-
Chris #7260 Ezt már korábban többször kiveséztük és ugyan nagyon divatos, vmint baromi kényelmes és hatásos a humanist, ám sajnos az arra költött admin pontok még mindig a legértékesebbek/legfontosabbak, pláne a játék elején.
Mik is a fő célok?
1. Mielőbb megerősödni horizontálisan -> hódítás, amihez core-olni kell, amihez admin pontok kellenek
2. Mielőbb megerősödni vertikálisan -> tech-ek fejlesztése -> minél több idea unlockolása -> admin tech fejlesztése, amihez szintén admin pontok kellenek
Ebből logikusan következik, hogy ha humanisttal kezdesz, abba szintén admin pontokat kell áldoznod, amivel behatárolod mind a terjeszkedési potenciálodat, mind pedig a 2. idea group unlockolását. Ráadásul minimum 800 pontot bele kell ölnöd, hogy az elején is hasznos 2. ideát kiunlockold (lévén az országok nagyrésze egy-két kivételtől eltekintve jó religious unity-vel kezd, ha meg nem, akkor mire eléred ezt az ideát, már úgyis tudsz vele vmit kezdeni, vagy ha nem, akkor már amúgy is régen rossz). Ha már mindenképpen admin idea grouppal akarsz kezdeni, akkor szerintem az administrative 2-ja a core cost csökkentés ajánlott, mivel ennek a legbrutálisabb a hatása, egy idő után meg többszörösen megtérül. Nem beszélve a mercenary költségbónuszokról, mert az elején a legnagyobb ellenséged úgyis a manpower.
A játékban, pláne az elején a legfeleslegesebb pont-típus a diplo. Éppen ezért erősen javallott vmelyik diplo ideával kezdeni, jómagam az influence/diplomatic kettős vmelyikét szoktam vinni, mert ezek kb. szintén a gyorsabb/olcsóbb terjeszkedésben segítenek (több vassalt/szövetséget tarthatsz, több pénz vassalloktól, jóban tudsz maradni több országgal koalíciók szempontjából, stb.) de lehet akár exploring is. Mindamellett előbb húzhatod be a 2. idea group lehetőséget az admin tech-kel és ebben már nagyobb a döntési szabadság, mert eddigre kialakul, hogy administrative, humanist, vagy vmilyen military idea kell-e.
Jómagam másodikként-harmadikként általában militaryt viszek, mert kb. eddigre ér a military tech olyan szintre, hogy nem éri meg vele előrerohanni (mondjuk ez wester-eastern techcsoport vonatkozásában változó), így már ide is lehet felesleges pontokat dobálni, ami baromira növeli a hadi erőt. Differenciáld az elején, hogy legyen választásod, aztán majd úgyis ráérzel.
UI: Most, hogy ezeket leírtam, közben elgondolkodtam, számoltam egy gyorsat és rájöttem, hogy franciáknál BBB achihoz faszság core-creation cost csökkentésre rusholni, mert 1500-ig pont nem hozza vissza az árát az új states-territories rendszerben, mert nem akarok stateket csinálni. Bőven elég később is, úgyhogy ilyen esetben még az administrative is "csak nullszaldósra" hozza. Látod, ez a gyönyörű ebben a játékban. :)