Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha 2-4 országot választasz akkor az esély is több
az, hogy bekövetkezik nem rajtad múlik...lehet, hogy éven belül mind a négy, lehet, hogy 500 év alatt egyik sem...ez szerencse, te csak abban döntesz, hogy melyik országot választod a szerencsepróbára
Hát nem annyira szerencse, tudatosan építettem a PU-ra, aragon, francia val altalaban és a csehekkel meg az oroszokkal
szerintem a Humanity idea nagyon jó, 3.4. nek azt szoktam felvenni.
ahamm
új patch óta törökök bármelyik nagy nyugatival tudnak szövetséget kötni. Most neki álltam újult erővel a török wc-nek. Nem sokára küldöm a hadüzenetet a magyaroknak úgyhogy, szövibe lesznek a lengyelek és aragónia (bár aragón nem biztos, hogy segíteni fog) Őszintén szólva egy idő után már nem számítanak a szövetségesek😄 Amúgy is olyan szerencsétlenül tudnak mozogni a térképen, hogy egy wc kísérlet során maximum a játék elején számítanak. Orthodoxra váltás később nagy gondot okozhat, ha a túlságosan lemegy a religious unity akkor nagyon megfog nőni a national unrest, bár egy humanity idea talán kompenzálja. Bár a francia pu elég szép, de hosszú távon szerintem nem kifizetődő:/
miért könnyebb elbánni euval ortoként?
erősebbek, de sunniként is beállnak szövinek a jelenlegi rendszerben, meg rájuk amúgysem lehet alapozni
a pu nem ér semmit, mármint a vazall legalább olyan jó, és az egyik "szerencse" a másik meg "érdem"
nekem a sunni bónjai amúgy jobban tetszenek...
erősebbek, de sunniként is beállnak szövinek a jelenlegi rendszerben, meg rájuk amúgysem lehet alapozni
a pu nem ér semmit, mármint a vazall legalább olyan jó, és az egyik "szerencse" a másik meg "érdem"
nekem a sunni bónjai amúgy jobban tetszenek...
Nem egészen, de ez is igazság. Sokkal könnyebb elbánni európával és erősebb szövetségesek a nyugatiak, mint a keletiek.
miért jobb az orto a sunninál?
Hááát lehet mégsem annyira jó 😄 már "csak" 300 tartomány kell...88 év alatt 😊 lehet nem kellett volna semennyire sem kolonizálgatnom 😄 Western mondjuk meg van.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.01.13. 15:20:47

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.01.13. 15:20:47
Mostanában vmi változott. A lenti Német Lovagrendes játékoktól kedvet kaptam és én is kezdtem egyet. Olyanokat figyeltem meg, hogy szokatlanul korán megjelenik a reformáció (1500-as évek előtt?) és gyorsan elterjed, meg túl korán elkezdenek kolonizálni.
Ezen felül csúcsra járatták a szokásos algoritmust: a körbezárt és már csak kb. 15 régióból álló Muscovy hirtelen perszonálúnióba került a rivális Lengyelo. alá, aki meg hogy-hogynem szövetségre lépett az osztrákokkal, franciákkal nameg az oszmánokkal.
Azt meg már meg sem említem, hogy a gép rendszeresen "be tudta hívni" azokat a szövetségeseket, akiknek a declare war ablakban a résztvevői módosítója -20-tól -999-ig szóródik. Nincs bajom a félre billenő szabályrendszerrel, de legalább ne csesszenek már át...
Én a küzdős kis országokat szeretem, akikkel taktikusan végig kell menni a naggyá válás útján. Izgalmas achievement most pl. a The third way, ahol Ibadi muszlimként el kell tüntetni a két nagyot. De számomra a mai napig a legélvezetesebb talán a Venetian sea volt, na ilyeneket találhatnának még ki.
Ezen felül csúcsra járatták a szokásos algoritmust: a körbezárt és már csak kb. 15 régióból álló Muscovy hirtelen perszonálúnióba került a rivális Lengyelo. alá, aki meg hogy-hogynem szövetségre lépett az osztrákokkal, franciákkal nameg az oszmánokkal.
Azt meg már meg sem említem, hogy a gép rendszeresen "be tudta hívni" azokat a szövetségeseket, akiknek a declare war ablakban a résztvevői módosítója -20-tól -999-ig szóródik. Nincs bajom a félre billenő szabályrendszerrel, de legalább ne csesszenek már át...
Én a küzdős kis országokat szeretem, akikkel taktikusan végig kell menni a naggyá válás útján. Izgalmas achievement most pl. a The third way, ahol Ibadi muszlimként el kell tüntetni a két nagyot. De számomra a mai napig a legélvezetesebb talán a Venetian sea volt, na ilyeneket találhatnának még ki.
Tehetnél képet arról is. 😊
Sosem az overextensiont nézem, hanem a war exhaustiont. Bár WC-ben eddig pocok a mérvadó. War exhaustion 5 esetleg 7 ig hagyom felmenni.
Jaja Kasztilía, Portugália mindig rettenetesen bosszant 😞 Most valami félelmetesen hamar sikerült mindkettőnek gyarmatizálni (1470-80 fele már kolonizáltak), valószínű a kevés háború miatt 😞 A vicc az, hogy a szerencsétlen Trastamare vagy milyen ház már szanaszét spreadelt európában... hihetetlen 😞 Burgundiának is ilyen uralkodója van...
Szerintem nem unalmas... igazából nincs más nagyobb kihívás. Most pl párhozamosan csinálom ezzel a Jihad achievementet... egész jól állok.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.01.13. 14:18:06
Jaja Kasztilía, Portugália mindig rettenetesen bosszant 😞 Most valami félelmetesen hamar sikerült mindkettőnek gyarmatizálni (1470-80 fele már kolonizáltak), valószínű a kevés háború miatt 😞 A vicc az, hogy a szerencsétlen Trastamare vagy milyen ház már szanaszét spreadelt európában... hihetetlen 😞 Burgundiának is ilyen uralkodója van...
Szerintem nem unalmas... igazából nincs más nagyobb kihívás. Most pl párhozamosan csinálom ezzel a Jihad achievementet... egész jól állok.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.01.13. 14:18:06
Minden tiszteletem a 13. try miatt. Én már az elsőnél 60 éven belül elvesztettem a lelkesedésemet, annyira unalmasnak és monotonnak tartom a nagy és erős hatalmakkal való játékot. Így gondoltam újratervezek, az unify islamot még megcsináltam, meg gondoltam összehozom a master of indiát, plusz opcionálisan a silk roadot, de India felénél beleuntam és nem visz rá a lélek, hogy folytassam.
Látom te is arra hajtasz, hogy mielőbb háziasítsd Kasztíliát és Portugáliát. 😊 Amúgy mennyi overextensionnel csinálod, gondolom permanensen 50 fölött van, nem?
Látom te is arra hajtasz, hogy mielőbb háziasítsd Kasztíliát és Portugáliát. 😊 Amúgy mennyi overextensionnel csinálod, gondolom permanensen 50 fölött van, nem?
Ott a pont 😊 Igazság szerint a katolikus/reformatus a cél, de az csak egyszer jött össze, az is későn 😊
Orthodox oszmán. 😊
Ezt mégis hogy???????????
itt csak 1731.
Na továbbra is Otto WC vel kínlódok 😄 Talán sikerül...vagy nem... (13 try), de azért beütött egy ilyen 😊 ("kis" háborúskodás után 😄 ):
Na továbbra is Otto WC vel kínlódok 😄 Talán sikerül...vagy nem... (13 try), de azért beütött egy ilyen 😊 ("kis" háborúskodás után 😄 ):
Én most tartok 2039 óránnál, de mostanában nincs időm anyit játszani.
Az is aranyos 😄
az meg ott afrikába a csehek xd
végén minggel meg ottománokkal volt
Azért Vijayangar se volt semmi. Gondolom azokkal a Shanokkal szövibe volt, így nem háborúztak. Pedig, ha azokat legyőzi szép kis indiai állam alakult volna ki ott. 😊
spanyolok nagyon gyengék voltak ebben most
LOL tényleg xd.
az semmi,marokkói ibéria xd
xd, látom Indonézia meg a franciáké... 😄 Mi lesz itt, spanyol India? 😄
jó ez az imperialism cassus belli,egész országokat lehet egészben elfoglalni xd
dutch
Az most "Dutch Japan" vagy "Ming Japan"? Mert betűre azt mondom, hogy Hollandia, de színre mintha Kína lenne.
steamen van 1800 óra xd,előtte is volt még sok
Bár nekem most steamen van durván 850 órám, + még annó én is játszottam virágboltival, még az első verzió idején. Az még egy +200 óra... Szóval én most vagyok kicsivel 1000 felett, de én már egy ideje váltottam. Olyan 500 körül...
Ez annyira így volt velem is. 😊 Először még nem Ironmanbe játszik az ember, nem annyira megfontolt. Viszont Ironman után minden egyes, még a legapróbb lépéseket is megfontolod. 😊
teutonnal nagyon könnyű játszani,elején be kell lépni a hre-be,onnan már csak kikell várni a megfelelő pillanatot lengyelek megtámadására
estatesbe clergy szinte mindig nullán volt,ha eléri az egyiknél a 80as influence-t,kitőr egy disaster,ezt úgy lehet kivédeni,ha elveszűnk egy v két tartományt tőlűk
ez a legjobb államforma,még a kereskedő köztársaságnál is jobb sztem
ha jól figyeltwm meg ,csak akkor esik a stabilitás,ha harc közbe hal meg az uralkodó v mi
utolső uralkodóm 3 csillagos tábornok volt,ill vele egy időbe volt még egy,a játék második felébe csak a legritkább esetbe adott 1 csillagost
estatesbe clergy szinte mindig nullán volt,ha eléri az egyiknél a 80as influence-t,kitőr egy disaster,ezt úgy lehet kivédeni,ha elveszűnk egy v két tartományt tőlűk
ez a legjobb államforma,még a kereskedő köztársaságnál is jobb sztem
ha jól figyeltwm meg ,csak akkor esik a stabilitás,ha harc közbe hal meg az uralkodó v mi
utolső uralkodóm 3 csillagos tábornok volt,ill vele egy időbe volt még egy,a játék második felébe csak a legritkább esetbe adott 1 csillagost
Elöször nem ironmanben játszottam és azt hittem hogy már jól tudok játszani, úgy 1000 óra játék után átváltottam ironmanbe és elég sok mindenbe bele kellett jönnöm, példa hogy nincs vissza töltés és stb. óvatossan, de agresszivan játszak.
Tízenpár... megteszi? 😄
Így kell hozzáállni. 😊
minden játékot meg kell tanulni, szánok rá pár órát és kiderül mennyire kompatibilis velem :-)
Egyáltalán nem akarom elvenni a kedved, de azzal azért tisztában kell lenned, hogy ez a beletanulás pár órát igénybe fog venni. Ajánlom előtte nézz pár videót (a mostaniakból, ne a régiből mert akkor még régi verzió volt) Matabarnától. Kezdőként én is sokat tanultam tőle. 😊
bele kell tanulni,ill sok kis dolog van amit igy nem lehet elmagyarázni
magyarítás sztem ide felesleges,mert minden egyértelmű
kezdetbe elég nehéz lesz,de ha belejössz utána menni fog
az a jó benne hogy nincs két ugyanolyan játék,,mindig más és más,szóval nem lehet megunni
magyarítás sztem ide felesleges,mert minden egyértelmű
kezdetbe elég nehéz lesz,de ha belejössz utána menni fog
az a jó benne hogy nincs két ugyanolyan játék,,mindig más és más,szóval nem lehet megunni
Meghoztátok a kedvem a játékhoz, a baj hogy még sosem játszottam vele.
Mennyire nehéz? Van valamilyen szájbarágós leírás? Magyarítás rendben működik?
Mennyire nehéz? Van valamilyen szájbarágós leírás? Magyarítás rendben működik?
iberian wedding volt,de castille annyi sebből vérzett,hogy sorba álltak az országok a támogatás miatt aragonnál
és ha egyszer aragon elkezdi és kivívja,onnét kezdve castille csak vegetál
és ha egyszer aragon elkezdi és kivívja,onnét kezdve castille csak vegetál
"Normál" pu-nál nem is kapsz relation javítást, de ha nagyon gáz a helyzet, azonnal háborúzni kell valami bagetel ellenféllel, az javít kicsit a kapcsolaton és csökkenti a Liberty Desire-t.
az a meghatározó h a házasságkor castille épp milyen passzban van
hát nálam volt h 1 hónapig tartott az egész pu(nem spanyollal játszottam)
Az Iberian Wedding event-tel kapsz +200 relations-t Aragóniával, de ezt fent is kell tartani, mert relatíve nagy ország, magas függetlenedési vággyal. De amíg lojális, addig nem fog tudni elfogadni függetlenedési segítség ajánlatokat.
Köss szövetséget a franciákkal, azok bárkit elkalapálnak.