10049
Europa Universalis IV
  • EM64T
    Hát nem jött össze a dolog, egyszerre két parasztfelkelés, és a sok hitel miatt végül csődbe mentem. Most egy 10 ezres felkelő sereg garázdálkodik az országban, nekem meg 3 ezres seregem van, és nem tudom növelni a csőd miatt. No, újrakezdem, hátha tanulok a hibáimból :)
  • pretorius07
    Igen,1.15 alatt... Tettem ide képet is,vagy 1-1,5 hónapja. Az utolsó reform az csak a szépsége kedvért volt a végén,de már 1760 fele megvolt rá az authority. Az ia csak a reformáció alatt nem jött,de az mindig úgy van.
  • wednes
    És végig is tudtad vinni az összes reformot?

Azt nem tudom, hogy a legújabb patchek és DLC-k óta mennyivel nehezebb az IA-t gyűjteni. Mert régebben Ausztriával ez nem volt nehéz.
  • pretorius07
    Persze,nem nehéz császárnak lenni. Főleg ha alapból hre tag vagy. Én franciákkal voltam az,mondjuk kis mázli kellett hozzá,hogy pont jókor haljon meg a Habsburg uralkodó,de onnan végig az maradtam.
    A választókkal kell jóban lenni.
  • EM64T
    Haha, igen, egyelőre a túlélés. Bár -- remélem ez nem végzetes elbizakodottság a részemről -- úgy érzem a nehezén talán már túl vagyok. Persze sosem játszottam EU-t az 1500-as években, szóval nem tudhatom. Egyesített Németországra gondoltam, mert a császárság nekem megvalósíthatatlanul nehéznek tűnik. Kíváncsi vagyok, sikerült-e bárkinek is, aki nem Ausztriával volt.
  • wednes
    Mi lesz a célod? Egyesített Németország vagy a császárság megszerzése? Vagy egyenlőre a túlélés? :)
  • hitman1028

eléggé bajban van ausztria,még puba van magyarokkal és szövibe muscovyval,de anglián kivűl nincs komoly tagja a ligájának
  • EM64T
    Próba:

• EM64T
    Nem tudom miért nem látszódik a kép. Ja, egyébként Ironmannel próbálkozom :)
  • EM64T
    Ismét viharos évek vannak mögöttem a poroszokkal... A frissen megszerzett pomerániai területek 1500 körül fellázadtak, és sikerült ismét olyan rosszul kezelni a helyzetet, hogy hamarosan egy 19 ezres egyesült szeparatista sereg állt szembe a 8 ezres regulárisaimmal... Ha nem lett volna a Bajorország a szövetségesem, pórul járhattam volna, így viszont egyesítve erőinket, egy pürroszi győzelem megváltoztatta a háború menetét. Viszont a környező kisebb államok (jogosan) érzékelve meggyengült, kimerült állapotomat, most érezték elérkezettnek az időt, hogy rám ugorjanak... Ismét rengeteget köszönhetek a szövetségeseimnek, ezúttal inkább Svédország, aki nem volt rest egy 16 ezres sereget átdobni a kontinensre, ezáltal olyannyira felülkerekedtünk, hogy busás kártérítésekkel, és területi szerzeményekkel zártuk a háborút. Az elmúlt évtizedek folyamatos háborúi annyira megtizedelték Brandenburg lakosságát, hoy muszály voltam zsoldosokkal operálni. Jelen helyzetben vagy 15 visszafizetetlen hitelem van, a császár folyamatosan vegzál a törvénytelen területek miatt, és a haderőt újra le kellett csökkentsem, hogy egyáltalán pozitív legyen a pénzügyi mérlegem. Csak 15 nyugodt év kellene...

Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.04.29. 20:57:37
  • EM64T
    Túlzás azt mondani, hogy ebből nagyon szarul fognak kijönni? Bár nekem is voltak nagy gondjaim szeparatistákkal, de látványosan hülyén vezették szerencsére a seregeket (amit betudok annak, hogy afféle "nem katonai népek" lázadnak, érthető, ha nincs jó katonai vezetésük.)
  • EM64T
    Wow... 1800-as tavasz? :)
  • Chris
    "Sógorok, minden oké?!"

• kissssss
    velence ezt nem gondolta át.... de nagyon nem.
  • pretorius07
    Mikor Velence megfontoltan koalíciós háborút hirdet:)

• zombitibi
    Firenzével vagyok váltottam merchant republicra, a több pénz meg a trade league védelme miatt. Be is jött, még a messze legerősebb franciákat is simán szét vertük egy védekező háborúban. De 20 provincia főlé nem nőhet már egy merchant republic. Hogyan tudnék visszaváltani nobel republicra?

• EM64T
    Vannak a szászok, ki is tettek magukért a 3-4 ezres seregükkel, de nem sok vizet zavartak... pont az ilyen haborúba való belerangatások miatt óvatoskodok a szövikkel...
  • pretorius07
    És mikor van regency,ráadásul 10 éves még??? Mikor egyedül vagyok hetes military techhel,és annak ágyúival az egész világon... Grrrrrrr.....
    (Mondjuk ezt furcsálom eastern grouppal)
  • pretorius07
    És nincs egy szövetségesed sem,aki segített volna a védekező háborúban? Akkor a cseheknek sem kellett volna semmit adni...
  • EM64T
    Aztapaszta, pár év alatt micsoda háborúk zajlottak... Brandenburggal vagyok, 1453-ban kezdtem. 1480 körül lerohant Pomeránia, Cseh segítséggel, de kisebb volt a seregük az enyémnél. Elég volt, hogy pár hónapig tartottam magam a túlerőben lévő Csehek ellen, majd különbékét kötöttem velük, csak egy tartományom veszett, de az egyedül maradt Pomerániát teljes egészében bekebelezhettem.

Aztán 1490 körül belerángattak a Dán-Svéd rivalizásába, utóbbi oldalán. Hónapokon keresztül én "szórakoztattam" Dániát és szövetségeseit a kontinensen, Svédország nem is mutatkozott. Már enyém volt fele Dánia, de akkor nagyot hibáztam a félszigeten való manőverezéskor, és egyesülni engedtem két dán seregrészt, visszaűztek a kontinensre, szétverték a seregem, megszállták két tartományom. Utána mentek vissza Skandináviába hódítani. Én összegyűjtöttem egy maroknyi csapatot, azzal zargattam őket továbbra is délről. Svédország erre megjelenik Skandináviában egy 27 ezres sereggel, szétveri a dánok 16 ezres erejét. De nem jönne tovább, Európába! Nem, ő elvan ott a kis helyi ügyeivel. PErsze a még mindig jelentős Dán sereggel nem tudtam mit kezdeni, kénytelen voltam kilépni a háborúból. bár nem tudom mi lett volna hosszú távon... Legalább megúsztam területveszteség nélkül.
  • pretorius07
    Na igen,hasonló velem is történt korábban:)
    A playsr mindig figyel,hogy hű maradjon a szövetséghez,főleg szereti a játék a szövetségeseket ajánlani riválisnak,és inkább lemondasz a power projectionról...
    Aztán kapod az értesítőt,hogy 200 év után hátbatámad:)
    Lengyeleket szerintem úgyis veszteni fogom,vagy az osztrákokat,mert szeretnek rivalizálni egymással. De akkor már menjen ausztria,kellenek majd a területei:)
    Restore the roman empire:)
  • Chris
    Különösen vicces, mikor:
    - a kis rohadék moldávok szemet vetnek egyetlen területedre, ezért vmi oknál fogva a lengyelek dobják a szövetséget
    - a kasztíliai PU alatt lévő nápolyiak ugyanezt teszik, ezért Kasztília a világ végéről rivalizál és a következő oszmánok elleni véres háború csúcspontján hadat üzen (Castille+Aragon+Naples+Portugal)

True story, velem mindkettő megtörtént annak idején. :D
  • pretorius07
    Pont így,ahogy leírta sadface,velük nagyon gyors volt,még a diplo rep sem kellett. De ami fontosabb,már megvan a mz osztrák szövi is! És lejárt a truce is,fél törökország megszállva mamlukok által,a török sereg kisebb most,mint az enyém:) jön a második kör!
    Hjajjjj de visszakapom én még ezt a játék eleji mázlitengert:)
  • barnetpowa
    Érdekes :D Ki is próbálom,köszi!
  • sadface #7176
    Improve Relations az első naptól fogva és:
    -dip rep adv / loan (gift)
    -közös rival (törökök)
    -ha warnoltak az újabb + a kapcsolatra.
  • barnetpowa
    Hogy hoztál össze egy lengyel szövit? :O
  • Lysandus
    Pont ez a lényeg, hogy már nincs. Az összeset lebontotta az AI, kivéve a fővárosban....
  • pretorius07
    A mázli faktor:) ez a csata ha megtörténik,akkor jól elhúzódik a háború. A fort (kisázsiai) éppen elesett 42%-ra,és 3 nap múlva csapódnának a törökök:) Márpedig akartam foglalni kisázsiában is...

Ehelyett egy helyes kis peace deal lett,és dátum is szép,hamar sikerült az első csapás! Egy loanba került...
  • joki95
    Fezzan vazallus
  • Ntj
    Mondjuk az tényleg röhejes, hogy 200-an védik az erődöt és te nem bírod egyszerűen csak lerohanni, mert nem törted át a falakat. Valószínűleg 1444-ben nem ismerték a létrát mint ahogy a napóleoni korszakban sem. Ez valami XXI. századi találmány :D
  • hitman1028
    van máshol is,rousillon v mi,a francia határ mentén
  • pretorius07
    Ezért mondtam,hogy nemzete válogatja... És épp az elején tartom hasznosabbnak. A végén,mikor ott a számottevő túlerő,akkor a határmentén úgyis lesz egy-két nagyra nőtt sereg,ami rögtön megálljt parancsol.
  • EM64T
    Annyira én sem vagyok híve, pláne nem az elején, amikor amúgy is kevés még a pénz. Ugyanakkor nagyon hasznos tud lenni az az idő, amit az ellenség egy erőd elfoglalásával tölt -- ha nem is tart neki annyi ideig, mint nekem, nem egyszer segített, hogy összeszedjem a csapataimat, amíg elfoglalta magát. Most meg hogy megtudtam, hogy a tradíciót is növeli, jobban fogok építeni rájuk.
  • wednes
    Ha meg véletlen a te erődödet veszik be egy röpke időre akkor meg átkozódsz, mert ott gubbaszt benne az ellenség 200 védője és nem lehet lerohanni őket még a falak be nem omlanak.
    De ugye egy játékos nem olyan mestere a faltörésnek, mint az AI. :)
  • pretorius07
    Egyébiránt én sem vagyok a fortok híve... Egy két stratégiai helyre,kizárólag feltartási célzattal. A háborút úgyis a seregek nyerik...
    A francia játékomban pl 5-ös volt a legnagyobb fort párizsban,a többi kettes. Annyira kell,hogy feltartsa az ellent,míg pozícióba állok:)
    Bár nyílván minden ország más,de túl drága,és annyit nem ér,előbb utóbb beveszik.
  • Lysandus
    Ha már fortok: most vettem észre, hogy nálam ebben a játékban Aragóniának mindössze a fővárosban van erődje, sehol máshol. Pedig elég nagyra hízott, Kasztíliát megette, OPM-et csinált belőle. Majd most felszabadítom. :-)
  • wednes
    A vesztes még jobban. :)

Legalábbis a vesztesnek mindig a többszörösét írja, mint amit a győztes kap.
  • pretorius07
    Annyi külömbséggel,hogy itt nem volt ostrom. Meg sem állt a várfalak alatt egy szalonnasütés erejéig sem... Csak szimplán észre sem vette,hogy egy fort van a tartományban:)
  • Tuvok #7162
    Ostromolj Fort-okat.
    Csinálj "bullshit" háborúkat, azaz üzenj hadat bárkinek akinek tudsz, War Rep-ért, pénzért, presztizsért, teljesen mindegy. A lényeg, hogy ostromolj, vegyél be fortokat.
    Ha a saját Fort-jaid ki vannak kapcsolva, akkor gyorsabban csökken.
    Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2016.04.26. 17:31:22
  • hitman1028
    győztes csaták növelik