Europa Universalis IV
  • EM64T
    Aztapaszta, pár év alatt micsoda háborúk zajlottak... Brandenburggal vagyok, 1453-ban kezdtem. 1480 körül lerohant Pomeránia, Cseh segítséggel, de kisebb volt a seregük az enyémnél. Elég volt, hogy pár hónapig tartottam magam a túlerőben lévő Csehek ellen, majd különbékét kötöttem velük, csak egy tartományom veszett, de az egyedül maradt Pomerániát teljes egészében bekebelezhettem.

Aztán 1490 körül belerángattak a Dán-Svéd rivalizásába, utóbbi oldalán. Hónapokon keresztül én "szórakoztattam" Dániát és szövetségeseit a kontinensen, Svédország nem is mutatkozott. Már enyém volt fele Dánia, de akkor nagyot hibáztam a félszigeten való manőverezéskor, és egyesülni engedtem két dán seregrészt, visszaűztek a kontinensre, szétverték a seregem, megszállták két tartományom. Utána mentek vissza Skandináviába hódítani. Én összegyűjtöttem egy maroknyi csapatot, azzal zargattam őket továbbra is délről. Svédország erre megjelenik Skandináviában egy 27 ezres sereggel, szétveri a dánok 16 ezres erejét. De nem jönne tovább, Európába! Nem, ő elvan ott a kis helyi ügyeivel. PErsze a még mindig jelentős Dán sereggel nem tudtam mit kezdeni, kénytelen voltam kilépni a háborúból. bár nem tudom mi lett volna hosszú távon... Legalább megúsztam területveszteség nélkül.