Papichulo#45
A fregmentacio az hatalmas problema az Androidnal. Nincs annal idegesitobb, mint amikor a Play Store-bol installalni akarsz valamit, de azt az uzenetet kapod minden magyarazat nelkul, hogy "This application is not compatible with your device".
Mindazonaltal az update-tel kapcsolatban teljesen mas a filozofia. Az adott keszulekre az uj valtozatot a gyartonak kell megcsinalnia, a Google az csak alaprendszert adja at nekik. Namost a legtobb ceg ezt nagyivben leszarja, vegyel uj telefont. Hatalmas orom es elismeres fogadta a Sony donteset, hogy a tavalyi(!) xperia vonal minden tagjara ki fogjak adni a 4.0 upgrade-et. Ez is persze sok honapon at huzodik. A Google mar kiadta a 4.1-et, de a legtobb Sony keszulek meg a 4.0-t sem kapta meg. IIRC ez mar OTA mukodik, a telefon kiirja, hogy van uj valtozat es egybol le is tolti Wi-Fi-n, nem kell hozza PC. Magyarul a mechanizmus megvan ra, az mas kerdes, hogy a legtobb Androidos telefont, meg azok kozul is joparat, amit jelenleg tudsz venni ujonnan az uzletekben, a 2.2.x OS-szel adjak. Igy hiaba vannak remek uj funkciok a 4.1-ben, ha a fejlesztok nem fogjak ezeket kihasznalni, mert akkor a sajat piacukat csokkentenek az Android tulajdonosok par szazalekara. A hardware-rel kapcsolatban meg ugyanez a helyzet, bar az igazat megvalva azert az iTunes store-ban is lehet bizonyos komolyabb jatekoknal olyanokat olvasni, hogy regebbi keszuleken nem megfeleloen mukodik. Ez az elso iPad-nel fordult elo a legtobbszor. Persze ez messze-messze nem olyan merteku, mint Androidnal.
En egyebkent abszolut nem hianyolok semmi iTuneshoz hasonlo software-t az Android vilagbol, mint irtam szamomra ez az Apple legjobban utalt megoldasa. Igazabol Androidnal - es mar egyebkent az iOS-nel is - semmi szukseg a PC-vel valo osszekotesre. Mindent lehet wireless szinkronizalni, csakugy, mint az OS update is erkezhet a netrol egybol a keszulekre es az ujonnan vasarolt alkalmazasokat is a berendezesre tolti le. A backup es az application adatszinkronizalas is egybol az iCloud-ra megy. Ez utobbi szolgaltatas amugy nagyon hianyzik az Android vilagbol. Hallgatok peldaul egy podcastet az iOS keszulekemen es mikor atulok a Macemhez ugyanonnan tudom folytatni ahol abbahagytam, ez nagyon kenyelmes.
Az utolso ponttal meg maximalisan egyetertek. Nekem sem lenne mar erom ahhoz, hogy folyamatosan nezegessem az ujabb videokartyakat, meg processzorteszteket es azon gondolkozzam, hogy mikor kene upgrade-elni, hogy ujra fussanak az ujabb jatekok. Meg az Xbox-omat sem kapcsoltam be honapok ota, amit jatszom azt iPad-en teszem es tokeletesen kielegiti az igenyeimet. Igazabol a PC-m is csak azert van, mert neha szuksegem van a Visual Studiora egy-egy munkahoz, de az meg tokeletesen fut a par eves gepen is. Ha esetleg valami miatt hasznalhatatlanna valna ez a gep, akkor mar nem is vennek ujat, atternek Parallels vagy Bootcampre.