-
mark1011 #6467 Sziasztok! Már 300 órát toltam bele az EU IV-be, de gondolom ezzel még mindig amatőr vagyok az ide írogatókhoz képest. Már végigtoltam néhány kampányt (nem Iron Man módban, ahhoz még nem tartom elég tapasztaltnak magam), illetve tervezgetek még jónéhány országgal végigjátszást. Arról szeretném kikérni a véleményeteket, hogy az alábbi országokhoz melyik idea csoportok illenének a legjobban?
(Nem a felvétel sorrendjében írom az ideacsoportokat)
Teutonok majd Poroszország, végül Németország (ez a végigjátszás már megvolt és szerintem teljesen jók voltak ezek az ideák):
Administrative, Economy, Influence, Trade, Quantity, Quality, Offensive, Defensive (nem gyarmatosítottam, de meghódítottam a német (beleértve az osztrák, svájci, cseh területeket), a németalföldi, az itáliai, a balti, lengyel, skandináv területeket + Lotharingiát és Oroszország északi területeit Arhangelszkig)
Milánó majd Olaszország:
Administrative, Economy, Religious, Influence, Trade, Quantity, Quality, Offensive (ez is megvolt, bár utólag inkább a defenzív kellett volna az offenzív helyett az army tradition miatt, de minden mással meg voltam elégedve, itt a Földközi-tenger térségében terjeszkedtem, nem gyarmatosítottam)
Ottománok (ez is megvolt, itt sem gyarmatosítottam, de meghódítottam Madeirától Új-Guineáig eléggé sok mindent, szerintem itt is sikerült jó ideákat választani, Bécs megszerzésével nyugatosodtam):
Administrative, Economy, Religious, Trade, Influence, Quantity, Offensive, Deffensive
Moszkva majd Oroszország (meg akarom szerezni az európai szláv területeket (a Balkánt vazallusok formájában) valamint a cári Oroszország legnagyobb kiterjedését és Alaszka is kéne, illetve ha marad még idő akkor egyenletesen délre haladnék még Ázsiában):
Administrative, Religious, Expansion, Influence, Trade, Quantity, Defensive, Offensive
Anglia majd Nagy-Britannia (elsősorban gyarmatosítanék, Európában csak annyit tennék, hogy elfoglalnám a francia atlanti partvidéket, hogy eggyel kevesebb gyarmatosító hatalom legyen, illetve Hollandia létrejöttekor még őt is lerohannám, hogy ő se zavarjon a gyarmatosításban, esetleg még később szereznék még francia területeket, hogy elég nagy legyek ahhoz, hogy a gyarmataim ne nagyon akarjanak elszakadni):
Ami biztos: Exploration, Expansion (India és Malajzia miatt), Economy, Trade, Quantity (a Manpower miatt muszáj)
Amiben nem vagyok biztos: Quality (hogy jó katonáim legyenek, de nem akarom őket védekezésre vagy támadásra specializálni), Maritime és Naval (hogy nekem legyen magasan a legjobb és legnagyobb flottám - de olyat olvastam a wikián, hogy ezek nem kellenek feltétlenül ahhoz, hogy Nagy-Britanniáé legyen a legütőképesebb flotta)
Kasztília majd Spanyolország (itt is főleg gyarmatosítanék, Európába max annyit csinálnék, hogy megeszem Portugáliát meg Itáliát, illetve megszerezném Észak-Afrika nyugati felét):
Ami biztos: Exploration, Expansion, Trade, Quantity
Amiben nem vagyok biztos: Religious (Észak-Afrika miatt, de lehet e nélkül is át tudnám téríteni), Quality, Naval, Maritime (ugyanazokból az okokból, mint Nagy-Britanniánál)
Valamint van néhány ország aminél néhány kivétellel fogalmam sincs miket kéne választani:
Holland majd Hollandia (elfoglalnám egész németalföldöt, meg a német területek ÉNY-i negyedét, meg gyarmatosítanék):
Biztos: Exploration, Expansion, Quantity, Trade (ha már híres kereskedőnép), Maritime
Többi: Quality? (hogy ne legyenek gyengék a seregeim), Admin ? (de ha nem foglalok el fél földrésznyi területet akkor van értelme?), Economic ? (de a németalföldi területek amúgy is elég gazdagok + ott van már a Trade is), Naval ? (hogy még jobb legyen a flottám, de britekkel meg spanyolokkal szerintem így sem tudok versenyezni)
Magyarország (nem gyarmatosítanék, Közép és/vagy Kelet-Európát foglalnám el, Béccsel nyugatiasodnék):
Biztos: Admin, Economic, Quantity, Defensive
Többi: Quality? Offensive? Religious? Trade? Influence?
Lengyelország majd Unió (nem gyarmatosítanék, Közép és Kelet-Európát hódítanám meg, Prágával nyugatiasodnék):
Biztos: Admin, Economic, Quantity
Többi: Humanist? Religious? Trade? Defensive? Offensive? Quality? Influence?
Ti mely ideacsoportokat választanátok?