Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Két játékom van folyamatban, de egyikben se jött Európa felé, és a lengyellel se háborúzott. Kelet felé viszont darál, mint az állat. Lehet, hogy az 1600-s évek közepéig békén is hagyom.

Igazából az a baj ezzel az új dipo rendszerrel, hogy hiába vannak erős szövik, ha támadó háborúba nem hajlandók belépni. Nyilván osztrák-francia-lengyel-litván-magyar szövi lenyomná, de a három erős szövetségesből egyszerre maximum egy lenne hajlandó jönni támadó wart vívni.

Ezért a megoldás védekező háború, mert akkor jön mindegyik segíteni. Ilyenek például a koalíciós háborúk, amelyeket ki kell provokálni. El is neveztem a stratégiát "menekülő embernek" (running man) Stephen King regénye előtt tisztelegve, ezt dolgozták fel filmen is, Arnold Schwarzenegger főszereplésével.

Egyébként a stratégia az ironman egyik kiskapuját használja ki. Mivel az AI eleve táposabb, a historical nationök meg pláne, ezért rájuk alapoz. Három historical bónuszos nemzettel vagyok szöviben, és a munka java részét ők végzik, őket dolgoztatom. Lényegében nekik már nincs idejük saját háborút vívni. :-) Két koalíciós háború között szusszannak egyet. Nyilván nekik is adok a békében egy-egy tartományt, de én közbe elhozok hármat. :-D