10049
-
Ehhez kérnék tanácsot. Nem szálltam el vele nagyon? Attól félek, hogy megütnek egy háborúban és akkor instant 100% lesz így belőle. Mennyi az optimális? -
pretorius07 #7279 Vagy esetleg a mare nostrum achi:) -
pretorius07 #7278 Meg kellett volna támadni burgundiát,és egy szép hosszú háborúban kivéreztetni. Persze ez a BBB-vel együtt nehézkes,ugyanis ott időből van legkevesebb:) -
Chris #7277 No meglett a BBB végre, meglepően könnyen és korán, még talán egy +5-10 területet be tudtam volna húzni, de nem akartam koalíciót.
Rohadt Burgundy természetesen most sem múlt ki, pedig RM is volt velük, meg a császárság is meglett kb. 1460-tól, szerintem le van scriptelve, hogy ilyenkor nagyon minimális valószínűséggel történjen csak meg. Végig nem kellett még csak loan sem, az utolsó 2 évben nyeltem be egyet, mert nem figyeltem. Most majd hátradőlök és kényelmesen megcsinálom a Napoleont is. :)
-
hitman1028 #7276 jó lett volna,csak mindenki rámjött xd
-
#7275 Yeren->Manchuria
Haixi vassal
a kérdés az, hogy menjek e westernizálni keletnek, vagy próbáljam meg így legyűrni a Ming-et. Qing lesz a cél, meg egy erős ázsiai birodalom létrehozása -
hitman1028 #7274 úgy hogy háború nélkűl a katolikusok nyertek -
Chris #7273 Hogy érted, hogy nem vállalták a ligaháborút?
-
#7272 Egy olyan gondom van a játékkal, hogy nem engedi, hogy rákattintsak a diplimácia/military stb pontok alatt levő gombokra. tehát ha valaki szövetséget ajánl, nem tudom elfogadni. találkozott valaki hasonlóval? vajh melyik patch oldhatja meg? -
hitman1028 #7271 megnéztem,elvileg lehet poroszból is németet csinálni
első kör bukás,hiába léptem át,csehek nem vállalták a ligaháborút -
pretorius07 #7270 Jah,így már értem a dilemmát:) én csak a ligaháború esélyeit latolgattam:)
Ha a svédek még bemennének a katolikushoz..... -
hitman1028 #7269 csak ha protestánsá válok,úgy tudom poroszországból nem lehet németországot csinálni,csak fordítva -
pretorius07 #7268 Abszolút protestáns...
Először a zászlókat néztem,kerestem a franciákat:)
Nyugaton burgund angol sima siker,keleten oszmán orosz sima siker...
Bár nyílván függ attól is,hogy ki volt/van a kitöréskor más háborúban -
hitman1028 #7267 a protestáns erősebbnek tűnik
-
hitman1028 #7266 kezd alakulni
nem tudom,melyik ligát válasszam
-
--deathstroke-- #7265 Azért ilyet se láttam még .. -
pretorius07 #7264 Ohh,eddig egyszer kaptam pu-t,még a lengyelekkel,akkor is keményen sziciliát:) úgyhogy én nmár kezdek nem hinni a pu-ben:)
A deffenzív ideát meg pont a morál miatt szeretem,azért az a 15% üt. Pláne egy francia elánnal:) plusz az army tradition is jó,a qualityval együtt,mert sorra jönnek a minimum 3 shockos vezérek. És a deffenzív administratívvel keverve meg majdhogynem annyira lecsökkenti a zsoldosokat,mint a reguláris sereg toborzását/fenntartását.
De ez tényleg kinek a pap,kinek a papné,kinek a lányuk:) lengyelekkel alap volt az aristocratic,pedig az nem egy nagy szám,de a lovas bónuszaival sok lovast használva megint nagyon odavert a csatákban. -
Chris #7263 Részemről military ideákban mindig az offensive a #1. Shock és Fire +1 elengedhetetlen, discipline musthave.
Természetesen ha republic vagy, akkor plutocratic még a diplo ideák előtt is, mert azt mindennél jobbnak tartom (még az is elgondolkodtató, hogy érdemes-e ezért is republicba váltani, bár akkor tonnányi előnnyel szemben dobod a PU-k lehetőségét).
Az offenzív után jön a quality, amiben ott vannak a combat abilityk, meg a végén a discipline. Én inkább úgy vagyok ezzel, mint a focival... a legjobb védekezés a támadás. :)
Elképesztően durva, ahogy egy porosz vagy egy svéd national és offenzív+quality ideákkal felszerelt csapat hogy pukkantja ki pillanatok alatt a nálánál 2x nagyobb lufikat is. :) Azokba még ló sem kell, csak gyalogság meg tankok. :)
-
Lysandus #7262 Persze, alapvetően nem és stílusfüggő, hogy ki mivel kezd. -
pretorius07 #7261 Én általában mindig militaryval kezdek. Ennek az az egyszerű oka,hogy szeretem,ha hamar megy a haditechnika,emiatt a nemzeti fókuszt oda állítom,aminek a hozománya a több pont. Katonai ideákból meg szerintem a deffensive kötelező. A plusz morál elengedhetetlen. Az olcsóbb fenntartás meg a látadások ellen szuper,mert nem kell lehúzni a békeidőben sem,mégis keresel eleget nagyobb seregnél is. A reinforce speed magáért beszél... Most bizánccal meg qualityval kezdtem. Ott meg a sok combat ability a jó. Szeritem ez a két military idea simán elfér minden nemzetben.
A második az administrative volt,mert rengeteget hódítok. A core creation cost simán megéri hosszú távon,ezerszer visszahozza az árát (nem szó szerint). Illetve a zsoldosok is nagyon kellettek a játék elején,az államcsőd viszont nem:)
Hódítóknak influence. Szintén admin pont csökkentés miatt,mert vazallizálsz,nem core-osítasz,és az aggressive expansion impact minusz kell a koalíciók ellen.
Ez a 3-4 mindig megvan,és az elsők között.
Nekem még a trade a bejövős... A többit meg mindig ahogy a helyzet hozza választom.
A humanist szinte sosem. Azért van a sereg,hogy leverje a lázadást. Viszont abban egyet értek,hogy a quantity is felesleges. Ha az kell,akkor valami nagyon nem megy jól az országban.:) -
Chris #7260 Ezt már korábban többször kiveséztük és ugyan nagyon divatos, vmint baromi kényelmes és hatásos a humanist, ám sajnos az arra költött admin pontok még mindig a legértékesebbek/legfontosabbak, pláne a játék elején.
Mik is a fő célok?
1. Mielőbb megerősödni horizontálisan -> hódítás, amihez core-olni kell, amihez admin pontok kellenek
2. Mielőbb megerősödni vertikálisan -> tech-ek fejlesztése -> minél több idea unlockolása -> admin tech fejlesztése, amihez szintén admin pontok kellenek
Ebből logikusan következik, hogy ha humanisttal kezdesz, abba szintén admin pontokat kell áldoznod, amivel behatárolod mind a terjeszkedési potenciálodat, mind pedig a 2. idea group unlockolását. Ráadásul minimum 800 pontot bele kell ölnöd, hogy az elején is hasznos 2. ideát kiunlockold (lévén az országok nagyrésze egy-két kivételtől eltekintve jó religious unity-vel kezd, ha meg nem, akkor mire eléred ezt az ideát, már úgyis tudsz vele vmit kezdeni, vagy ha nem, akkor már amúgy is régen rossz). Ha már mindenképpen admin idea grouppal akarsz kezdeni, akkor szerintem az administrative 2-ja a core cost csökkentés ajánlott, mivel ennek a legbrutálisabb a hatása, egy idő után meg többszörösen megtérül. Nem beszélve a mercenary költségbónuszokról, mert az elején a legnagyobb ellenséged úgyis a manpower.
A játékban, pláne az elején a legfeleslegesebb pont-típus a diplo. Éppen ezért erősen javallott vmelyik diplo ideával kezdeni, jómagam az influence/diplomatic kettős vmelyikét szoktam vinni, mert ezek kb. szintén a gyorsabb/olcsóbb terjeszkedésben segítenek (több vassalt/szövetséget tarthatsz, több pénz vassalloktól, jóban tudsz maradni több országgal koalíciók szempontjából, stb.) de lehet akár exploring is. Mindamellett előbb húzhatod be a 2. idea group lehetőséget az admin tech-kel és ebben már nagyobb a döntési szabadság, mert eddigre kialakul, hogy administrative, humanist, vagy vmilyen military idea kell-e.
Jómagam másodikként-harmadikként általában militaryt viszek, mert kb. eddigre ér a military tech olyan szintre, hogy nem éri meg vele előrerohanni (mondjuk ez wester-eastern techcsoport vonatkozásában változó), így már ide is lehet felesleges pontokat dobálni, ami baromira növeli a hadi erőt. Differenciáld az elején, hogy legyen választásod, aztán majd úgyis ráérzel.
UI: Most, hogy ezeket leírtam, közben elgondolkodtam, számoltam egy gyorsat és rájöttem, hogy franciáknál BBB achihoz faszság core-creation cost csökkentésre rusholni, mert 1500-ig pont nem hozza vissza az árát az új states-territories rendszerben, mert nem akarok stateket csinálni. Bőven elég később is, úgyhogy ilyen esetben még az administrative is "csak nullszaldósra" hozza. Látod, ez a gyönyörű ebben a játékban. :)
-
Chris #7259 Érdekelne engem is mi a tapasztalat.
Tippre a territory rendszer miatt mp-ben "olcsóbb/könnyebb" lett, viszont a corruption miatt "drágább/nehezebb". Még mindig egy jó nehezítő újításnak tartom a corruptiont, nem hittem a szememnek, mikor az előző lengyel játékomban még az 1700-as években, nagyra nőtt pacaként is küzdenem kellett néha a pozitív államháztartásért.
Most meg mikor a francia BBB achit próbáltam, a sok overextension miatt kénytelen voltam hitelekbe verni magam, majd elengedni a korrupciót. Lehet egyedül vagyok vele, de ezerszer élvezetesebb több kihívással küzdeni, mint csak arra figyelni, hogy merre fesd éppen az országod színét.
-
Timakrisz #7258 Valaki próbálkozott WC-vel Mare Nostrum alatt? -
EM64T #7257 Eh, ezek a szomszédok mindig szemmel tartanak, elég egy kis háború utáni kimerültség, pár kifizetetlen hitel, és egy leredukált hadsereg (a zsoldosaimat elbocsájtottam, egyensúlyba hozandó az államháztartást, manpowerem meg elég gyatra), és egyből nekem jönnek... Mint pl. most Lübeck és Magdeburg, egyelőre 8-8 ezres seregekkel. Velem van Szászország, becsülve 8-9 ezres sereggel. Nekem 2,2 ezres reguláris csapatom van. Na most újra fölveszek pár hitelt, zsoldosokat fogadok (egy hónap sem kell, hogy 9-10 ezres seregem legyen), csak a szász segítség érkezzék idejében... Talán kellene még egy erősebb szövetséges... Egyébként valahogy mindig is azt gondoltam, hogy Lübeck értékes foglalás a trade node miatt, lehet, hogy ebben tévedek.
Lassan én is úgy járok, hogy 1/3-ad résszel növelem Brandenburg területeit, de alig marad benne épkézláb férfi :) -
Lysandus #7256 humanist, influence, religious, exploration, administrative, diplomacy, expansion, trade. Közepes országgal (magyarok). Military ideát nem veszek fel. A középjátékba már illik annyira megnövekedni, hogy a manpower ne jelentsen nagy gondot.
Nekem most ez a hármas az elején nagyon bejött, úgy tudtam foglalni-coresítani kezdetben, hogy kihasználtam az admin pontokat, és nem kerültem az AE limit fölé. Religious helyett fel lehet venni valami mást (mondjuk administrative), de a magyarokkal sok muszlim, ortodox terület beesik az elején. És nagyon szeretem a CB-t, amit ad. (MINDEN tartományt el lehet hozni nulla dipó pontért, a vazallusnak is, más vallású ellenféltől.) Pont valamelyik előző játékomban volt, hogy éppen elhoztam fél Észak-Amerikát egy békében, de csak három vagy négy határ mentit adott nulla pontért, a többi 4-5-6 dipo pontba került valamelyik kolonizációs CB-vel. Nem sok egyenként, de volt egy csomó! :-D, fizettem vagy 800-900 pontot a békéért. -
hitman1028 #7255 én is újra kezdtem,végre sikerűlt legyőzni lengyel-litván pu-t,east frisia vazallus
-
#7254 Ilyen a humanist, trade/economic, diplomatic, offensive/defensive.
Szitu/ország/cél/uralkodó függvénye. Meg hogy merre terjeszkedsz, széltében, vagy magasban (developement-ben) ha pl. erős OPM-et akarsz.
Nagyon ritkán veszek fel elsőre military-t, a játék elején a military tactics és a morál pip-ek fontosabbak, mint amit az ideák adnak. A "kotyvalék" ideákat mint az administrative, quality, innovative csak és csakis akkor szoktam felvenni ha a lehető legtöbb része kedvező. -
EM64T #7253 A alakul ez az újabb :) A kezdeti éveket parázs dolgokkal kezdtem, össze sem gyűlt még annyi pontom, hogy valamit kezdhessek velük... Lerohantam a Teuton rendet, még mielőtt Lengyelország teszi meg, na, Pomeránia persze odaokoskodott, a felét elharácsolta előlem... Azért jutott nekem is, amíg azt emésztgettem, hát Pomeránia nekem ugrott. Szerencsére szászok szövik, nélkülük bajban lettem volna, együtt győztünk, és bekebeleztem amit lehetett.
(Játék szempontból érthető korlátozás, de nem reális, hogy pl. ebben az esetben nem tudtam őket 100%-ban annektálni, mert elértem a 100% warscore-t.)
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.05.05. 00:03:41 -
EM64T #7252 És van olyan, ami ajánlott minden esetben, bármihez fog az ember? -
#7251 Persze csak ha nem 0-ás vagy 1-es az uralkodód skillje adminon (vagy azon amit felvettél), nagyon le lehet úgy maradni. -
#7250 Ha nincs konkrét elképzelésed, hogy kolonizálsz, több pénz kell, vagy hadi fejlesztés, akkor a Humanist MINDIG egy nagyon erős választás, rengeteg pénzt és manpowert sporolsz vele.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2016.05.04. 23:49:12 -
EM64T #7249 Ki milyen ideákkal szokott kezdeni? -
pretorius07 #7248 Annak is megvan a szépsége,mikor te irányítasz 700 000 embert a csatába:)
Javallom csinálj egy mentést,tedd el,és játszd le mindkettőt:)
Ha áttolod,akkor elmegy némi idő,míg a seregeket pozícióba állítod,meg elrendezgeted. De ennek az előnye,hogy azonnal tudsz teljes erővel támadni,nem kell megvárni a birodalom másik feléről érkezőket. Meg jobban kontrollálhatod a hadjáratot,figyelhetsz a morzsolódásra,stb... Mert az AI ebben nem épp okos... -
Malarki #7247 Szerintetek az utolsó birodalmi reformot ami egyesíti az egész HRE-t megéri áttolni? Az előzőek megvannak, mos tartok 1740 körül szóval még lenne időm alkotni. Viszont ez a zergrush amit most a világra tudok szabadítani a 600millió vazallusom által rohadt nagy fun :D -
Chris #7246 Ja így már ok, a rivális dolog mindent megmagyaráz. Akkor ez egy viszonylag könnyű módja a cím megszerzésének.
-
pretorius07 #7245 Egy kis Bizánc. 150 év alatt 3-ról 77 provincia a képen. Azóta megvan Szerbia vazallus annektálása,meg Bosnia maradványa is,tehát majdnem 100 provincia 1598-ra. És a legfontosabb,hogy Bécs is. Amiből már csak 7 év szeparatizmus,és jöhet a western group:)
Mázlifaktor: Mikor a magyarok támadtak engem Ausztriával karöltve,kitört a ligaháború... Így én is jól jártam,meg a protestánsok is,mert simán nyerték ők is:)
Így Ausztria nem császár,bár a kis hamis egyből váltott is vallást:P De mivel így sokkal gyengébb,nemigen tartok tőle:)
Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2016.05.04. 16:17:15 -
pretorius07 #7244 Az én game-emben tényleg nem volt semmi extra. Ausztria egy-két választóval tudott csak szövetséget kötni. Ugyanis én azzal kezdtem,hogy négy szövetséges elector,majd ezután rivális ausztria. Így ő már nem tudott azzal a néggyel szövetségre lépni,mert ott volt a -50 allied to rival neki. Bohemia meg rivalizált vele. Maradt neki két választó. Én folyamatosan javítottam a kapcsolatokat,meg anglia/provance elverésével jóval nagyobb volt a presztízsem. Plusz a diplo rep advisor megint dobott rajta.
Mikor meghalt a habsburg császár,4 választónál 40-50 pozitívba voltam,bohémia meg magára szavazott.
Nem harcoltam ausztriával,nem kötöttem RM-et burgundiával,mert enemyk voltak.
Röviden ennyi... -
Chris #7243 Hát, ez nekem eddig nem nagyon vált be, nem is nagyon értem, hogy hogy lehetséges.
Nagyon nagy az a nem-HRE malusz, plusz Ausztria mindig szövetségre lép 2-3 választóval, akiket így szintén jól seggbe kell háborúznod, amire kapsz egy -200-as vote büntit tőlük.
Max a "large nation in the HRE" bónuszt tudod tőle elvenni ha elengeded Stíriát, ami azt hiszem talán +50, de úgy is marad neki +25 (asszem?), mert HRE tag, szemben a te -50-eddel, mert te meg nem vagy az.
Szerintem ahhoz, hogy az megtörténjen amit írtál, Ausztriának kell vmi nagy balfaszságot elkövetnie, mert nekem ez így vhogy nem nagyon áll össze a fejemben, de lehet csak vmit figyelmen kívül hagyok.
-
pretorius07 #7242 Ettől kevésbé drasztikusan is lehet...
Szövetség 4 választóval,lehetőleg RM-esekkel.
Levered ausztriát,és máris rád szavaznak. Még csak RM sem kell burgundiával... És nem kapsz koalíciót sem.
Bár nekem még ausztriát sem kellett levernem,jóllehet mákos voltam,mert pont akkor halt meg hírtelen a császár,mikor épp nem improve-olta a kapcsolatait:) -
Chris #7241 Igen.
1. RM Burgundy
2. Ausztriát földbe állítod, release Styria
3. Választókat - akit tudsz - vazallizálod
4. Imádkozol, hogy az osztrák császár mielőbb meghaljon és te legyél a következő, még mielőtt az alakuló világkoalíció ledob a padlóla
5. Imádkozol, hogy jöjjön az event és/vagy meg is támadhatod Burgundyt (-1 stab, +AE) és -100% warscoreon tarthatod, miközben imádkozol, hogy az RM megmaradjon (nagyobb esély így, viszont lásd 4. pont vége)
6. Profit