• GregSB
    Szerintem mindegyik skandináv országról elmondható:

Magas fizetések, mellé viszont magas adók is - amik egy nagyon erős és fejlett szociális hálót táplálnak. Az emberek alapvetően kedvesek, de zárkózottak, nem annyira közvetlenek mint a "déli népek". Szinte mindenki beszél angolul, de hacsak nem valami nagy multinál dolgozol, ahol az angol a munka nyelve, akkor elvárt hogy beszéld a helyiek nyelvét. A munkakultúra is nagyon pozitív, mindenkit emberszámba vesznek, a top manager tök jól elbeszélget a sori dolgozóval a kantinban, a legaljább munka is meg van becsülve, és a fizetésekben sincsenek akkora különbségek a sori dolgozó és manager között mint otthon.

Ami az egészet elrontja, az az időjárás: kb mint angliában, van hogy hetekig felhős - esős - hideg minden, még nyáron is. Főleg Dániában nagyon hektikus az időjárás, mivel két tenger is közrefogja, totál el tud szaródni az időjárás pár órán belül. Finneknél, Norvégoknál és Svédeknél nem éltem még, csak túrista voltam, ezeknél gondolom északabbra a kontinens belsején stabilabb időjárás van - viszont az már annyira észak, hogy ott melegek nem nagyon vannak, max ilyen 22-25 fokok nyáron szerintem.

Ami a legrosszabb viszont, az a tél ezekben az országokban. Nagyon későn kel fel a nap, és hamar le is megy, van olyan hely ahol csak pár óra világosság van egy téli napon. Az emberek ilyenkor mégjobban bezárkóznak, nincsenek kint az utcákon, iszonyat depressziós időszak ez. A nyár viszont ennek pont a fordítottja: este 11 körül megy le végleg a nap, és soha nincs korom feketeség, mindig kicsit kékes a horizont, hajnal 3-4körül meg már kel fel a nap. Ez egész jó, viszont az időjárás ezt is el tudja rontani, nameg az emberek ekkor se annyira kimozdulósak. Összehasonlításképp egy délebbi kisvárosban az utcák ilyenkor általában megtelnek emberekkel, tele vannak a kávézók éttermek kiülős részei, pezseg az élet késő estig. Ezzel szemben pl egy Dán kisvárosban délután 3-4 után (nyáron!!!) kiürülnek az utcák, az emberek hazamennek a családjaikhoz / ismerőseikhez, és nem tudom mit csinálnak, biztos dallaszt néznek :D