• bvalek
    #66
    Nekem nem nyújtanak semmit - hol akadt el a gondolati folyamatodban az a kifejezés hogy "közfeladat"? Pistike vakbelét meg Mari néni kemoterápiáját is te fizeted az adódból, akkor is ha soha nem vennék ki a vakbeled, esetleg nem is kemóznának soha életedben.

    A szentségek kiszolgáltatása vallási kötelessége a papnak - többnyire nem az, főleg nem egy esküvőnél, ahol eleve nem is a pap szolgáltatja ki a szentséget, hanem a házasulandó felek szolgáltatják ki egymásnak. 1: ha nem tudod hogy működik az egyház, ne okoskodj, 2: eleve nem kötelező a tagja lenni, szóval miről is beszélünk? Nem hiszel se te, se a haverod, minek játssza meg magát akkor? Különben nem örökölnek a nagymama után, vagy mi?

    Ha az összeg valóban annyi, akkor több évtizedes az elmaradás, ez külön megérne egy misét, de ne feszegessük családi háttér ismeretének hiányában. A gyóntatás azért lett elutasítva, mert a pap nem volt róla meggyőződve, hogy a gyónási szándék őszinte, ennek több oka lehet, pl. házasság előtti együttélés is. Illetve akár az is lehet, hogy a haverod viselkedése, a katolikus dolgokban való hiányos jártassága alapján a pap joggal feltételezte, hogy az illetőnek fogalma sincs a gyónás működéséről, jelentőségéről, ebben az esetben sincs kiszolgáltatás, hiszen a gyónni szándékozó egyszerűen nem tudja hogy mire szándékozik (halálos veszély, haldokló már más kategória, de gondolom a haverod pillanatnyilag duzzad az életerőtől).

    1. a temetés nem szentség, 2. ahol az egyház végzi a temetést és kezeli a temetőt, ott mindig is ingyen temették a koldust, de a haverod valószínűleg nem az... legközelebb azért fog reklamálni, mert a máltai szeretetszolgálatnál nem adtak neki ingyen vacsorát? (egyébként van amikor szigorúan tilos a papnak pénzt elfogadni, például amikor gyóntat).

    Hogy sikerült Ausztriában nyelvtudás nélkül dolgozni? Azért kérdezték a vallásod, mert tudni akarták hogy hová kívánod fizetni az egyházi adót. Már ha egyáltalán akarsz, mert ha nyilatkozol hogy nincs vallásod akkor egyértelműen nem fizeted sehová. Nézz utána, ez az ottani törvény. Ami a tagságodat illeti, az hogy merő tévedésből elpazaroltak rád egy adag keresztvizet, az igazán nem a lelkész hibája. Magyarországon ugyan nincs jogi jelentősége, de itt is tudsz hivatalosan nyilatkozni a kilépési szándékodról, ha ez történetesen bántja a lelked. Ja bocs, neked olyanod nincs.