Europa Universalis IV
  • Chris
    Nem szeretem az ilyen kijelentéseket. Mert mi az amit úgy ítélnél meg, hogy megérné?
    Ez nem egy ilyen fantasy játék, hogy "új területek, új szintek, új szörnyek" kerülnek bele, elég kötöttek a határok (bár a timeline-t kicsit tolhatnák kifelé a modernebb korok irányába, csak akkor alapvető szabályoknak kellene megváltozniuk).

Inkább ilyen mechanikai változások vannak, mint most is:
    - espionage rész teljesen át lett szabva, eddig csak mutatóban volt benne, mert a fabricate claimen és nagyritkán a support rebelsen kívül semmi mást nem használtál, most talán hasznos új fegyver az eszköztárban, mert brutálisak a negatív módosítók, amiket másokra pakolhatsz (nem mellesleg dönteni kell, hogy építed a hálózatot vkinél vagy counterespionage-olsz egyes nemzeteket), ehhez pedig jelen kell lenni állandóan egy diplomatának -> felértékelődnek azok az ideák, amik +1 diplomatát adnak
    - hajózás, vizi dolgok teljesen át lettek alakítva, de ehhez még nem volt szerencsém, mert 2 db parti területtel sailor hiányában egyetlen hajót sem tudtam még építeni (volt max. 9 db sailorom, de egy hajóhoz kellett vmi 50-100-as nagyságrend?), ezt még át kell néznem
    - kb. a gazdaság/fenntartás rész szintén át lett szabva a state/territory rendszerrel, ahogyan a corruption is, tegnap kb. másfél órát sikerült játszanom egy új lengyel kampánnyal, de bőven kellett húzogatnom a gazdasági csúszkákat és kicsit elengednem a korrupciót, mert nem győztem pénzzel, jaaaa... és mindezzel adtak egy friss csavart és nem kis súlyt a vallási egységnek/konvertálásoknak/ideáknak... ugyanis a vallási különbségek is növelik a korrupciót, ami meg vagy viszi a pénzed vagy viszi a fejlődésed... birtokolt területek/statek szintén nagyon viszik most a pénzt, úgyhogy az adminisztratív utolsó ideák szintén nem kicsit értékelődtek fel
    - diplomácia szintén átalakulni látszik, a mini trade republicok már nem is olyan védtelenek, köszönhetően a trade league-nek... Velence ezzel úgy kapta szét az oszmánokat, mikor az oszmánok támadtak, hogy öröm volt nézni (mondjuk ebben nekem is volt részem)

Szóval elsőre nem is gondolnád, hogy egy változtatás milyen sok mindent hozhat magával, szerintem egyelőre ez az egyik legfelkavaróbb kiegészítő és amit eddig láttam belőle, az alapján nagyon tetszik. Kőkeményen mikromenedzselnem kellett tegnap békeidőben, mert egy kicsit nem figyeltem és máris úgy figyelt be a loan, hogy csak úgy zörgött... keepek kikapcsolása, korrupció elengedése, hadsereg konszolidálása, estatek optimálisan tartása, stb.

Nekem nagyon tetszik egyelőre, azért meg imádkozni tudok csak, hogy a gép ne csaljon olyan aljasul, mint eddig. :D