Europa Universalis IV
  • Chris
    Nem értesz, de ezzel pontosan megerősítetted azt, amit én is írok, hogy a vágyott és prioritásként kezelendő western tech eléréséhez a legkésőbb teljesíthető feltétel a 10-es admin tech szint, ezt neveztem én hardcapnek. Viszont a "tényeiddel" kb. 166 év alatt lettél 10-es admin tech szintű (ha egy átlagosan jó 6 pont/hó növekedést nézünk), ami finoman szólva is szuboptimális. :) Annyi idő alatt azért illik minimum egy 14-15-öst behúzni. Senki nem akar +50-60%-os módosítóval techet venni, egyáltalán butaság is volt ezt idekeverni, mivel úgy le leszel maradva még a westernizálás után is, hogy még ha akarnál se tudnál. Viszont később én személy szerint meg egyenesen akarok "ahead of time" lenni, mivel +20% production efficiencyt/-0.05 corruptiont és/vagy +20% trade eff/-0.05 corruptiont ad. Éppen ezért fejlesztek admin ideákat a -10% tech cost-ért másodsorban, -25% core costért elsősorban.

Nézzük a többi számodat, mert bocs, hogy ezt mondom, de a fenti miatt nagyon nem jó a matekod/megközelítésed. 3-ról 10-re 7 admin techet behúzni ekkora hátrányból indulva mondjuk nagyon nagy jóindulattal 600 pont/szint költséggel számolva (nekem a futó játékomban, lásd lenti képek, ekörül alakultak a költségek) az 4200 pont. Ha nagyon konzervatívan azt mondom, hogy 100 év alatt 20 területet kell core-olnod és az átlag kb. 100 pont/terület, az összesen 2000 pont (teuton+livona= kb. 20 terület, de én pl. 30-at tudtam szerezni 100 év alatt, amiből mondjuk vassal annektálni is lehetett, de csak a bohém 3. db terület összesen kb 600-700 pontba kerül, mert fejlett, ahogyan a teuton területek is, tehát itt baromi jóindulatú a 100 pont/terület átlag). Ezen felül 2. idea-csoportnak admint vettem ki és csak a core-costig (2.) fejlesztettem, ami 800 pont.

Mindez összesen cakumpakk 7000 pont. 100 év alatt simán összejöttek a western tech feltételei, ami alatt egy átlagos 6 adminpont/hó "bevétellel" összeszedsz 100*12*6 = 7200 pontot. És most nagyvonalúan eltekintettem az eventektől, stability költségektől, stb. Mire ez meglett 100 év alatt, addigra 2-3 admin tech szint lemaradásban voltam a nyugattól. Na ezek a tények.

A lényeg, hogy egyszerűen lábon lövöd magad, ha vmilyen admin ideával kezdesz, elsőre vmi diplomatic az optimális, de lengyelek esetében egyértelműen az influence, mivel 2 vassallal kezdesz és tudsz egyből húzni melléjük még 2-t. Ezt követően vittem az administrative ideas-t a 2 ideáig, mivel durva ökölszabály szerint 25-30 szarabb core-nál már visszahozza az árát. A humanist véleményem szerint egy ilyen nagyobb ország esetén csak kényelmi funkció, bevételeket rendben lehet tartani, merc-ekre van pénzed, lázadások nem okoznak gondot, litvániát meg egyszerűen addig nem integrálod, amíg nem tudod kezelni a vallási kérdést.

Nekem is ez volt a tervem, csak a gép becsalt nekik egy reformed vallási központot (holott az ország maradt katolikus), ami elkezdte az én területeimet is téríteni, plusz vmiért liberty desire-jük is felugrott 66%-ra (???), így amellett döntöttem, hogy gyorsan integrálom, mielőtt vmelyik rivális elkezdi támogatni (milyen hasznos is volt mielőbb elérni a 10-es admin techet!), vallást váltok és a vallási központ keze alá dolgozom. Teljesen jó döntésnek bizonyult, szövetségesek maradtak, bevételeim megugrottak, rohamtempóban térítettem, religious turmoil baromi gyenge disasternek bizonyult (nem csinál mégcsak unrestet sem), csak 1-2 event felugrott, amik során pár rebel csoportot kellett leverni, meg némi pénzt kifizetni, de minden flottul ment. Az egész közben a western technek köszönhetően (+2 tech előny) megvertem Muscovyt, elvettem a fejlett területeiket (mostanra már 0 sereget tud csak fenntartani 3000-es adósság mellett), Oszmánokból kiütöttem a maradék Bizánci core-okat (ezért vazallizáltam be a legeslegelején Bizáncot), úgyhogy kb. 1570-re rá is untam a kampányra. :)