Europa Universalis IV
  • Tuvok #6461
    Én úgy szoktam, hogy adott mennyiségű gyalogos, mellé 4 lovasság (flankelni), és közel annyi ágyú, mint az előző kettő összesen, mivel azok ugye átlőnek az első sor fölött.
    Tehát pl (gy-l-á): 6-4-8, 6-4-10, 10-4-14, 14-4-16....stb. Idővel növekszik, ahogy a development/supply limit is nő.
    Ha magas a Cavarly combat ability, akkor lóból lehet több (pl. 8-6-12), de lovasnak gyalogossal szembe kerülni nem egészséges.
    Ami fontos:
    Gyalogos ne legyen szélen, mert nem tud flank-elni, csak a ló.
    Hátsó sorban ne legyen gyalogos és lovasság, mert semmit sem csinálnak, amíg az első sorból ki nem dől valaki.
    Ágyú soha ne legyen elöl. Ha csata közben az ágyúid elől kidőlnek és azok kerülnek előre, menekülj el.
    Lovasságból páros szám legyen, 2-2 tud max flankelni, 3 is tud, de egy kocka kimarad, 5-ből meg csak 4 tud, mert: vagy 1 kitólódik és nem csinál semmit; vagy beljebb tolódik mindenki, és a 3 szélső flank-el, 2 meg középre szorul és gyorsan leütik.
    A flank-elő egységgel szemben nincs semmi, az csak támad oldalról, ezért fontos és hasznos.

A flank-elés persze akkor működik, ha a gyalogosod annyi, mint az ellenfél gyalogosa és lova együtt, neked ezek mellé a szélekre kell 2-2 ló. Hátul meg ennyi ágyú, ahánnyal szemben ellenfél lesz.
    Példával:
    Ellenfél 9 gyalogos, 1 ló, 5 ágyú.
    Neked ezzel szemben a legjobb ha van: 10 gyalogos, 4 ló, és 10 ágyú.
    De soha nem több, mint a lehetséges Combat Width, amiből van az alap, plusz tech, mínusz a terrain típusa.
    Ennél többet semmi értelme sincs vinni, mert csak állnak a széleken, vagy a hátsó sorban, és nem csinálnak semmit, vagy kiszorítják az ágyúkat, amikkel szembe nem kerül semmi. Az attrition mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy támad vagy nem, ezért felesleges manpower pazarlás.
    Ostromnál kizárólag a minimális mennyiségű gyalogos, és annyi ágyú, amennyire Siege bónusz jár. Ló egy sem, mert nem tud ostromolni, csak felőrli a manpowert haszontalanul, ahogy az ostromba dobált felesleges mennyiségű más egység is. Sokszor látok ostromokat mindenestül, 40ezres hadsereggel, lovastól, szekerestől. Felesleges.

Arumba is legtöbbször a 6-4-10 hadseregekkel operál, és az igényeknek megfelelően felosztja, vagy kombinálja őket. Ez nekem is bevált.