érdemes rákeresni arra is wikin, hogy mi mit ad.
    Utoljára szerkesztette: Ntj, 2016.06.04. 20:40:51
  • hitman1028
    offenziv adja a kétcsillagos tábornokokat
  • pretorius07
    Én szinte mindig deffensive-vel kezdek. 15% morál,és olcsóbb hadseregfenntartás,és erődök. Ami kivált egy tax modifiert is akár,mert úgyis mindig ezek eltartása viszi a legtöbb pénzt. Ezen kívül kisebb attrition,ami siegenél tökéletes,mert nem fogy annyira a manpower. Ami meg gyorsabban jön szintén az ideacsoport által.
    Elsők között van az administrative is. Nem csak a core creation cost miatt,de az olcsó zsoldosok szintén háborúbyerők,vagy akár lázadások esetén is nagyon jók. A végén meg a plus 5 state,ami megint csak plusz bevétel.
    Hosszú távon ezek a kifizetődőek nekem. Legutóbb a 300 000-es sereget fullon tartottam,ebből 60 000 állandó zsoldos a végén. Nem kevés forttal,ami meg folyamatos 2-3 csillagos hadvezéreket jelent.
    Ezen kívül a nagy terjeszkedésekhez a diplomatic,és influence. Lehett vazallizálni sokat,mert +2 relation,kisebb ae impact,kisebb province warscore,ami egy háborúban sokkal több területnyerést ad. +4 diplo rep,a szövetségesek folyton jönnek a háborúba melletted.
    A többi meg majd ahogy a játék hozza:) nekem ez a szokásos taktika.
  • hitman1028
    én legtöbbször humanist ,offenziv-vel kezdek
  • EM64T
    Vagy max. azt csinálom, hogy kiválasztok egy-egy admin, diplo és military ideát, a legfontosabbakat, amelyek valóban hosszú távon fontosak, azokkal kezdem, aztán a többit úgyis adott időszakban lehet kitalálni, ahogy a helyzet változik. Mondjuk adminból az admin, ez pont, nem vitás. Militaryból az offense, ez is eléggé egyértelmű. Diplo kérdésesebb: vagy valami AE csökkentő, vagy a trade, ami pénz hoz. De akkor megint nem jutott a stabilitásra semmi... :/
  • EM64T
    igen, de az is idegesítő, hogy összesen nyolcat tudsz aktiválni, és jól belegondolva hosszú távon max. az első négy az, ami befolyásolja a kampányodat, szóval az első kettő minimum olyan legyen, aminek haszna van a korai időkben, és a késeiekben is, az utolsó négy lehetőleg olyan, amire a korai időkben kevésbé van szükség... Arra gondoltam, hogy a legutóbbi játékom tapasztalatait felhasználva alakítom a sorrendet. Például sokat szenvedtem az agressive expansion büntetésektől, és a lázadozásoktól. Ugyanakkor pénzügyileg elég ok volt a helyzet (trede és economy idea), de ha ezek valamelyik másik ideával szemben kiesnek, akkor lehet, hogy anyagilag nem fogom bírni. Akkor ott van az alapvető administrative idea, amivel 25%-al kevesebb a core-ostás költsége. De jó lenne egy-két hadi idea is, lehetőleg az is minél előbb, hogy éreztethesse a hatását... Á, már nagyon belegabalyodtam, legjobb, ha egy időre félreteszem a témát...
  • pretorius07
    Köztársasággal lehet több admin is. Végig admin fókusz,és vagy military,vagy diplo vezetőt választasz. Vagy ezek változatai. Elsőre administrative,és a 25% core cost kedvezmény tök jól beválik. Sőt,ezzel a state rendszerrel meg olcsó az első fele,és úgysem tudsz annyi state-et csinálni,hogy dupla core kelljen mindenhova. Ami mondjuk meg is látszik a bevételen...
  • hitman1028
    pedig egyszerű:sztem a játék max 2 admin ideát bír ki,anélkűl h nagyon lemaradnál,2 v 3 dipl,3 v 4 military idea az ideális
  • EM64T
    Az elmúlt két órát azzal töltöttem, hogy megpróbáltam tudományos alapossággal összeállítani az ideák optimális sorrendjét... frusztrálóan lehetetlen feladat :D
  • hitman1028
    nem kell szövetség a lengyelekkel,legyenek riválisok csehekkel meg magyarokkal
    nem kell egész teuton,csak danzig meg königsberg
  • mark1011
    Brandenburggal viszont hogyan lehetne megakadályozni, hogy a lengyeleké legyenek a teuton területek? Az addig oké, hogy szövetség a lengyelekkel és én hamarabb támadom meg a teutonokat és a háborúban hamarabb foglalom el a területeket, mint a lengyelek, de ha nem adok területet a lengyeleknek akkor azonnal bontják a szövetséget, sőt ellenségesek lesznek, márpedig én nem adok nekik teuton területeket.
  • hitman1028
    az egész azon áll v bukik h előbb lépsz be a hre-be,mintsem lengyelek betámadnának
  • mark1011
    Szerintem meg egy erős Lengyel-Litván szövetségtől elvenni Nyugat- és Kelet-Poroszországot (márpedig a porosz területeket igencsak illendő uralni, ha már Poroszország vagy) nem éppen leányálom, továbbá a lengyel területek igencsak jók (magas developmentek, jó termékek (szövet, só), krakkói trade node). Ezekkel megerősödve nem nagyon fog megtámadni egy kis államokból álló koalíció.

Egyébként meg a state rendszer nem növeli a core-osítás költségét, ugyanannyi admin pont mint régen, csak két részletben fizeted ki.

Az AE-t pedig sajnos az 1.17-es patch-csel növelték, ezért vannak gyakrabban koalíciók.
  • hitman1028
    brandenburggal sztem könnyebb
  • mark1011
    EM64T
    Poroszországot és később Németországot könnyebben meg lehet alapítani a teutonokkal, mint Branderburggal. A teutonok jóval nagyobb developmenttel kezdenek (ráadásul alapból az övék az IGAZI porosz területek, Kelet- és Nyugat-Poroszország). Igaz többször kell újrakezdeni, mert csak akkor fog menni, ha a magyarok nem rivalizálnak be és az osztrákok berivalizálják a lengyeleket különben nem tudsz kialakítani normális szövetségi hálózatot mielőtt a lengyelek megtámadnának. De ha kedvezően alakulnak a rivális viszonyok és ehhez kapcsolódóan a szövetségek, akkor csak az első lengyel-litvánok elleni háború lesz necces, utána már sokkal könnyebb. Néhány háborúban meg lehet enni Lengyelországot és Litvániából is érdemes megenni néhány provinciát. Így már elég erős leszel, hogy néhány nagyobbra nőtt HRE állam se jelentsen semmi gondot. Én a Baltikumot is meg szoktam enni (Livóniát elárulom, szinte sosincs erős szövetsége), de ez csak az én mániám. Arra érdemes ügyelni, hogy az osztrák szövetség létrejötte után is minél magasabbra tornászd a véleményüket és még az első háború előtt +180 körülire vinni és berakni néhány tartományodat és a fővárosodat a HRE-be, hogy te is HRE tag legyél, mert így Ausztria biztos, hogy támogat ha megtámadnak, illetve ha te terjeszkedsz a HRE-n belül, akkor Ausztria nem áll az ellenség mellé ha van claim-ed annak egy területére. Azért kell minél hamarább, mert minél nagyobb a developmented, annál nehezebb belépni a HRE-be. Továbbá Lengyelország megevésekor érdemes az első 2-3 háborúban a Litvánoktól is területeket elvenni, hogy a lengyelek ne legyenek túl gyengék a litvánokhoz képest, mert akkor a litvánok egy erős hatalom (jellemzően az ottománok) támogatásával kilázadnak és gondolom nem szeretnél egy litván-ottomán szövetséget a szomszédodban. Csak akkor kezd el Lengyelországot gyorsan felfalni, mikor a litvánoktól már nem akarsz területet elvenni. 1500 környékén ne kezdj háborúzni, mert akármikor jöhet a reformáció és muszáj az elsők között áttérned, hogy megjelenjen egy térítőközpont a területeden, háború közben pedig nem lehet áttérni, és Poroszország megalapításához protestánsnak kell lenni. Arra is ügyelj, hogy te indítsd a háborúkat, hogy te szabd meg a békefeltételeket, a szövetségeseid jóindulatában, hogy majd odaadják a területeket, amik neked kellenek ne reménykedj, amint lejár a tűzszüneted azzal akinek a területére fáj a fogad lehetőleg azonnal támadj. Továbbá a szövetségeseidnek minél kevesebb területet adj, ha nincs claim-jük az adott országgal szemben akkor ne is adj. Én se adtam soha lengyel területeket a magyaroknak és az osztrákoknak, csak az orosz szövetségeseimnek szoktam keleti litván (orosz, rutén, fehérorosz) területeket adni (háborúnként egy tartományt nem többet).
    Én kétszer játszottam így single-be és elsőre 1790 környékén (ez volt az első single player végigjátszásom) másodszorra 1700 környékén lett meg Németország.
  • hitman1028
    ha megalakitod németországot,kiválsz a hre-ből,ezért hagytam abba xd
  • EM64T
    És akkor gondolom két császár fut párhuzamosan...
  • EM64T
    Nem úgy értem. Ha egyesíted Nèmetországot, elvileg empire rankbe lépsz.
  • hitman1028
    ja,nem lettem a hre császára,nem is volt cél
  • EM64T
    Német császàr le5él?
  • hitman1028
    németország meglett,az volt a cél
  • EM64T
    Gondoltam rágyúrok diplo increase over time dolgokra, pl. ebben a kampànyban azt sem tettem, egy koalíció évekre megtorpantott.

Neked nem jött végül össze a birodalom, ugye? Nem terjeszkeftél délre?
  • hitman1028
    kész a teljes sorozat xd
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLcfoXIZkBvyUNXZ382WkqFnh7tZ_Xszl0
  • hitman1028
    hát,németországból még elég kevés van,sok háborút kell még vívnod
    mikor én csináltam,csak egyesével tudtam haladni,h ne legyen koalíció ellenem
  • EM64T
    Igen, többek közt az újrakezdésben jobban rágyúrok a császárságra is.
  • EM64T
    Á, figyelembe vève a hibákat amelyeket a jàték nem ismeretéből követtem el (nem szàmolom azokat, amelyek döntési hibàk voltak), nem tartom teljesen lehetetlennek a dolgot. Bár valóban nagyon nehéz ügy.
  • pretorius07
    Ezt már olvastam én is. De úgyis dlc-ben fog jönni:)
    Mondjuk teljesen nem értem,de ebben még fantáziát is látok. Kevésbé lesz must have a western focus.
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/eu4-development-diary-26th-of-may-2016.937696/
    megint nem nyugszanak xd
  • hitman1028
    valószinű h már nem fog összejönni,mert le kell menni egész münchenig
    ha az a célod,akkor a háborúkat célirányosan kell vívni,nem össze-vissza
    lényeg h az ellenségeidet minél jobban aprózd el,és nem elfoglalni,hanem vazallussá tenni,így megúszod a kétszeri core-sítást
  • sadface #7564
    http://www.eu4wiki.com/Land_warfare#Combat_width

Itt tudsz olvasni a dologról. Röviden annyi, hogy első sor a gyalogság + széleken a lovasok hátul az ágyuk. Szvsz ahogy leszűrtem, a combat width x 2 katona harcol effektíven. Ha 15 basic combat width-nél pl 13k gyalog 2k lovas 10-12k ágyú. Ilyenkor ha van pl 20k gyalogod nem tudom mi történik a maradékkal, gondolom ha elfogy egy ezres, aki beugrik egy friss? Nem tudom, valamelyik szaki innen biztos tudja a dolog rákfenéjét. :)
  • Chris
    Akkor van egy rossz hírem, mivel a játék csak 1821-ig tart, az meg 50 évvel később volt.
    Éppen ezért javaslom szakadj el a valóságtól, ahogy a játék is teszi, mert így úgy tűnik, hogy csak folyamatosan fejjel rohansz a falba. Nem csak Brandenburg van, másokkal is meg lehet alapítani Németo-ot, de ha annál is maradnál nem kell csak a célterületekre hajtani, terjeszkedni kell, erőt gyűjteni, császári címet szerezni. Célpont a Német lovagrend, Livónia, a lengyelek meghódítása, Dániából is nagy darabokat lehet kiharapni miközben a svédek függetlenségi vágyával küszködnek. Fogd úgy fel, hogy erőt kell gyűjteni az olyan "főellenségek" ellen, mint az osztrákok, franciák, oszmánok.

• EM64T
    Ez van most:

Hangsúlyozom, nekem a történelmi Német Birodalom megalapítása a célom, szóval ez behatárolja a hódítások irányát. Volt sok lázadásom, majdnem megfektetett Franciaország, volt egy államcsínyem, ezek mind mind hátráltatták a fejlődést.
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.06.03. 16:02:51
  • EM64T
    Ja, és akkor ugyanúgy mozoghatnak egységben, csak épp külön vannak szedve?

Nagyon gondolkozom egy újrakezdésen, rengeteget tanultam a játékról a legutóbbi kampányomban, és úgy érzem, hogy sokkal előrébb járhatnék 1720-ban, ha ezeket hasznosíthatom...