Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Kezdtem egy másikat.

Basszus, koalíciós háborútól koalíciós háborúig tántorgok. (Mármint az ellenem alakult koalíciókról van szó! ) Még szerencse, hogy mindig van a koalíciónak olyan résztvevője, akitől el tudok szedni területet. Ez aztán garancia arra, hogy a következő koalíció megalakuljon ellenem. Így aztán egy sajátos formáját alakítottam ki a terjeszkedésnek.

Az úgy volt, hogy beindult a verseny Velencéért. Firenzének fél évvel korábban járt le a fegyverszünete vele. Úgyhogy megszerezte. Én viszont elhoztam Trevisót és Friulit. Hiába volt claimem rájuk, túl sok AE-be kerültek. Ezzel alakult meg ellenem az első koalíció. Óriási szerencsém volt, mert amikor hadat üzentek, utána pár nappal vett le a listájáról Lengyelország (más riválist választott). És szövetséget is hajlandó volt kötni velem, valamint hozta magával PU-ban Litvániát. Így sikerült nyerni, és elhozni Velencét Firenzétől.

Aztán jött a második koala. Benne a csehekkel. Csak szusszanni sikerült, és már jöttek is. Túlerővel. Egy szerencsém volt: mivel Velence helyett új rivális kellett, Aragóniát választottam. Nekem tök mindegy volt (közelben már nem akadt volna alkalmas ország), de a franciáknak nem. Úgy gondolták, hogy ellenségük ellensége a barátjuk. Végre sikerült velük szövetséget kötni, és jöttek is segíteni. Győztünk, és sikerült elhozni a csehektől a Morvaországot, és Hradecskót.

Viszont ez megvetette az ágyat a harmadik koalíciónak, benne Velencével. Hadat is üzentek. Úgy érzem meglesz Dalmácia és Verona (a maradék Velence). Ezzel megalakul majd a negyedik koalíció, remélhetőleg Csehországot is a tagok között tudva. Szeretném, ha akkor meg tudnám szerezni Prágát. Hiszem ha Ausztria, Franciaország és a lengyel-litván PU velünk, kicsoda ellenünk? :-D

Hát a törökök. Szerencsére ők más régióban vannak, hiába határosak, zéró az AÉ-m náluk (szerintem ezt benézte a Paradox). Brutál OP az Oszmán Birodalom. Nem tudom, hogy lehet majd megállítani, max ha szétesik magától. A tech és egység előnyökkel simán lenyeli a mamelukokat meg a többi közel-keleti nációt. Mindenkinél gyorsabban képes terjeszkedni a török AI. Egyelőre eszem ágában sincs kötözködni velük.