Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Urak! Haq Poroszországgal akarok lenni 1648-ban, akkor valóban Brandenburgot választom, és ha jól manőverezek, Poroszország lesz belőle?
intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB
Továbbá az AI nem fizet egyetlen petákot sem azokért az aktív Fort-okért, amelyik: másik országgal határos; tengerrel/óceánnal határos; wasteland-del határos.
Ergo pl. a török gyakorlatilag egyetlen Fort-jáért sem fizet a 10-12-ből egy kanyi vasat sem, míg neked, mint 1-2 provinciás apróságnak a fele bevételed az egyetlen Fort-odra megy el.
Ergo pl. a török gyakorlatilag egyetlen Fort-jáért sem fizet a 10-12-ből egy kanyi vasat sem, míg neked, mint 1-2 provinciás apróságnak a fele bevételed az egyetlen Fort-odra megy el.
Elképesztő, hogy milyen mocskos módon csal a játék még mindig...
Teljesen elfoglaltam/annektáltam Crimeát, Circassiát, Shirvant vassalnak, meg még 2 Golden Horde területet, volt egy 8k-s seregem, 0 manpowerem, erre lespawnolt nekem 21k krímeai felkelőt. Ezt hogy a fenébe számolja ki? Crimeának még a fénykorában sem volt 21k-s force limitje, hogy számolta ki, hogy ennyi rebelt tesz le? Muscovy természetesen nem jön át segíteni, 10 loant nem fogok felvenni, hogy leverjem őket, mert az államcsőd....
Eleve nem tetszik ez a rebeles faszság... ha 0 db harcra fogható ember van egy nemzetben, akkor honnan jönnek a 10-20-30k-s felkelő seregek? Gyerekek meg asszonyok lázadnak fel?
Teljesen elfoglaltam/annektáltam Crimeát, Circassiát, Shirvant vassalnak, meg még 2 Golden Horde területet, volt egy 8k-s seregem, 0 manpowerem, erre lespawnolt nekem 21k krímeai felkelőt. Ezt hogy a fenébe számolja ki? Crimeának még a fénykorában sem volt 21k-s force limitje, hogy számolta ki, hogy ennyi rebelt tesz le? Muscovy természetesen nem jön át segíteni, 10 loant nem fogok felvenni, hogy leverjem őket, mert az államcsőd....
Eleve nem tetszik ez a rebeles faszság... ha 0 db harcra fogható ember van egy nemzetben, akkor honnan jönnek a 10-20-30k-s felkelő seregek? Gyerekek meg asszonyok lázadnak fel?
Nem túl korrekt egyből egy ilyet húzni, még jó, hogy nem a Three Mountainst mondtad... 😊
De kérésed számomra parancs:
😉
De kérésed számomra parancs:
😉
Na megcsináltam a Holy Trinity-t, sétagalopp volt, 1500 környékére meg is lett. Még terjeszkedni sem tudtam nagyon, mert a körülöttem lévők mind összezártak a nagy hatalmakkal, úgyhogy a végén a mamelukokat vmi minimál 25-30k-s forcelimittel vertem meg.
Ajánljatok új achit, mi legyen a következő? 😊
Ajánljatok új achit, mi legyen a következő? 😊
Semelyik DLC sem éri meg az árát. Csak akkor, ha le van árazva. Másképp egyik sem éri meg. Azért nehogy már egy rohadt kiegészítő többe kerüljön mint az alapjáték. Annyira szánalmas már ez a lehúzás.
Nekem spec a mai napig csak common sense+art of war volt meg. Most vettem egy el doradot mert szeretek vacakolni a custom nationnel. A többi nekem eh. De szépen apránként egy ezresért salen be lesznek húzogatva..
I decide when I'm done.
Na ebből látszik, hogy melyik dlc érte meg az árát... 😞
art of war pls xd
Így kerültek be az új provinciák a peccsekkel (nagyon nagy kép)
I met God. She's black
na kész lett lengyelek

Háborúba felemelhetsz hadi adót. Ezt a 3 fülön Economy-nál találod. bal alsó Rise War taxes. 20%-al csökkenti a hadsereg kiadásait 50 military pontért cserébe 2 évre. Persze ha nagyon kellenek a katonai pontok akkor nem kell ellőni.
Ebbe a játékba az a jó, hogy minden szitu függő. Nincs általános tanács arra, hogy éppen mire gyúrjál. Kellhet pénz, kellhetnek monarcy pontok, kell nagyobb sereg stb.
Aztán egy frissen annektált terület nem is termel akkora adóbevételt az elején. Magasabb a autonómiája, szeparatizmus van stb. Mindennek kiírja az okát, ha ráviszed a kurzor nyilat.
A megszállt területen csak akkor van bevételed, ha fosztogatod egy sereggel (rajta állsz). Persze olyan területet nem érdemes kifosztani, ami hamarosan a tied lesz, mert magad elől teszed tönkre, ideiglenesen.
A békekötéseknél törekedjél plusz dolgokat is elérni. Minél jobban elvered az ellenfeleidet, annál több követelést tolhatsz át. Fizessenek havi jóvátételt, adjanak egy összegbe is pénz. Én abból szoktam építkezni.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.18. 20:42:53
Ebbe a játékba az a jó, hogy minden szitu függő. Nincs általános tanács arra, hogy éppen mire gyúrjál. Kellhet pénz, kellhetnek monarcy pontok, kell nagyobb sereg stb.
Aztán egy frissen annektált terület nem is termel akkora adóbevételt az elején. Magasabb a autonómiája, szeparatizmus van stb. Mindennek kiírja az okát, ha ráviszed a kurzor nyilat.
A megszállt területen csak akkor van bevételed, ha fosztogatod egy sereggel (rajta állsz). Persze olyan területet nem érdemes kifosztani, ami hamarosan a tied lesz, mert magad elől teszed tönkre, ideiglenesen.
A békekötéseknél törekedjél plusz dolgokat is elérni. Minél jobban elvered az ellenfeleidet, annál több követelést tolhatsz át. Fizessenek havi jóvátételt, adjanak egy összegbe is pénz. Én abból szoktam építkezni.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.03.18. 20:42:53
A játék legelején tanácsadót mondanám, abból is admin (hogy minél előbb ideád legyen), illetve military, 1-2 tech szint különbség is drasztikusan befolyásolhatja 1-1 csata kimenetelét.
Épületet csak akkor, ha van rá annyi fölös pénzed, abból is a Temple (Church) és a Marketplace ami pénzt hoz, de csak oda érdemes őket építeni, ahol magasabb a Base Tax, ill. a Trade Power (amit a számok mutatnak a térképen amikor kiválasztod az adott épületet építéshez).
Épületet csak akkor, ha van rá annyi fölös pénzed, abból is a Temple (Church) és a Marketplace ami pénzt hoz, de csak oda érdemes őket építeni, ahol magasabb a Base Tax, ill. a Trade Power (amit a számok mutatnak a térképen amikor kiválasztod az adott épületet építéshez).
Az elején úgy látom hiába foglalom el a területeket (úgy veszem észre, hogy onnan is jön be pénz, attől függetlenül, hogy csak megszálltam a területet), csak mínuszban van az államháztartás. Mire érdemes előbb költeni: építeni az eyik provinciában, vagy tanácsadót felvenni? Mert a kettő együtt nem megy.
Nem érted. Korábban nem volt választásod, mert már eleve kezdéskor háborúban álltál a franciákkal... Amit írtam erre vonatkozott.
Aztán behozták ezt a mostani állapotot, ami összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint volt.
Aztán behozták ezt a mostani állapotot, ami összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint volt.
Én is nagy Total War-os voltam és sok mindenben felüdülés volt az EU.IV (tudom, hogy azért felépítésben eléggé különbözik a 2 játék). Ma sincs vele bajom, de úgy érzem nem tud megújulni illetve abban nem erősödik, ami a lényege, a 3D-s harc taktikai lehetőségei.
Szerintem itt többet taktikázok egy háborúban, mint ott a 3D-s csatatérképen, annak ellenére, hogy gép számolja. No meg itt a nagy ellenfél tényleg nagyobb falat, a kicsik meg tényleg bolhák, akik nem fognak hátba támadni, csak mert muszáj nekik. Meg mindig is tetszett mikor nem csak csatákból áll egy stratégiai játék.
Szerintem itt többet taktikázok egy háborúban, mint ott a 3D-s csatatérképen, annak ellenére, hogy gép számolja. No meg itt a nagy ellenfél tényleg nagyobb falat, a kicsik meg tényleg bolhák, akik nem fognak hátba támadni, csak mert muszáj nekik. Meg mindig is tetszett mikor nem csak csatákból áll egy stratégiai játék.
Én is beleöltem 100-200 órát a tört játékba mire megvettem, de engem már az elején lenyűgözött hogy a total warokhoz képest mennyire összetett és nehéz. Amúgy elég jó casus bellik vannak főleg a játék vége felé (pl.: nationalism). Nem gondoltam volna hogy pont Oroszországgal hozom ezt össze:
Afrika lenyomata nem tudom mit keres ott, pedig a videókártya már új..lehet hogy újra kéne rakni a játékot 😛
Afrika lenyomata nem tudom mit keres ott, pedig a videókártya már új..lehet hogy újra kéne rakni a játékot 😛#6569
Nagyon érdekes! Itt lényegében meg kell adni az indokot, miért indítunk háborút, és pl. poroszokkal kezdve 1718-ban máris benne vagyok egyben Svédország ellen, aminek a célja: az erőfölény megmutatása. Nagyon érdekes! Na most megyek, meglesem a wikiben, hogy hogyan tudom annektálni a háború során megszállt észak-pomerániai területeket 😊
Ha neked az a 98 a nevedben a születési dátumod, akkor nem te vagy a legfiatalabb, hanem én. 😊 Egyébként hasonlóak a tapasztalatok nekem is, magyar videókat kell nézni és az sokat segít, nem kell hogy feltétlenül tutorial legyen.
Jogos,most már nekem sem jutna eszembe feladni😊
És mikor én kezdtem velük,akkor még száz éves háborús kezdés volt. Azért azt kezdőként biztos senki nem nyerné meg...
És mikor én kezdtem velük,akkor még száz éves háborús kezdés volt. Azért azt kezdőként biztos senki nem nyerné meg...
hát igen,már alig hasonlít az alapjátékra,az ember nem is gondolná mennyi ötlet van benne
Én is valahogy így kezdtem el, érdekelt-érdekelt de nehéznek tűnt, összetettnek. Sokszor újrakezdtem, most is inkább csak akkor játszom, ha valamiért megjön a kedvem hozzá, de szeretem a játékot nagyon.
Viszonylag fiatal vagyok, valószínűleg itt a legfiatalabb, és mindig érdekes visszatekinteni arra, hogy pár éve egy játékkal játszottam pl, és most ismét előveszem, mennyire más az élmény, mennyivel többet megértek. Na itt is valami ilyesmi történt.
Viszonylag fiatal vagyok, valószínűleg itt a legfiatalabb, és mindig érdekes visszatekinteni arra, hogy pár éve egy játékkal játszottam pl, és most ismét előveszem, mennyire más az élmény, mennyivel többet megértek. Na itt is valami ilyesmi történt.
I met God. She's black
Kezdőként lehet nagy falat már ez a DLC-kkel kitömött, szétpachelt, módosított változat (persze ha megvan a teljes mindenség hozzá).
Arról el lehet gondolkodni mit kapcsolna ki az ember, most hirtelen nem is tudom. Mondjuk a Cossacks DLC-t biztos. 😛
Én is a Youtube videóra esküszöm. Még akkor is jó, ha nem tutorial és nem magyarázó jellegű. Mert magyarul ilyen nincs is, szerintem. Az ember megnéz 10-15 rész már el is kezdheti a játékot.
Arról el lehet gondolkodni mit kapcsolna ki az ember, most hirtelen nem is tudom. Mondjuk a Cossacks DLC-t biztos. 😛
Én is a Youtube videóra esküszöm. Még akkor is jó, ha nem tutorial és nem magyarázó jellegű. Mert magyarul ilyen nincs is, szerintem. Az ember megnéz 10-15 rész már el is kezdheti a játékot.
én eu3-mal kezdtem és mikor megjelent már tudtam h jól lesz
Anno amikor elkezdtem, a tutorialnak futottam neki, de annyira gagyi és semmitmondó volt, hogy le is töröltem a játékot. Hónapokkal később adtam neki egy esélyt újra, de már inkább elkezdtem egy játékot azt hiszem Kasztíliával. Vagy Aragónia, vagy a franciák betámadtak és tönkre is vertek, úgyhogy megint elment a kedvem tőle, letöröltem. 😊
Utána vettem a fáradtságot, hogy megnézzek pár Youtube-os kezdő tutorialt, hogy legyen valami fogalmam a játékról, nem tudtam pl. hadi morálról sem, így nem is foglalkoztam vele, persze hogy rommá vertek..
Legalább 100 óra játék után kezdtem érezni, hogy van fogalmam arról mi miért történik, és csak valamikor 200-300 óra után mertem megvenni a játékot eredetiben.
Szerintem nem vagyok egyedül azzal ha azt mondom 1000 óra után is tud újat mutatni a játék, és mindig van mit tanulni.
Utána vettem a fáradtságot, hogy megnézzek pár Youtube-os kezdő tutorialt, hogy legyen valami fogalmam a játékról, nem tudtam pl. hadi morálról sem, így nem is foglalkoztam vele, persze hogy rommá vertek..
Legalább 100 óra játék után kezdtem érezni, hogy van fogalmam arról mi miért történik, és csak valamikor 200-300 óra után mertem megvenni a játékot eredetiben.
Szerintem nem vagyok egyedül azzal ha azt mondom 1000 óra után is tud újat mutatni a játék, és mindig van mit tanulni.
burgundy v aragon betámadja,és mikor már kimerűlt ,akkor lecsapni
olyan kezdést kell választani,ahol az osztrákok szövik és nem fognak megtámadni
Biztos ez? 😊 Még a régi szép időkben sem, mikor a 100 éves háború kellős közepéről indultál óriási francia túlerővel szemben úgy, hogy ha nem mented ki az első 10 napban a fősereget, akkor a franciák tönkreverik azt, és még ha vért vizeltél sem volt biztos, hogy akár white peacere ki tudtad hozni a háborút? 😊
Az volt ám a kihívás, ott PU-ba verni a franciákat a pireneusoki gerilláskodással, tengeri evakuálásokkal... Óriási élmény volt, nagyon sokszor nekifutottam, nagyon sokszor apróságokon csúsztam el mire sikerült. 😊
Az volt ám a kihívás, ott PU-ba verni a franciákat a pireneusoki gerilláskodással, tengeri evakuálásokkal... Óriási élmény volt, nagyon sokszor nekifutottam, nagyon sokszor apróságokon csúsztam el mire sikerült. 😊
eszembe se jutna feladni a francia területeket xd
Én is nemrég kezdtem,ne aggódj,az alapokat 18-20 óra után elsajátítod. Aztán meg tényleg minden mást lassan felfedezel😊
Az említett monarch pontokat még a power projection értékkel lehet növelni. 50 felett ad mindenből egyet. Ezt meg a riválisaid legyőzésével lehet 50 fölé tornázni.
De figyelj arra,hogy ha sok a szövetséges,vagy sok katonai vezetőd van,akkor viszont viszik a pontokat.
Adócsuszka nincs. Csak a hadsereg fenntartással játszhatsz,meg kikapcsolhatod ideiglenesen az erődjeid,horgonyozhatod a hajókat. Ezekkel viszont óvatosan,ha megtámadnak,bajban leszel😊
Adót növelhetsz pl pápai befolyásért,vagy advisorokkal...
Elsőre én angliával toltam teljes kampányt. Igaz,fel kell adni a francia területeket (kezdőként nem vészes taktika),de utána nyugis a fejlődés,mert nem nagyon fognak megtámadni. Lehet tapasztalni,kolonizálni,stb. A végére meg lehet terjeszkedni😊
Az említett monarch pontokat még a power projection értékkel lehet növelni. 50 felett ad mindenből egyet. Ezt meg a riválisaid legyőzésével lehet 50 fölé tornázni.
De figyelj arra,hogy ha sok a szövetséges,vagy sok katonai vezetőd van,akkor viszont viszik a pontokat.
Adócsuszka nincs. Csak a hadsereg fenntartással játszhatsz,meg kikapcsolhatod ideiglenesen az erődjeid,horgonyozhatod a hajókat. Ezekkel viszont óvatosan,ha megtámadnak,bajban leszel😊
Adót növelhetsz pl pápai befolyásért,vagy advisorokkal...
Elsőre én angliával toltam teljes kampányt. Igaz,fel kell adni a francia területeket (kezdőként nem vészes taktika),de utána nyugis a fejlődés,mert nem nagyon fognak megtámadni. Lehet tapasztalni,kolonizálni,stb. A végére meg lehet terjeszkedni😊
Vannak magyar Youtube-osok, még ha nem is annyira profik, de nézhető.
Vagy Marbozir csinált anno egy nagyon jó tutorialt, igaz ő angolul tolja rettenetes lengyel akcentussal.
Vagy Marbozir csinált anno egy nagyon jó tutorialt, igaz ő angolul tolja rettenetes lengyel akcentussal.
A legjobban a próba játékok segítenek. Nem kell félni semmitől, mert az ember úgyis újrakezdi aztán. 😛
Paradox játékot újoncként még sose vittem végig elsőre, egy lendülettel.
Ahhoz játszani kell, az ember ráérezzen, hogy mégis mekkora hadserege legyen, most mit áldozzon be dipo vagy admin pontokat, hogy belevágjon háborúba vagy nem stb.
Paradox játékot újoncként még sose vittem végig elsőre, egy lendülettel.
Ahhoz játszani kell, az ember ráérezzen, hogy mégis mekkora hadserege legyen, most mit áldozzon be dipo vagy admin pontokat, hogy belevágjon háborúba vagy nem stb.
Hát az biztos, hogy nem egy egy hét alatt megtanulható játék! 😄 sőt, szerintem ameddig az ember játszik , elég sok esély van arra hogy minden nap felfedez valami újat. Én azt ajánlom , hogy kérdezz sokat, használd a wikit mert sok jó dolog van rajta, nézz youtube-osokat(Arumba, Shenryyr2, DDRJake stb...)
Bár az angol tudásod korlátozott, az azért kellhet hozzá
Bár az angol tudásod korlátozott, az azért kellhet hozzá
I met God. She's black
Én is ős cives vagyok szintén 3-5 még most is tolom néha, de ez sokkal jobb, csak kell hozzá minimum alapfokú angol, hogy gyorsabban bele jöjj
Ha valakinek bejön ez a stílus évekig el lehet vele lenni. A legtöbb itteni ember évek óta játszik vele. 😊 úgyhogy emiatt ne aggódj, hogy elsőre összetett, ez benne a jó. A gyenge angol sem akadály. Nekem se jó, mégis belejöttem pár játék után, pár youtube vidi után, fórumozás után.
😄
Szóval bazira összetettnek tűnik elsőre, ami jó is, rossz is... Pl. más játékoknál hosszú távon unalmassá tud válni, hogy az ember egy hét alatt bebiflázza a játékmenetet, monotonná válik az egész. Ugyanakkor ez a rengeteg lehetőség, pláne, hogy az angol tudásom korlátozott, még éppen elboldogulok vele, de azért nehéz... Pont a minap gondolkoztam azon, hogy egy stratégiánál mennyire nem fontos, hogy csuklóból nyomd jól az angolt, mint mondjuk egy rpg esetében... na, itt fordul a dolog.
Viszont az naggyon tetszik, hogy van Német-római Birodalom 😊
Szóval bazira összetettnek tűnik elsőre, ami jó is, rossz is... Pl. más játékoknál hosszú távon unalmassá tud válni, hogy az ember egy hét alatt bebiflázza a játékmenetet, monotonná válik az egész. Ugyanakkor ez a rengeteg lehetőség, pláne, hogy az angol tudásom korlátozott, még éppen elboldogulok vele, de azért nehéz... Pont a minap gondolkoztam azon, hogy egy stratégiánál mennyire nem fontos, hogy csuklóból nyomd jól az angolt, mint mondjuk egy rpg esetében... na, itt fordul a dolog.
Viszont az naggyon tetszik, hogy van Német-római Birodalom 😊
"vagy nem ilyen egyszerű a dolog? "
ne csodálkozz majd ha kihullik a hajad nagy része... 😄
ne csodálkozz majd ha kihullik a hajad nagy része... 😄
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Hát ha már így... 😊 Azt észrevettem, hogy az Administrative, Military és Diplomatic Power értékek befolyásolják mit tehet, és mit nem. Ezeknek a szintjét rátermett uralkodóval és rátermett advisorral emelhetem. És még mivel? Illetve egy alapvető adó-csúszkát nem találok, hogy növeljem a bevételeimet -- vagy nem ilyen egyszerű a dolog?
Sajnos én nem tudok róla.. Viszont van egy nagyon elmés kis wikije, egy rakat infóval. Guide amúgy se ér sokat, nem nyom a játék semmit a kezedbe, végtelen szabadságod van emiatt minden run más és más. Viszont ha kérdezel, biztos valaki fog segíteni.. 😊 Remélem sokáig örömöd leled benne!
I decide when I'm done.
Aztamindenit! Most találtam rá erre a játékra sok éves Civ (3-5) és Total War után. Hát, nem semmi! Nem enyhén összetett! Létezik hozzá magyar nyelvű manual? (Annak idején a Civ3-hoz például igen részletes volt.) Egyenlőre eléggé tetszik.
múltkor ezzel csesztem el h a másikat választottam,így lemaradtam a fejlődésben
szerencsére jóban vagyok a csehekkel ,így jöttek segíteni és meg lett egy achi is

és nem kell aggódni a stability hit meg az ilyesmik miatt, a végső event ad egy csomó presztízst és stabilityt
I met God. She's black
Az alsót kell választani, 1-2 évig eltarthat a lázadozás, de utána örökre eltűnik a Sejm(nyilván a felsővel is, de az nem olyan jó opció elvileg 😄)
I met God. She's black
Nekem ez Angliával volt anno,úgyhogy egy darabig köztársaság voltam😊
Sok választásom nem volt,mert épp alig volt sereg,preztízs amúgy sem sok... De hamar levittem a köztársasági tradíciót...
Sok választásom nem volt,mert épp alig volt sereg,preztízs amúgy sem sok... De hamar levittem a köztársasági tradíciót...