Europa Universalis IV
  • pecaboy
    Nem a muszlimra, hanem az ottománokra gondoltam, bocs. Ottoman tech group, ugyanannyi málusz, mint az easternnél (asszem +20%). Ebben is kódolva van a későbbi lemaradásuk. A katonai egységeket nem néztem még meg, de szinte biztos vagyok benne, hogy a koraiak erősek. A későbbieket meg nehezen érik el a tech lemaradás miatt.

A lassítás alatt nem tudom, mit értesz. Tudtommal az EU3-ban is ugyanakkora volt az ottomán és a "keleti" (eastern) lemaradás a technológiában, leszámítva, hogy az ottók magasabbról indultak, asszem 5-ről.

Az AI teljes randomitását megkérdőjelezném. Pl. követik a küldetéseket. Az eventek meg szinte minden országnál mások. Ezen kívül pl. Magyarországgal játszva tudtommal mindenkinek az az érzése, hogy Ausztria mindenképpen megtámadja Magyarországot, a törökök mindenképpen igyekeznek megszerezni a balkáni államokat és így tovább. Bár lehet, hogy ezek a küldetésekben vannak benne. Plusz: biztos vagyok benne, hogy az is szerepet játszik a cselekményben, hogy melyik ország mennyire van ellenséges viszonyban a másikkal. Lényeg a lényeg, igyekeztek úgy összehozni az EU4-et, hogy 100-200-300 év múlva hellyel-közzel hasonló erőviszonyok legyenek, mint a valóságban. Nyilván minél messzebb haladunk az időben, annál nagyobb lesz az eltérés, meg aztán ott van a játékos ténykedése is.

A bukott mentésemben a végére, kb. a 16. század közepére ugyebár az országom lényegében összeomlott (ez lehet az én hibám is ), a törökök szépen terjeszkedtek a balkánon, a franciák megerősödtek, ahogy a lengyelek is. Moszkva hatalmas területeket szerzett. Kb. ennyi lényeges változást érzékeltem. A nagy furcsaság csak annyi volt, hogy Anglia csúnyán megszívta a skótok révén, és technológiában is lemaradt. Az EU3-ban ekkorra már szinte minden borult volna, még ha nem is csinálok érdemlegeset.