Europa Universalis IV
  • Chris
    Attól hogy elferdíted a történteket, még nem lesz igazad, mivel szerencsére az írás megmarad. Senki nem panaszkodott, hogy milyen nehéz a dolga, pláne nem dorongoltam le senkit, csak így néz ki egy vita. :) Arra hoztam példákat, hogy a gép milyen szemérmetlenül csal nehezítés gyanánt, amit senki nem próbált és akart megcáfolni, még te sem. A religious turmoil disaster meg nem "katasztrofális", hanem "katasztrófa", ugyanis ezt jelenti a fogalom. :D Ha tényleg ez a szint, hogy megpróbálod kiforgatni a lent feketén-fehéren szereplő írásaimat, akkor én lesajnáló mosollyal most hagyom abba a vitát, ami szerintem építő és tanulságos lehet más részére.

Érveket ezúttal meg sem próbáltál hozni, de azért elismétlem egyszerűbben a főbb pontokat, amiket egymásra dobáltál:
    - Tényleg el kell magyarázni, hogy miért nem maxolsz admin ideát először easter tech grouppal? Mert a diplo pontok harmadlagosak, mert amúgy is le vagy maradva, mert abból jönnek az ideák. Ettől még lehetni lehet, csak nem lesz optimális, maximum kevésbé káros, ha vki pl. oszmánokkal próbál wc-zni. :)
    - Admin tech "ahead of time" melyik részéd nem értetted annak, hogy ez az első kb. 150-200 évben eastern tech grouppal amúgy sem fenyeget? :) Utána meg már az összes idea tech cost bónusszal simán meg lehet tartani ráfizetés nélkül, hogy adjon +20% prod efficiency meg corruption csökkentést, ami: -> több pénz -> több paripa/ +3-as advisorok -> több monarch pont -> fejlesztések -> gyorsabb terjeszkedés...

Igen, a monarch pontok jelentik a szűk keresztmetszetet, éppen ezért optimálisan költöd és megbecsülöd őket.

Pontokban a military/admin-diplo a prioritás, mindezek mellett meg a western tech:
    - 0. cél a western focus, pl. mert el kell menned military techben legalább 1-2 szinttel, hogy versenyképes legyél a nyugatiakkal/északiakkal/western tech-esekkel/oszmánokkal szemben, akiknek alapból jobbak az egységeik (plusz még Russia is az lesz ha nem akadályozod meg) és neked még akkor is keletiek maradnak, ha westernizálódsz
    - 1. influence ideas, diplo pontokért veszed a diplo ideákat és diplo pontot költesz a terjeszkedésre
    - 2. administrative ideas, mivel kénytelen vagy mellette nem csak vassal feedelni, hanem te magad is nőni, ezért administrative ideas a 2., ebből is csak az első 2 a -25% core cost-ért.
    - 3. bármi, amit csak akarsz, de én vmi militartyt szoktam

Most itt ebben a dologban én csak a lengyelekről és hasonszőrű nemzetekről beszélek, mert muszáj optimálisan csinálni, mivel minden irányból sokkal erősebb hatalmak vesznek körül, lengyel-litván únió meg le lett nerfelve, ahogy azt írtam már korábban. De kb. ugyanezt húznám a magyarokra is.