• bvalek
    #64
    Egy normális ember ilyesmivel nem erőlködne - valóban, de nem céltalanul csinálta. Elérte hogy a birkák kórusban bégessenek, nézz csak rá egyes hozzászólásokra. A politikai heccelésnek is van célja, megdolgozza a szavazókat.

    mindannyian fizetjük az adónk egy százalékát az egyházaknak - mert közfeladatokat látnak el. Közvetlenül vagy közvetve olyan emberek is haszonélvezői a tevékenységüknek (karitatív, oktatói, kórházak, idősotthonok, stb.) akik sose mennek templom közelébe. Mivel ezzel besegítenek az államnak, jár nekik abból a pénzből, amit ezért az állam kap. Ilyen egyszerű. Ha nem tetszik, akkor ne csak az iskolákat tessék visszaadni az egyháznak, hanem a pénzkereseti tevékenységet biztosító korábbi tulajdonokat is, a szerzetesrendeknek a pincészeteket, a földeket. Akkor majd szépen eltartják magukat és tényleg nem lehet senkinek egy rossz szava sem. Addig viszont az állami feladatok ellátásáért az állami pénz megjár. Vagy akkor vegye át szépen az állam ezeket a feladatokat, és lássa el őket saját maga, ugyanebből a pénzből. Persze ez rögtön társadalmi ellenállásba ütközne, mert senki sem szeretné a gyerekét a színvonalas egyházi iskola helyett a silányabb államiba járatni...

    ha nem fizeted, akkor esetleg úgy jársz, mint az egyik barátom - mióta kötelező ingyen esketni az egyháznak? Ha lenne egyházi cukrászda, abban talán ingyen kéne somlói galuskát osztogatni? Amúgy is minden egyházi szolgáltatásnak van szekuláris alternatívája, sőt van élettársi kapcsolat is, válasszák azt, ha nem tetszik. Ja, hogy ha csak képmutatásból mentek a templomba, akkor nem csodálom hogy a plébános nem asszisztált hozzá. Nyilván tojnak az egészre, ha az évente pár ezer forintot sokallták befizetni, akkor meg minek az egész hókuszpókusz. Költözzenek össze oszt annyi, minek a papír ha nem is hisznek az egészben.

    Ausztriában és Németországban, ha nem fizeted, az Adóhatóság hajtja be rajtad - az egyházi adó mindkét országban önkéntes, mivel az egyház tagjának lenni is önkéntes. Ha nem akarnak egyházi adót fizetni, kitöltenek egy kilépési nyilatkozatot és kész, már nem is hajtják be rajtuk. De természetesen nem is esketik meg őket templomban, nincs ingyen somlói galuska ott sem. A Reichskonkordat amiről beszélsz, 1933-ban köttetett meg a Vatikán és Németország között, sok mindent rendezett a kettő viszonyában, ezek közül csak egy az adózás rendszere. A német állam meg akarta tartani az egyházi adó beszedésének és ellenőrzésének jogát, ezért alakították ki ezt a rendszert, a németeknél az egyháznak szűkebb a jogköre mint nálunk (itt az egyházi adót nem követi nyomon az állam, teljesen az egyház magánügye).

    Műemlékvédelem is támogatja az egyházi tulajdonban található védett épületeket. Aztán az oktatástól is megkapják a fejkvótát, meg az egészségügytől is - okokat lásd fentebb. Aki nem látja be hogy ezek hasznosak és jár értük a pénz, annak a fejével bajok vannak, jobb ha mielőbb felkeres egy katolikus kórházat (ott jobb minőségű ellátást fog kapni mint az államiban, annak ellenére hogy ők is kevesebb pénzt kapnak mint amennyi a működésükhöz kell).

    A történelmi butaságokat nem kommentálom, egyszerűen siralmasak. Aki elcsúszik az általános iskolai anyagon mint egy banánhéjon azzal kár leállni vitázni. A jó édes anyád lábai közt folyt vallásháború, basszus hogy valaki ennyire sötét legyen...