10049
Europa Universalis IV
  • Chris
    Attól hogy elferdíted a történteket, még nem lesz igazad, mivel szerencsére az írás megmarad. Senki nem panaszkodott, hogy milyen nehéz a dolga, pláne nem dorongoltam le senkit, csak így néz ki egy vita. :) Arra hoztam példákat, hogy a gép milyen szemérmetlenül csal nehezítés gyanánt, amit senki nem próbált és akart megcáfolni, még te sem. A religious turmoil disaster meg nem "katasztrofális", hanem "katasztrófa", ugyanis ezt jelenti a fogalom. :D Ha tényleg ez a szint, hogy megpróbálod kiforgatni a lent feketén-fehéren szereplő írásaimat, akkor én lesajnáló mosollyal most hagyom abba a vitát, ami szerintem építő és tanulságos lehet más részére.

Érveket ezúttal meg sem próbáltál hozni, de azért elismétlem egyszerűbben a főbb pontokat, amiket egymásra dobáltál:
    - Tényleg el kell magyarázni, hogy miért nem maxolsz admin ideát először easter tech grouppal? Mert a diplo pontok harmadlagosak, mert amúgy is le vagy maradva, mert abból jönnek az ideák. Ettől még lehetni lehet, csak nem lesz optimális, maximum kevésbé káros, ha vki pl. oszmánokkal próbál wc-zni. :)
    - Admin tech "ahead of time" melyik részéd nem értetted annak, hogy ez az első kb. 150-200 évben eastern tech grouppal amúgy sem fenyeget? :) Utána meg már az összes idea tech cost bónusszal simán meg lehet tartani ráfizetés nélkül, hogy adjon +20% prod efficiency meg corruption csökkentést, ami: -> több pénz -> több paripa/ +3-as advisorok -> több monarch pont -> fejlesztések -> gyorsabb terjeszkedés...

Igen, a monarch pontok jelentik a szűk keresztmetszetet, éppen ezért optimálisan költöd és megbecsülöd őket.

Pontokban a military/admin-diplo a prioritás, mindezek mellett meg a western tech:
    - 0. cél a western focus, pl. mert el kell menned military techben legalább 1-2 szinttel, hogy versenyképes legyél a nyugatiakkal/északiakkal/western tech-esekkel/oszmánokkal szemben, akiknek alapból jobbak az egységeik (plusz még Russia is az lesz ha nem akadályozod meg) és neked még akkor is keletiek maradnak, ha westernizálódsz
    - 1. influence ideas, diplo pontokért veszed a diplo ideákat és diplo pontot költesz a terjeszkedésre
    - 2. administrative ideas, mivel kénytelen vagy mellette nem csak vassal feedelni, hanem te magad is nőni, ezért administrative ideas a 2., ebből is csak az első 2 a -25% core cost-ért.
    - 3. bármi, amit csak akarsz, de én vmi militartyt szoktam

Most itt ebben a dologban én csak a lengyelekről és hasonszőrű nemzetekről beszélek, mert muszáj optimálisan csinálni, mivel minden irányból sokkal erősebb hatalmak vesznek körül, lengyel-litván únió meg le lett nerfelve, ahogy azt írtam már korábban. De kb. ugyanezt húznám a magyarokra is.
  • Lysandus
    Nem értem honnan veszed azt a hülyeséget, hogy 166 év alatt értem el az admin 10-t. :-)

Egyébként pedig terelsz, ugyanis a te állításod azt volt, hogy nem éri meg először admin ideát fejleszteni, mert visszavet admin techben. Ezt továbbra sem igazoltad. Mondjuk nehéz is, a játék mechanikája miatt. :-D

Ha te úgy akarsz játszani, hogy "ahead of time" vagy admin techben, az pedig a te bajod. Szerintem nem éri meg. Ugyanis korrupciót pénzzel is lehet csökkenteni (bár nem értem, hogy miért olyan nagy probléma, én sosem voltam 3 százalék felett), tehát amikor úgy csökkentesz korrupciót, hogy plusz pontokat adsz ki techre, akkor monarch pontot váltasz pénzre. Ami szerintem őrültség, a játékban a szűk keresztmetszet a pontok, és nem a pénz.

Még valami: egy pár embernek egész jól megy itt úgy a játék, hogy admin ideával kezd (volt, aki world conquestet is csinált így), de ha szerinted lábon lövés, akkor a lelked rajta.

ui: Nagyon ügyes vagy, hogy 1570-re ráuntál. Csak halkan jegyzem meg, hogy az egész kommentfolyam azzal kezdődött, hogy körbepanaszkodtad a fórumot, hogy milyen nehéz dolgod van, ellenben aki segíteni akart, azt jól ledorongoltad. Mostanra már a "katasztrófális" religiuos turmoilról is kiderült, hogy baromi gyenge. :-D

• Chris
    Kb. 2 hozzászólásban (#7006) magyaráztam ezt annak kapcsán, hogy miért lett erőtlen Litvánia... :D
  • Chris
    Nem értesz, de ezzel pontosan megerősítetted azt, amit én is írok, hogy a vágyott és prioritásként kezelendő western tech eléréséhez a legkésőbb teljesíthető feltétel a 10-es admin tech szint, ezt neveztem én hardcapnek. Viszont a "tényeiddel" kb. 166 év alatt lettél 10-es admin tech szintű (ha egy átlagosan jó 6 pont/hó növekedést nézünk), ami finoman szólva is szuboptimális. :) Annyi idő alatt azért illik minimum egy 14-15-öst behúzni. Senki nem akar +50-60%-os módosítóval techet venni, egyáltalán butaság is volt ezt idekeverni, mivel úgy le leszel maradva még a westernizálás után is, hogy még ha akarnál se tudnál. Viszont később én személy szerint meg egyenesen akarok "ahead of time" lenni, mivel +20% production efficiencyt/-0.05 corruptiont és/vagy +20% trade eff/-0.05 corruptiont ad. Éppen ezért fejlesztek admin ideákat a -10% tech cost-ért másodsorban, -25% core costért elsősorban.

Nézzük a többi számodat, mert bocs, hogy ezt mondom, de a fenti miatt nagyon nem jó a matekod/megközelítésed. 3-ról 10-re 7 admin techet behúzni ekkora hátrányból indulva mondjuk nagyon nagy jóindulattal 600 pont/szint költséggel számolva (nekem a futó játékomban, lásd lenti képek, ekörül alakultak a költségek) az 4200 pont. Ha nagyon konzervatívan azt mondom, hogy 100 év alatt 20 területet kell core-olnod és az átlag kb. 100 pont/terület, az összesen 2000 pont (teuton+livona= kb. 20 terület, de én pl. 30-at tudtam szerezni 100 év alatt, amiből mondjuk vassal annektálni is lehetett, de csak a bohém 3. db terület összesen kb 600-700 pontba kerül, mert fejlett, ahogyan a teuton területek is, tehát itt baromi jóindulatú a 100 pont/terület átlag). Ezen felül 2. idea-csoportnak admint vettem ki és csak a core-costig (2.) fejlesztettem, ami 800 pont.

Mindez összesen cakumpakk 7000 pont. 100 év alatt simán összejöttek a western tech feltételei, ami alatt egy átlagos 6 adminpont/hó "bevétellel" összeszedsz 100*12*6 = 7200 pontot. És most nagyvonalúan eltekintettem az eventektől, stability költségektől, stb. Mire ez meglett 100 év alatt, addigra 2-3 admin tech szint lemaradásban voltam a nyugattól. Na ezek a tények.

A lényeg, hogy egyszerűen lábon lövöd magad, ha vmilyen admin ideával kezdesz, elsőre vmi diplomatic az optimális, de lengyelek esetében egyértelműen az influence, mivel 2 vassallal kezdesz és tudsz egyből húzni melléjük még 2-t. Ezt követően vittem az administrative ideas-t a 2 ideáig, mivel durva ökölszabály szerint 25-30 szarabb core-nál már visszahozza az árát. A humanist véleményem szerint egy ilyen nagyobb ország esetén csak kényelmi funkció, bevételeket rendben lehet tartani, merc-ekre van pénzed, lázadások nem okoznak gondot, litvániát meg egyszerűen addig nem integrálod, amíg nem tudod kezelni a vallási kérdést.

Nekem is ez volt a tervem, csak a gép becsalt nekik egy reformed vallási központot (holott az ország maradt katolikus), ami elkezdte az én területeimet is téríteni, plusz vmiért liberty desire-jük is felugrott 66%-ra (???), így amellett döntöttem, hogy gyorsan integrálom, mielőtt vmelyik rivális elkezdi támogatni (milyen hasznos is volt mielőbb elérni a 10-es admin techet!), vallást váltok és a vallási központ keze alá dolgozom. Teljesen jó döntésnek bizonyult, szövetségesek maradtak, bevételeim megugrottak, rohamtempóban térítettem, religious turmoil baromi gyenge disasternek bizonyult (nem csinál mégcsak unrestet sem), csak 1-2 event felugrott, amik során pár rebel csoportot kellett leverni, meg némi pénzt kifizetni, de minden flottul ment. Az egész közben a western technek köszönhetően (+2 tech előny) megvertem Muscovyt, elvettem a fejlett területeiket (mostanra már 0 sereget tud csak fenntartani 3000-es adósság mellett), Oszmánokból kiütöttem a maradék Bizánci core-okat (ezért vazallizáltam be a legeslegelején Bizáncot), úgyhogy kb. 1570-re rá is untam a kampányra. :)
  • hitman1028
    http://www.eu4wiki.com/Corruption
  • Lysandus
    Magyarország

A religious unity mióta hat a korrupcióra? Én nem vettem észre...
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.04.18. 21:35:22
  • Ntj
    Én most Vijayangarral kezdtem egyet, mondjuk EVE moddal, de az semmiben sem folyásolja be a korrupciót. Bharat vagyok már (1502) és azért viszonylag gyakori terjeszkedések mellett nincs korrupció gondom. Mondjuk már rég játszottam EU4-gyel, mostanában VIC2-zök.
  • pretorius07
    Ahogy látom a franciákat és svédeket nem nerfelték agyon:)

Ahogy nézem itt a képeket,a corruption csak az eun kívüli részen hatalmas gond. (Már ha njncs moddolva) Én pl még mindig a japánokkal tolom,ott meg a religius unity hát finoman szólva is probléma,lévén shinto csak nálam van... Így az fix 0.31/év minuszban. Ehhez meg az előnyben lévő military tech ad még 0.4-et minuszban.... Pedig elég szép bevételem lenne....
  • hitman1028
    csehország,1644
    most jön a játék unalmasabb része
    érdekesség,h ausztria puba van franciao alatt
  • Lysandus
    Hát ja. De legalább a pontokat hozza.

Az kell hozzá, hogy Habsburg kerüljön a trónra 1450 és 1457 között és ne legyen örököse. Ekkor automatikusan el kellene "csattania" az eseménynek. (Tehát jó, hogy nem kötöttél RM-t, mert az növeli az örökös esélyét.) De nem történt meg, úgyhogy maradt Utószülött László. Mondjuk a tanácsadók miatt kapott +2 admin skillt (education of a king), 3,2,1-es uralkodó lett belőle... Szerencsére hamar hősként halt meg egy ostrom vezetésekor, és az 1458-ban született fia erős közepes uralkodó volt (5,1,2). Jó volt az az 5-ös admin skill, úgyhogy őt nem neveztem ki tábornokká. :-)

A török elől most viszonylag simán el lehet hozni Havasalföldet, Szerbiát és Boszniát, és 1480 körül már közvetlenül tőle vettem el a bolgár területeket, a következő háborúban pedig Konstantinápolyt. 1500-ra pedig hozni lehet magát Velencét, a várost is, Isztriát, Dalmáciát nyilván előbb. Szóval jól lehet haladni.

A Habsburgoktól egyébként azt vártam, hogy úgy fog kinézni nálam is a dinasztikus térkép, mint ahogy Hitman linkelte lejjebb, de sajnos nem. Nálam csak Ausztria és Magyarország trónján ülnek, úgyhogy PU-val nem nagyon fogok terjeszkedni.

ui: Kezdésnél érdemes Havasalföldet és Szerbiát megtenni riválisnak. Ugyanis zéró erőfeszítés mellett még a régenstanács alatt lekerülnek a választható riválisok listájáról, és az ember megkapja utánuk az "eclipsed Wallachia/Serbia" bónuszt. Így már a régenstanács alatt 50 PP fölé lehet kerülni egy kis időre háború nélkül.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.04.18. 14:37:32
  • wednes
    Nem kaptam Mátyást, de lehet én nem csináltam jól a feltételeket hozzá, mert azokra már nem is emlékeztem. :)

Pl: Nem kötöttem házasságokat. De lehet kell a Habsburg házasság kozzá? Vagy azt kell kerülni?

Nekem egy dolog hiányzik a magyar kezdésnél (ami jó régen volt már), hogy Hunyadi János tudjon háborút kezdeményezni. Régen ez elég jó dolog volt. Nem régens tanács van, hanem ő maga egyszemélyben a régens (ahogy ki is írja a játék). Mert így szegény Janika a jó hadvezetési skilljeivel csak malmozik és egyszer nem mutatja meg, hogy kell az ellenséget porrá zúzni.
  • Lysandus
    Te megkaptad Mátyást? Mert én most nem...

Egyébként én még a szövetségesekben nem csalódtam. Én azt tapasztalom, hogy jól és ügyesen harcolnak. Csak az embernek kell alkalmazkodnia hozzájuk, mert fordítva nem megy...
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.04.18. 13:59:53
  • wednes
    Még azért elfordul, hogy bedobja lengyeleket riválisnak, de elég max 1 újraindítás. :)

Általában a csehek a riválisok, no meg a déli végeken lévő országok. Bosznia, Szerbia, és oláh föld (akik komolyabb szövetségeket nem kötnek), ami régen nem volt jellemző.

Ausztria meg mintha (normálon) kevésbé lenne agresszív a magyarok felé később is. Az oszmánok inkább ázsiában terjeszkednek először, így a legyel és osztrák szövetség miatt nem is kell tőlük tartani.

szerk: egyébknét a török támadást könnyű is kivédeni. Jönnek a szövik és a földrajzi adottságok miatt, nem tudnak 7 felé szaladni a baráti csapatok (amit egyébként imádnak). Boszoruszt ugye lézárja a török és egy kisebb kűzdőtéren könnyebben beleszaladnak egyesítve a csatába. Egy nyílt sztyeppés terület, halál a szövi AI-val eredményesen harcolni.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.04.18. 13:46:33
  • Lysandus
    Nem tudom, de nekem a magyarokkal jobb lett a játék az 1.6-ban. Mondjuk ez elsősorban azért van, mert kezdésnél Lengyelország már nem rivális (1.4-ig így volt, aztán 1.5-ben rivális lett és most megint nem). Ez lényegesen meggyorsította a kezdeti török elleni terjeszkedést.

Néztem egyébként a lengyel kezdőállást. Valóban a magyarok riválisként kezdenek. Viszont az osztrákok nem. Velük azért nem árt szövetségben lenni a középjátékig. Sok dolgot meg tudnak könnyíteni.
  • hitman1028

• Lysandus
    Ha még nem késő: Protestáns legyen a vezető vallás. A tartományokat a tűzszünet lejártával is elveheted.
  • Arzew
    No eddig nem sok időm volt de így halad a Baltic Crusader

http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/279596875694127054/5558279EA2CFCE03E4C34F166471B0F0056B8BC6/
  • Lysandus
    Ez így nem teljesen igaz. Nyilván admin idea nélkül elméletileg hamarabb el lehet érni a 10-es szintet, de ez csak elméletben van így. Ugyanis +50-60 százalékos módosítóval senki nem lép szintet - legalábbis remélem! :-) Minek fizetne az ember 1180 pontot egy szintugrásért, ha 640-580-ért is megkaphatja ugyanazt? Legfeljebb egy kicsit később. Szóval előrébb egyáltalán nem leszel időben, ha nem ruházol be admin ideába. Ugyanis az ahead over time módosító mindig ott lesz!

Tehát legfeljebb az utolsó, 10-es admin szintet tudod korábban behúzni, mert egyébként az ahead over time módosító mindig megakadályoz abban, hogy túlságosan előreszaladj bármilyen techben. De még az utolsót, a 10-es szintet sem éri meg korábban teljesíteni, még akkor sem, ha időközben váltanál western fókuszra, és minden más feltételt teljesítettél. Inkább megéri halmozni a pontokat, vagy beruházni valamilyen ideába. Úgyhogy egyáltalán nem igaz, hogy ez lenne a hardcap. Ha nem ruházol be admin ideába, akkor nem éred el korábban a 10-es admin szintet, illetve legfeljebb 5 (talán 6?) évvel korábban húzhatod be, de az meg nem biztos, hogy megéri. Szóval azért nem fejleszteni admin ideát az elején, mert úgy gyorsabban fejlődik az ember admin techben, az egyszerűen nem igaz.

Nézzük akkor a core-osítást: lengyelekkel a Nemzetközösséghez (Commonwelth) lényegében a teutonokat kell hoznod, az nincs 10 tartomány. 10 admin szint alatt 10-szer töltheted fel az admin pont limitet, ami 1200 pont, tehát összesen 12000 pont. A 12000 pontnak nagyjából a felét 6000 pontot költöd szintlépésre. Ha megcsinálod a humanizmust, vagy bármelyik admin (például adminisztratív, vallási) ideát, az 7*400=2800 pont. Terjeszkedésre - core-osítás - marad 3200 pontod, ebből bőven lehet coresítani az összes teuton tartományt. Plusz azt a hármat, ami a western fókuszhoz kell (Szilézia középső tartománya, utána Hradecko, és végül Prága).

Ennyit a tényekről. Személyes véleményem, hogy a lengyelekkel kötelező a humanizmus. Például azért, mert sok az ortodox litván tartomány, és a humanizmus ad +25 százalék religious unity-t. Másrészt a befogadott kultúrához szükséges limitet is fedezi, befogadott kultúra pedig kisebb lázadást, nagyobb adót, több trade és manpowert jelent. Stb....
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.04.18. 12:23:44
  • hitman1028
    hát egyik elkezdett cseh játékomba novgorod és lengyel széjjelverték muscovyt
    lehet erőltetni bizáncot ,de lengyelnek elsősorban a western focus a fontos
  • hitman1028
    nem,török meg lengyel,török játékomba végig lengyelek segítettek meg szerezni bécset,ami jó pár háborút jelentett
  • Chris
    Nekem jobban tetszik így, mert van kihívás. Csak ne csalna a gép ilyen szemérmetlenül.
  • Chris
    Bizánccal szövetkezni törökök ellen? Sajátos a humorod. Ne inkább Albániával? :D
    Konstantinápoly egyszerűen túl nagy ugródeszka a töröknek, meg kell akadályozni, hogy elvigye.
    Novgorodban is tévedsz, ha 0. naptól javítod velük a kapcsolatot, akkor sem tudsz velük szövetséget kötni addig, amíg Muscovy le nem rohanja. Ezt is próbáltam. Sőt, azt is, hogy Muscovy előtt rohanom le és elviszem előle Novgorod provinciát, de soha nem csinálnak a litvánok rá claimet időben.

Bocs, hogy ezt kell mondanom, de ezek alapján úgy érzem nem is vagy tisztában azzal, amiről nyilatkozol. Pár patch-csel ezelőtt próbáltam már egy lengyel játékot és az tényleg sétagalopp volt, azért is hagytam abba, mert meguntam. De most teljesen más.
  • zombitibi
    Vagy ha a hódításon kívül lehetne bármi mást csinálni. Azért 4 rész meg számtalan DLC után valami mélysége lehetne a játéknak, de legalább ne ilyen nyomi módon korlátozzák a játékost.Ez a state rendszer meg a korrupció akár jó dolog is lehetne, de ezek is csak arra vannak, hogy akadályozzák a terjeszkedést.
  • pretorius07
    Pont ezt kerestem ma a config file-okban,meg is találtam párat,csak az unbalance technology részt nem. Márpedig az is nagyon üt,feleslegesen nagyot!
    Ezzel a korrupcióval és state rendszerrel iszonyat lelassult a játék,így meg nem okoz akkora élvezetet. Nekem a hódítás ad izgalmat,nem hogy minden pénzem menjen a corruption ellen,és két háború között várjak éveket... Persze ezzel sem lenne baj,ha nem "csak" 380 év lenne a játékidő...
    Még az is lehet,hogy visszateszem az 1.15-öt...
  • hitman1028
    https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=660428334&searchtext=
    ironmanazni lehet vele,de achikat nem lehet csinálni
  • hitman1028
    épp a csehekkel szenvedek már kb két hete,és látom h a lengyelek nem lettek gyengébbek
  • hitman1028
    sőt akár novgoroddal is lehet és ketten simán meg lehet verni muscovyt
  • hitman1028
    mármint a törökkel
  • hitman1028
    bizáncra menni lengyelekkel kb teljesen értelmetlen,ha közös az ellenségetek még szövik is lehettek
    de a humanist nem csak a westwrn focushoz jó,vele eleve kevesebb a lázadás
  • Chris
    Ja, és nekem elvből úgy kezdődött minden lengyel próba, hogy amint tudtam, Bizáncot vazallizáltam, ezzel is gyengítve a törököket. Ha előbb tudták megtámadni őket, mint én, restart.
  • Chris
    Nem érted, az elfoglalást és az 1 alatti szeparatizmust sokkal előbb eléred humanist nélkül is, mint a 10-es admin techet, ha közben terjeszkedsz is. Így az a hardcap, lásd lenti kép. Ha még ideákra is költenéd az admin pontot, akkor még később lenne meg a 10-es tech.

• Chris
    Nem ma kezdtem, ez meg így pontatlan. Csak ha kimaxolod a humanizmust, akkor nem lesz disaster.
    Nem tudsz, vagy inkább úgy fogalmazom, hogy nem akarsz humanizmussal kezdeni, mert baromira visszavet, nem tudsz adminisztratív techet nyomni és nem tudsz core-olni.

A lenti képemnek a lényege ezekszerint nem ment át. Litvánia bár maradt katolikus, de "vhogy megnyert" egy reformed vallási centert, ami csak úgy jelenhet meg, ha a 3 első ország között vagy, akik felveszik a vallást. Tökéletesen logikátlan, de ez lett, hogy hátráltasson.

Nem lehetetlen megcsinálni, cirka 100 év alatt meglett Prága és a western tech group, de a játék sajnos ezt úgy próbálja nehezíteni, hogy áthágja a saját szabályrendszerét. És ez dühítő.

• hitman1028
    magyarokkal nem mindig,de te meg szövit tudsz kötni a brandenburgiakkal,akiknek ugye eleve van cb-jűk teutonokkal
  • hitman1028
    a humanist azért kell a westwrn focushoz,mert a szeparatizmus 1 alatt kell legyen,és ugye a humanist ad minusz 10 szeparatizmust
  • Chris
    Végigolvastad egyáltalán azt, amire reagáltál?
    - Utóbbi patchben litvánok kaptak egy óriási development nerfet.
    - Utóbbi patchben litvánokat agyonsúlytotta a corruption bevezetése. Katolikusok és a területük 3/4-e ortodox, ez baromi sok pénzüket viszi el.
    - Egyel ezelőtti patchben bevezették, hogy nem tudod a 0. napon támadni a teutonokat, 1 hónapot várni kell, addigra meg szövetségre lépnek a Livonian Order-rel és a magyarokkal. A jelentősen legyengített Litvániával meg már csak nehezen vered le a két lovagrendet is egyszerre, nekem konkrétan mindig jött egy Krím, orosz vagy egy magyar hadüzenet ezt követően.
    - A corruption és a states rendszer miatt ha keletre mész, akkor a fejletlen szunnita területek miatt többet ártasz magadnak, mint használsz.
    - A legutóbbi patchben Muscovy olyan agresszív lett, plusz buffolták is pár területtel, hogy míg el tudsz kezdeni egyáltalán gondolkodni a lenyomásán, kétszer akkora és a 2-3 csillagos generalokkal, de még azok nélkül is földbe döngöl a jelentősen legyengített Litvániáddal.

Humanizmus meg nem kell a western focushoz, Prága vagy Bécs kell, meg 10-es tech szint. És pont ez utóbbi a "hardcap", mert előbb lesz meg Prága és megy le a separatism 0-ra, minthogy elérd a 10-es admin techet. Ezt a humanism-al csak elnyújtod.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.04.17. 19:54:35
  • hitman1028
    melyik éri meg jobban a liga háborúnál? a protestáns legyen a vezető vallás,de nem biztos h én leszek a császár vagy az ,hogy ausztriát megfosztom pár tartományától és nem lesz olyan erős,de marad császár?
  • hitman1028
    ironmanbe eleve hátrányból indulsz,bármelyik országgal is játszol
  • Lysandus
    A humanizmus és a vallási idea kifejlesztése után sem jön létre a vallási felfordulás.
  • Pokki
    Én igazat adok neked, az EU4 minden egyes patch és DLC után egyre csak nehezebbé és idegtépőbbé válik. Az AI és maga a játék is úgy alakítja a dolgokat hogy neked a lehető legrosszabb legyen, pedig ennek a töredéke is elég lenne ahhoz, hogy adódjon kellő mértékű kihívás. Ehhez képest én sokszor kapom magam azon hogy egyszerűen már nem lelek benne élvezetet. Egy játéknak pedig pont erről kellene szólnia, nem?
  • hitman1028
    pedig az
    litvánok bárhova követnek,legyőződ teutonokat,livóniát,majd utána muscovyt,keleten kb nincs senki aki kicsit is ellenállhatna,ellehet jutni kínáig is
    fontos,h elsőként a humanistot fejleszd ki,kell a western focushoz